Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Οι εξελίξεις του Eurogroup στον γερμανικό Τύπο

Η αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα απασχολεί σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα περισσότερα εκ των οποίων κάνουν λόγο για «τελεσίγραφο» προς την Αθήνα.
«Επαναστάτες σε έκσταση» είναι ο τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Der Spiegel» στο οποίο επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει ευγενή ιδανικά και λογικά επιχειρήματα, αλλά η διαπραγματευτική τακτική της στο θέμα του προγράμματος βοήθειας είναι εσφαλμένη. Αντιδρά αδιάφορα και ύπουλα». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για «πόζα, ισχυρογνωμοσύνη και ελλιπή γνώση λεπτομερειών από τους δύο πολιτικούς».
Για «επικίνδυνο σενάριο» κάνει λόγο σε σχόλιό της η «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του Eurogroup θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Η αναστάτωση ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι ήρθε τόσο γρήγορα όμως, όχι. Οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών των 18 χωρών του ευρώ με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσαν μετά από μια ολόκληρη ώρα. Καμία συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, καμία συμφωνία για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τίποτα», αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία πάντως εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει ένα τελεσίγραφο ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην Κύπρο, διότι τότε θα προκαλούσε την αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων στον ευρωπαϊκό Νότο. «Αυτό το σενάριο έχει σίγουρα εξετασθεί από το Eurogroup και τη γερμανική κυβέρνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι επικίνδυνο» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
«Φτάνει τώρα, Έλληνες!» είναι ο τίτλος της «Bild» η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να την διώξουν από την Ευρωζώνη, διώχνει η ίδια τον εαυτό της και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πάει καλύτερα χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ. Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι «η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι Έλληνες τζογάρουν» ενώ τονίζεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφήνει το Eurogroup για το θέμα της χώρας του να διαλυθεί και μετά δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».
«Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες στην ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής «Handelsblatt». «Το θέμα είναι κάτι περισσότερο από διαδικαστικό. Ο χρόνος για μια λύση μειώνεται συνεχώς, τα περιθώρια για συμβιβασμό στενεύουν όλο και περισσότερο (…). Οι αμφιβολίες για λύση αυξάνονται μετά το τελευταίο επεισόδιο ακόμη περισσότερο. Οι τεχνικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους δανειστές το Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μανιώδη τηλεφωνήματα και εμπιστευτικές συζητήσεις δεν βρήκαν διέξοδο. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται για την πιθανότητα ενός σεναρίου “Grexit”» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία, σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για αύξηση του κόστους οποιασδήποτε λύσης και τονίζει ότι η επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Ο Βαρουφάκης ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» η οποία κάνει λόγο για μεγάλη απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.
«Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στο μπλογκ τής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» στο οποίο τίθενται τα ερωτήματα: «Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο του Μοσκοβισί και υπό την πίεση τίνος;». Σε άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων» επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τηρούν σκληρή στάση και σπρώχνουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στη γωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα. Ένα αδιέξοδο για τον Τσίπρα» γράφει η συντάκτρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα