Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εξυπνη πόλη

Είναι γεγονός αυταπόδεικτο ότι στα αστικά κέντρα της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, εκεί που υπάρχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, εκεί δημιουργούνται και τα μεγάλα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα εκεί ανθεί και η οικονομική ζωή και η ανάπτυξη! Αυτή η αστικοποίηση των πληθυσμών, δημιούργησε και πόλεις «τέρατα», των 15 και 20 εκατομμυρίων με τεράστιους ουρανοξύστες και άλλα υπερμεγέθη κτίρια και αλλοπρόσαλλες δομές! Ο άνθρωπος, φύσει, κοινωνικό ον, ανέκαθεν, ένιωθε την ανάγκη να ζει με άλλους κι έτσι δημιουργήθηκαν οι εστίες, οι ομάδες, οι οικισμοί μετέπειτα και οι πόλεις – κράτη!
Σήμερα, η ύπαιθρος, τουλάχιστον στη χώρα μας ερημοποιείται, οι αγροτικές εκτάσεις κάθε μέρα λιγοστεύουν και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι «μεταναστεύουν» στις πόλεις και μεγαλουπόλεις, όπου επικρατεί το χάος, πολλαπλασιάζεται η εγκληματικότητα και πολλοί  ζουν την απόλυτη μοναξιά στα διαμερίσματα –κουτιά που δεν έχουν…. ουρανό!
Η πόλη μας, μια μικρογραφία της σκέψης των παραπάνω, συνεχώς αναπτύσσεται άναρχα και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο! Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους, οι δρόμοι κορεσμένοι, τα πεζοδρόμια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τους διερχόμενους πεζούς….!
Παρατηρούσαμε την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι να καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για το κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα του πολίτη!  Εμείς τονίζουμε το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής που  κατασκεύασε ένα τσιμεντένιο τερατούργημα – παρκινγκ στο κέντρο της πόλης για να διευκολύνει, υποτίθεται, τον επισκέπτη, τον εργαζόμενο, τον Δημότη που έρχεται στο κέντρο! Ο λόγος, φυσικά, είναι το κέρδος από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που παρκάρουν σ’ αυτό! Ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο τη συνωστισμό και το κυκλοφοριακό χάος!
Στο κέντρο της πόλης δεν έπρεπε να υπάρχει κανένα παρκινγκ ούτε αυτοκίνητο, όπως ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις! Όλοι οι δρόμοι να γίνουν πεζόδρομοι, να δημιουργηθούν περιαστικά παρκινγκ, να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου με εικαστικές παρεμβάσεις! Φανταστείτε γύρω από τη Δημοτική αγορά πεζόδρομους με καφέ και έργα τέχνης! Φανταστείτε π.χ. την οδό Σκαλίδη, Κυδωνίας, Τζανακάκη και Αποκορώνου πεζόδρομους!!
Μια έξυπνη και σύγχρονη πόλη σέβεται πάνω απ’ όλα, όλους τους ανθρώπους που την περπατάνε, διευκολύνει την προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές ή άλλες δυσκολίες,  δημιουργεί προϋποθέσεις για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη  μετακίνησή τους,  λειτουργεί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας,  αναδεικνύει με εμφαντικό τρόπο τα μνημεία της, αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης, παρουσιάζει σε μόνιμη βάση τα προϊόντα της, παρεμβαίνει εικαστικά σε καίρια σημεία,, καλλιεργεί μικρούς κήπους αρωματικών και άλλων φυτών…!
Μια έξυπνη και λειτουργική πόλη που αφουγκράζεται τον παλμό των κατοίκων της και συνομιλεί μαζί τους!
Μια πόλη χωρίς φανάρια, αφού δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, μια πόλη χωρίς πισσοστρωμένους δρόμους, μια πόλη με γήινα υλικά και χρώματα και χώματα, μια πόλη με διάφορα φυτά της κρητικής χλωρίδας και οπωροφόρα δέντρα, μια πόλη που θα σε κάνει σε κάθε βήμα να χαμογελάς, να είσαι υπερήφανος και να χαίρεσαι τη ζωή!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα