Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Εξερεύνηση σε βάραθρο στα Λευκά Όρη

Τα Αμμουτσερά, βόρεια της Ανώπολης Σφακίων και σε υψόμετρο 2000 μέτρων, όπου φθάνει ορεινός δρόμος 23 χλμ., είναι μια μοναδική σε γεωλογική μορφή και ομορφιά περιοχή και ξένοι γεωλόγοι την αναφέρουν σαν την Ορεινή Έρημο της Ευρώπης.
Eκεί ορθώνεται μια κακοτράχαλη ακόμη κορυφή της Μαδάρας μας με την ονομασία Στέρνες και υψόμ. 2.335 μ. Στη ρίζα της από μερικά χρόνια, έχει αρχίσει μια εξερεύνηση βαράθρου που του δόθηκε η ίδια με την κορυφή ονομασία και η έρευνα σε αυτή είναι η πλέον δύσκολη από τα μέχρι τώρα μοναδικά για την Ευρώπη βάραθρα στα Λευκά Όρη, όπως του Γουργούθακα βάθους 1.208 μ. που εξερευνούσαν οι Γάλλοι για δέκα χρόνια, το Λιοντάρι παραδίπλα βάθους 1.105 μ., κλπ. κλπ.
Στις Στέρνες, την έρευνα πραγματοποιούν και εφέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, κυρίως Κρητικοί σπηλαιολόγοι, όπως του ΣΠΟΚ Ηρακλείου (Σπηλ. Όμιλος Κρήτης), από Ρέθυμνο, Χανιά, κ.λπ.
Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται συνέχεια τεχνικές διανοίξεις για την δίοδο των σπηλαιολόγων που σε μερικά περάσματα, μόλις χωρούν για διέλευση. Εκεί πρέπει να γίνει παραπάνω διάνοιξη για να είναι δυνατή η ανάσυρση τραυματία από τυχόν ατύχημα.
Εφέτος στα εξακόσια μέτρα κατακόρυφου βάθους συνάντησαν υπόγειο ποτάμι και σε άλλα πλευρικά σημεία κάποια νέα “περάσματα”. Η εξερεύνηση θα συνεχιστεί και άλλες χρονιές.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες