Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Εξεταστική για παρακολουθήσεις και… σιγή;

Οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής έχουν κυβερνητική πλειοψηφία, πρόεδρο δικό τους και βγάζουν δικά τους συμπεράσματα, συντάσσουν δε πορίσματα γνωστά πριν αρχίσει η διαδικασία των συζητήσεων. Ωστόσο η αντιπολίτευση συντάσσει και αυτή “αντιπορίσματα”, ενίοτε περισσότερα του ενός, όσα τα κόμματα που συμμετέχουν.
Το ερώτημα, εν πάση περιπτώσει, είναι τι έργο παράγουν οι εξεταστικές. Οι βουλευτές αυτοεπαίρονται, δικαιολογούν την παρουσία τους αντί να ελέγχουν τα τεκταινόμενα. Εύκολος δρόμος η πολιτική αντιπαράθεση. Εν προκειμένω να βγουν στην επιφάνεια όλες οι σκοτεινές πτυχές που τραυμάτισαν πολιτικούς και εξόργισαν τους πολίτες. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, μπορεί να αποδοθούν, γιατί δεν έχουν ημερομηνία λήξεως.
Τι αναζητείται; Η παραβίαση της μυστικότητας και των θεσμοθετημένων κανόνων ή η χαμένη τιμή της πολιτικής; Οι βουλευτές που ασκούν δικαστικά καθήκοντα θα ήταν συνεπείς στο έργο τους, αν σταματούσαν προς στιγμήν να ασκούν και το λειτούργημα του βουλευτή. «Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης που καλούνται να λάβουν υπερβαίνει κατά πολύ το νομικό», έγραφε ο αξιόλογος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικ. Κ. Αλιβιζάτος, καταλήγοντας στο ότι «αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των σκανδάλων που παραμένουν ατιμώρητα,… πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να καταργήσουμε ένα προνόμιο των πολιτικών, που πέρα από παρωχημένο έχει καταντήσει και ανήθικο».
Οι πολίτες διερωτώνται γιατί οι πολιτικοί, όσον αφορά στις εξεταστικές, δεν εδιδάχθησαν από τα λάθη του παρελθόντος και ποια η σκοπιμότητα, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό συγκλονίζεται συθέμελα από την οικονομία, τις τουρκικές προκλητικότητες, ούτε ακόμα και από την πανδημία, να επικαλούνται μια Εξεταστική Επιτροπή ως καθαρτήριο. Ο κόσμος έχει τροφοδοτηθεί με κρίσεις και σχόλια. Πρόκειται να κατευνασθεί όταν η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής ολοκληρωθεί;
Άλλο δεν έχουν να κάνουν οι βουλευτές, «σε δουλειά να βρισκόμαστε» με την Εξεταστική, να δίνουν και υλικό στους δημοσιογράφους για να εκτοξεύονται «επί δικαίων και αδίκων » οργίλες εκδηλώσεις και ο καιρός να περνάει;
Για ποιον θα είναι πολιτικά συμφέρουσα αυτή η Επιτροπή; Υπάρχει και η άλλη διάσταση του πράγματος από τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξευθούν εκ των διαρροών για την κρίση των παρακολουθήσεων και την εξακρίβωση των αιτιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Μα ποιοι υπεύθυνοι;
«Κόρακας κοράκου βγάζει μάτι;» Αστείο φαίνεται!
Σπανιότατα οι Επιτροπές οδηγούν κάπου. Διαμορφώνουν, όμως, μια εικόνα απαξιωτική για το πολιτικό σύστημα και εκτρέπουν την κοινή γνώμη να βαδίζει στο κενό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα