Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Ευκαιρία απεμπλοκής από την Belvedere για τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης

» Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση για την παράταση ή μη του ιδιωτικού συμφωνητικού για τον λόφο Καστέλι

 

Την ευκαιρία να συνταχθεί με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για τα ιστορικά κτήρια στον λόφο Καστέλι, όπως αυτή έχει εκφραστεί δημόσια με αποφάσεις θεσμικών οργάνων και όχι μόνο αλλά κι έχει αποτυπωθεί στην πρόταση για τις χρήσεις γης στο υπό αναθεώρηση πολεοδομικό σχέδιο, έχει η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα καλείται να αποφασίσει αν θα συναινέσει στην παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης των κτηρίων της πρώην Μεραρχίας και των παλιών φυλακών – στρατώνων.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Δ.Σ. της Εταιρείας του Πολυτεχνείου μετά το αίτημα που υπέβαλλε εγγράφως, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου του 2021, η εταιρεία Belvedere η οποία σχεδιάζει την ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτηρίων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική – και όχι μόνον – κοινωνία.
Σημειώνεται ότι το σημερινό μισθωτήριο εκπνέει στις 4 Φεβρουαρίου 2022 και η Belvedere ζητάει την παράτασή του για άλλους 18 μήνες και συγκεκριμένα έως τις 4 Αυγούστου του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” το θέμα πρόκειται να συζητηθεί από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν την Τρίτη 11 Ιανουαρίου).

ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η BELVEDERE

Στο έγγραφό της Belvedere προς το Πολυτεχνείο γίνεται αναφορά στις ενέργειες που έχει κάνει η εταιρεία σε επίπεδο επαφών, μελετών κ.λπ., προκειμένου να τονιστεί ότι το “βάλτωμα” της αποκαλούμενης επένδυσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της ίδιας αλλά στην ανακατάληψη των κτηρίων στις 5 Ιουνίου του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη είχε εκκενωθεί μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 κι αφού είχε προηγηθεί καταγγελία της Belvedere.
Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, στο έγγραφο προς το Πολυτεχνείο η Belvedere καταλογίζει κωλυσιεργία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχαιολογίας που καλούνται να εισηγηθούν για τη μελέτη με την οποία επιχειρείται να μετατραπούν τα κτήρια της πρώην Μεραρχίας και των Φυλακών – Στρατώνων σε ξενοδοχείο πολυτελείας.
Οι εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Χανιά και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στο Ηράκλειο αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που πρόκειται να πάρουν και τις σχετικές αποφάσεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Να σημειωθεί ότι η παράταση που ζητείται από τη Belvedere υποβάλλεται 18 μήνες μετά την τροποποίηση των όρων μίσθωσης των ακινήτων του Πολυτεχνείου, που είχε υπογραφεί στις 3 Αυγούστου του 2020 ανάμεσα στη Belvedere και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τότε, το Δ.Σ. της εταιρείας του Πολυτεχνείου είχε ξανά την ευκαιρία να βάλει τέλος στα σχέδια ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτηρίων στον Λόφο Καστέλι, λύοντας το συμφωνητικό και επιστρέφοντας το ποσό της προκαταβολής που ανέρχεται σε 161.280 ευρώ (οι δόσεις ύψους 60.000 ευρώ που καταβάλλονται από την Belvedere ως εξόφληση μέρους των μισθωμάτων αναφέρεται ρητά ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν ακόμα κι αν η σύμβαση μισθώσεως λυθεί).

ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Πλέον, ωστόσο, το Δ.Σ. της εταιρείας του Πολυτεχνείου Κρήτης οφείλει να λάβει υπόψη του κι ένα ακόμα σημαντικό δεδομένο που αφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και το οποίο έχει να κάνει με την πρόταση για «κοινωφελείς χρήσεις» (κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις) στα ιστορικά κτήρια στον λόφο Καστέλι, την οποία υιοθέτησε ο Δήμος Χανίων μετά από τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας ενάντια στα σχέδια της Belvedere.
Μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πέρα το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει, ως μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στα σχέδια ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτηρίων, ακυρώνει και πρακτικά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, αφού απαγορεύει νομικά τη δημιουργία ξενοδοχείου στα συγκεκριμένα κτήρια.
Ουσιαστικά, αυτό συνεπάγεται το “ναυάγιο” των σχεδίων ξενοδοχοποίησης των κτηρίων, αλλά συγχρόνως αποτελεί κι ένα ισχυρό επιχείρημα για το Πολυτεχνείο Κρήτης σε περίπτωση που η Belvedere αξιώσει δικαστικά αποζημιώσεις για τυχόν διαφυγόντα κέρδη κ.λπ., εφόσον θα μιλάμε για μια επένδυση που στην πράξη δεν μπορεί να προχωρήσει.

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

12 Comments

 1. Προ των ευθυνων σας για ακομα μια φορα κυριοι, απεναντι στην τοπικη κοινωνια. Αν και δεν εχουμε αυταπατες για το ποσο λιγοι ειστε, και ποσο φθηνοι μπρος στην μπιζνα και την εκμεταλλευση. Ειχατε καλο καθηγητη βεβαια! Τον κ. Πρωην.
  Αλλα μετα απο τετοια ξεφτιλα απο τους ροζανεριτες και τετοιο αδειασμα απο το δημοτικο συμβουλιο και καθε τοπικο φορεα θα επρεπε να βγειτε να πειτε χασαμεν. Ειχαμε αδικο μας συγχωρειτε! Μη το τραβατε αλλο ξεφτιλιζεστε.

 2. Καλημέρα
  Πέρασα μια μέρα μπροστά από τα αμπαρωμένα και αστυνομοφυλασσόμενα κτίρια του λόφου Καστέλι όπου η πρόσβαση στο μπαλκόνι των Χανίων με την εξαιρετική θέα ήταν αδύνατη.Μπροστά από τα κτίρια στην μικρή πλατεία 3-4 αστυνομικοί βαριεστημένα  εκτελούσαν την βάρδια τους.Τους χαιρέτησα και προσπάθησα να μάθω κάτι παραπάνω με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι εκείνοι δεν γνώριζαν και πολλά για την αναγκαστική παρουσία τους στο χώρο προερχόμενοι από διάφορα αστυνομικά τμήματα όλης της Κρήτης.Μου έκαναν πολλές ερωτήσεις καιέδειξαν ενδιαφέρον για το ιστορικό και για την αντίδραση των Χανιωτών στην ξενοδοχοποίηση των ιστορικών αυτών κτηρίων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.Αυτό που γνώριζαν ήταν ότι βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τα κτίρια από τους αναρχικούς που τα καταστρέφουν και δυσανασχετούσαν διότι για τον λόγο αυτό έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές τους.Στο τέλος της τόσο ενδιαφέρουσας συζήτησης ένας είπε με έμφαση: το χειρότερο είναι ότι κάποιοι μας αποκαλούν μαντρόσκυλα των καπιταλιστών.

 3. Όπως μαραζώνει εδώ και 30 χρόνια έτσι θα είναι και για άλλα 20. Μόνο να τσακώνονται είναι εδώ στα Χανιά μια που πάντα έχουμε αδύναμους άρχοντες.

 4. Τα Χανιά χρειάζονται δουλειές.

  Οι δουλειές χρειάζονται (σοβαρές) επενδύσεις.

  Η αναποφασιστικότητα, ο φόβος, η άγνοια και η διχογνωμία μας έφεραν εδω που είμαστε σήμερα.

  • Τα Χανιά δε χρειάζονται τέτοιες δουλειές. Επίσης μάλλον δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει σοβαρή επένδυση για το καλό ενός τόπου. Ας μη χρησιμοποιούμε λέξεις που δε γνωρίζουμε τη σημασία τους βασιζόμενοι σε αεριτζίδικες, ”μεσιτικές” ορολογίες πολιτικάντηδων. Εδώ που είμαστε σήμερα μας έφερε η εκμετάλλευση του τόπου από τους προύχοντες και μόνο. Αν γουστάρετε τα Χανιά να είναι τσιφλίκι του κάθε μεγαλοκαρχαρία λυπάμαι αλλά δε συνάδει με την ιστορία και την οικονομία της πόλης.

   • Ανώνυμε “Γιάννη” – δε συνηθίζω να απαντώ σε ανώνυμους (φοβισμένους). Ειναι προφανές πως δε γνωρίζετε την ιστορία των Χανίων (όσα βλέπετε γύρω σας και χαίρεστε ως “δικά σας” φτιαχτηκαν από Ενετούς, Οθωμανούς, Αιγύπτιους, Εβραίους και Ελληνες που ειχαν όραμα και κεφάλαια. Δεν ξύπνησαν ενα πρωϊ οι εργάτες και πήραν τα εργαλεία για να φτιάξουν το Φάρο….
    Φροντιστε να μάθετε, αφήστε τις νουθεσίες και -επιτέλους – βρείτε το θάρρος και την ευθύνη να υποβάλλετε τη γνώμη σας ενυπογράφως

 5. Το ότι τόσα χρόνια βασιλεύει η παρανομία, και με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται περίτρανα και σήμερα σας βάζει σε σκέψεις;
  Άβατο , και ελεύθερης διακίνησης όχι ιδεών, αλλά άλλων.
  Ρωτήστε και κανένα κάτοικο…
  Να είναι ένα τσαντίρι από ανθρώπους φασιστικών ιδεών, και οχι να αναβαθμιστεί η περιοχή με καλλωπισμό των κτιρίων. Όχι υψηλού επιπέδου ευκατάστατους τουρίστες, αλλά μπιχλα και ιδρωτιλα. Δεν συμφωνούν το πλήθος των χανιωτων , απλά εμείς ΔΕΝ έχουμε οικονομικό ή οτιδήποτε άλλο συμφέρον ώστε να μαζευτούμε στην αγορά και να διαδηλώσουμε.

  • Ακριβώς! Το “δίκιο” σε τούτο τον τόπο, το οικιοποιούνται όσοι φωνάζουν περισσότερο………..και στα παλιά μας τα παπούτσια οι Νομοι και το Συνταγμα (της “αστικής τάξης”)….

 6. Ανώνυμε “Γιάννη” – δε συνηθίζω να απαντώ σε ανώνυμους (φοβισμένους). Ειναι προφανές πως δε γνωρίζετε την ιστορία των Χανίων (όσα βλέπετε γύρω σας και χαίρεστε ως “δικά σας” φτιαχτηκαν από Ενετούς, Οθωμανούς, Αιγύπτιους, Εβραίους και Ελληνες που ειχαν όραμα και κεφάλαια. Δεν ξύπνησαν ενα πρωϊ οι εργάτες και πήραν τα εργαλεία για να φτιάξουν το Φάρο….
  Φροντιστε να μάθετε, αφήστε τις νουθεσίες και -επιτέλους – βρείτε το θάρρος και την ευθύνη να υποβάλλετε τη γνώμη σας ενυπογράφως

 7. ΤΟ 1989 ΓΡΑΦΤΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ … ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟΣ … ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ…ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ…ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΚΛΠ …ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ … ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ……ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ … & ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΞΑΝΑ …

 8. ο απελευθερωμένος Λόφος καστέλι είναι ανοιχτός και προσβάσιμος για καθε μια και καθε έναν.
  ενδεικτικά σας παραθέτω το πρόγραμμα της βδομάδας
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 10 – 16/1
  (εμπλουτίζεται συνεχώς)
  Δευτέρα 10/1
  19:00 – 22:00 Πρόβα θεατρικής ομάδας «ΔεςΠολλες» στο θεατράκι
  20:00 Πολιτική συνέλευση Rosa Nera
  21:00 Συνέλευση Μουσική Αμηχανία
  21:00 Συνέλευση A. A. Σ. Ασπάλαθος, στο στέκι του Ασπαλάθου στον 1ο όροφο της πρυτανείας
  Τρίτη 11/1
  17:00 Πολιτική Συνέλευση Έμφυλες Αταξίες, στον 1ο όροφο της κατειλημμένης πρυτανείας.
  18:00 Ερασιτεχνικό εργαστήριο κατασκευής κοσμήματος:
  Θα ασχοληθούμε με τεχνικές μορφοποίησης και συγκόλλησης μεταλλικών ελασμάτων και συρμάτων.
  Δεν είναι πρόβλημα η μη συμμετοχή στις προηγούμενες συναντήσεις.
  Όποιος/α έρχεται θα ήταν καλό να έχει γάντια μιας χρήσης και μάσκα.
  18:30 Εργαστήρι Φωνητικής (όποιο θέλει φέρνει στρωματάκι ή μαξιλαράκι για να κάθεται άνετα)
  Τετάρτη 12/1
  16:45 Εργαστήρι ζογκλερικών στο θεατράκι
  19:00 – 22:00 Συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον λόφο Καστέλι
  Πέμπτη 13/1
  10:00 Yoga ashtanga, φέρτε μια πετσέτα, και το δικό σας στρωματάκι (ή ένα χαλάκι, ή μια επιπλέον πετσέτα αν έχετε)
  18:00-20:00 Μάθημα Γαλλικών, στο αναγνωστήριο της Πρυτανείας
  19:00 Πρόβα μουσικής συλλογικότητας Yar Aman
  21:00 Εργαστήρι θεάτρου, στο θεατράκι του κτηρίου Rosa Nera
  Παρασκευή 14/1
  19:00 Ομάδα συλλογικών αναγνώσεων:
  θα διαβάσουμε το Ο άρρωστος πλανήτης του Guy Debord.
  Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.
  21:00 – 23:00 Το Βιβλιοπωλείο της εφημερίδας δρόμου Άπατρις και η Βιβλιοθήκη 451*, ανοίγουν τα βιβλία τους στον λόφο Καστέλι!
  Κάθε Παρασκευή θα είμαστε στην αίθουσα προβολών 21:00 – 23:00!
  Σάββατο 15/1
  12:00-14:00 Εργαστήρι εναέριων ακροβατικών στο θεατράκι του κτιρίου Rosa Nera
  14:00-16:00 Εργαστήρι σύγχρονου χορού στον 2ο όροφο της Πρυτανείας
  18:00 Συνέλευση Ανοιχτή συνέλευση εγχείρημα για τη συλλογική ζωή, η στέγη των Ρόδων
  Κυριακή 16/1
  10:00 Εργαστήριο βοτάνων: Κυριακή πρωί θα πάμε στο βουνό για μάζεμα θεραπευτικών βοτάνων. Κάποια από αυτά είναι βρώσιμα, ενώ άλλα χρειάζονται επεξεργασία η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες ώστε να φτιαχτούν κρέμες θεραπευτικές ή καλλωπιστικές.
  Αν έχετε αμάξι ελάτε με αυτό ώστε να πάμε στο βουνό παρέα.
  11:30-13:30 [κατάληψη Μελιδόνη]
  Κυριακάτικο πικ νικ (για μικρά και μεγάλα παιδιά) στην αυλή της Μελιδόνη με ζωγραφική στον τοίχο, τσίρκο και παιχνίδια
  17:00-20:00 Εργαστήριο: Δημιουργώντας Δίκτυα Μάθησης:
  Συνεχίζουμε τις συναντήσεις με σκοπό να δημιουργήσουμε περισσότερους κοινούς χώρους και χρόνους για να μαθαίνουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τους τρόπους που επιθυμούμε. Θα έχουμε χρόνο να μοιραστούμε πράγματα που θα θέλαμε να μάθουμε, να δείξουμε και να οργανώσουμε μαζί συναντήσεις -πάνω σε ό,τι προκύψει- για τις επόμενες εβδομάδες.
  18:00 Μάθημα Τάνγκο
  https://solidaritywithrosanera.wordpress.com/…/%cf%80…/

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα