Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Εξεταστική για τις “λίστες”

Στην αρχή της εμφάνισης της πανδημίας επιχορηγήθηκαν παχυλά διάφορα ΜΜΕ, να κάνουν καμπάνια υπέρ των μέτρων καταπολέμησης του COVID 19 και υπέρ της γραμμής, που ακολουθούσε κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης απαντήθηκε, ότι χρησιμοποιήθηκαν ορισμένα μέσα, εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιόφωνα, αλλά σε όσους παρουσίασαν εκπομπές περί ψεκασμένους, και για προβολή ποιοτικώς υποβαθμισμένων προγραμμάτων, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το βασικό και σημαντικό ερώτημα, ποια ήταν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγησαν και ανταμειφθηκαν ορισμένα ΜΜΕ, παραμένει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υποβαθμίσει το θέμα, απάντησε ότι αφού η καμπάνια έχει περιορισμένη διάρκεια με τα συνθήματα «μένουμε σπίτι», «μένουμε ασφαλείς», (τελείωνε την 31/05/20), το κάθε μέσον μπορούσε, να παρουσιάζει ό,τι ήθελε.

Κατόπιν αυτού η αντιπολίτευση ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, να ερευνηθεί, με ποια κριτήρια δόθηκαν 40 εκ. € σε διάφορα ΜΜΕ, τα οποία διέσπειραν διάφορες ειδήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν «πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης». Η πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τούτο δε συμβαίνει για πρώτη φορά, να συγκροτείται εξεταστική επιτροπή με πρόταση της μειοψηφίας, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 άρθρο 68 παρ. 2. Του επιτρέπεται με τη συναίνεση τουλάχιστον 120 βουλευτών, αλλά αντίστοιχες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, άρθρο 144, δεν επήλθαν.

Τούτο φάνηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όπου η σύνθεση του προεδρείου έγινε μόνο από μέλη της πλειοψηφίας, πράγμα που θεωρείται μονοκομματική εκπροσώπηση Και ζητήθηκε, το προεδρείο να έχει σύνθεση αναλογική. Παράλληλα από κυβερνητικής πλευράς συζητήθηκε, να συγκροτηθεί άλλη επιτροπή, να ελέγξει παρόμοιες καταστάσεις απ’ το 2015, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πριμοδοτήσει MME με κρατικό χρήμα.

Η κυβέρνηση ενήργησε έτσι, επειδή, ίσως, για πρώτη φορά την εξεταστική την πρότεινε η αντιπολίτευση. Είναι δε καταφανές, ότι φοβάται, πως θα ακούστεί η αλήθεια για τις “λίστες Πέτσα” και απέκλεισε τους εμπλεκόμενους, να εμφανιστούν και να καταθέσουν στην επιτροπή, διότι «ό,τι είχαν να πουν το δήλωσαν δημοσίως». Έτσι έχει αποφασίσει, να υπονομευθεί το έργο της επιτροπής. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της και η αλήθεια θα ακουστεί, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν μερικοί.

Εν προκειμένω τίθεται ένα ζήτημα πολεμικής φύσεως, άγνωστο αν προκύψουν στοιχεία ποινικών ευθυνών. Είναι προπάντων και ηθικό, διότι εφόσον στο θέμα της επιτροπής “λίστες Πέτσα” αναφέρεται όνομα υπουργού, θα έπρεπε ο ίδιος, αυτοβούλως, να προσέλθει, να καταθέσει έστω κι αν δεν καλείται, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διαφυλάξει την υστεροφημία του.

1 Comment

  1. Πολύ σωστή προσέγγιση στο θέμα που επιλέξατε κ. Χ. Πλέσσα.
    Γράφετε, μεταξύ άλλων, πολύ σωστά τα παρακάτω: “…….. Η κυβέρνηση ενήργησε έτσι, επειδή, ίσως, για πρώτη φορά την εξεταστική την πρότεινε η αντιπολίτευση. Είναι δε καταφανές, ότι φοβάται, πως θα ακούστεί η αλήθεια για τις “λίστες Πέτσα” και απέκλεισε τους εμπλεκόμενους, να εμφανιστούν και να καταθέσουν στην επιτροπή, διότι «ό,τι είχαν να πουν το δήλωσαν δημοσίως». Έτσι έχει αποφασίσει, να υπονομευθεί το έργο της επιτροπής. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της και η αλήθεια θα ακουστεί, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν μερικοί………”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα