Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα Χανιά σε θέματα ανακύκλωσης

Επισημάνσεις σε εκδήλωση της ΔΕΔΙΣΑ

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη συμμετοχή πολιτών και επαγγελματιών στην ανακύκλωση, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή τελετή επιβράβευσης των νικητών του 2ου Διαγωνισμού Ανακύκλωσης. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η ΔΕΔΙΣΑ και τα βραβεία δόθηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Χανίων.

Συμμετέχω από την αρχή στην ανακύκλωση, είδα τον διαγωνισμό και σκέφτηκα μια και το κάνω ας συμμετέχω» ανέφερε η κα Κλειώ Κόρακα που κέρδισε το 1ο βραβείο για τους πολίτες και πρόσθεσε πως «μόνο η πράξη έχει σημασία, το βραβείο μια ηθική επιβράβευση, ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι λέει η συνείδηση του». Η κα Κόρακα δήλωσε ευχαριστημένη από την χρήση νέων κάδων που θα διευκολύνουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης και συμπλήρωσε πως «ένα λιθαράκι μπορούμε να βάλουμε όλοι μας».

Το 1ο βραβείο για τις επιχειρήσεις παρέλαβε ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης από το ξενοδοχείο Porto Veneziano. «Είναι η επιβράβευση μιας προσπάθεις που κάνουμε κάποια χρόνια από τότε που εφαρμόστηκε πρώτη φορά το “πόρτα-πόρτα” στην παλιά πόλη. Το είδαμε ως μια ευκαιρία για να οργανώσουμε τη λειτουργιά του ξενοδοχείου μας ώστε να είμαστε όσο πιο συνεπής σε αυτό που λέμε ανακύκλωση απορριμμάτων» είπε ο κ. Πλατσιδάκης σημειώνοντας πως οι πελάτες συμμετέχουν όταν βλέπουν ότι τηρείται η διαδικασία και οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως «είναι προς όφελος της επιχείρισης να δείχνουμε στους Ευρωπαίους πελάτες μας ότι είμαστε μια σύγχρονη επιχείριση σε ένα σύγχρονο τόπο».

«Είναι μια βράβευση για να ευαισθητοποιήσουμε επιχειρήσεις και πολίτες να συμμετέχουν στη μείωση των αποβλήτων, να διαχειρίζεται καλύτερα τα απόβλητα του ούτως ώστε να καταφέρουμε να τα μειώσουμε. Η τοπική κοινωνία, ο κόσμος δείχνουν ενδιαφέρον, ευελπιστούμε στο μέλλον ακόμα περισσότερο. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις» ήταν η αναφορά του προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μιχάλη Τσουπάκη. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΙΣΑ τα στοιχεία από την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των πλαστικών και διαχωρισμού των υλικών τους τελευταίους μήνες είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού «η σωστή ενημέρωση δείχνει ότι ευαισθητοποιείται ο κόσμος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Μαρία Φλεμετάκη, υποδ. Μεταφορών επικινδύνων υλικών και θεμάτων χημικού μηχανικού ενημέρωσε πως διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πράξης “Συμμετέχω” που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και ότι μπορεί να συμμετείχαν λιγότερες επιχειρήσεις αλλά η ανακύκλωση ήταν ποιοτικότερη με τους περισσότερους από τους μετέχοντες να έχουν βαθμολογία που φτάνει το 98%!

Τέλος, ο διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κώστας Πατεράκης εξήγησε πως «η πρόληψη, ελαχιστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση είναι το διακύβευμα της
επόμενης ημέρας για τη ΔΕΔΙΣΑ. Έχουμε δώσει έμφαση στην ενημέρωση ευαισθητοποίηση πολιτών προκειμένου να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες που θα αλλάξουν την νοοτροπία και θα μπορέσουν να εφαρμόσουν καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα