Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα ελαιολάδου!

Στην Ισπανία τα υψηλότερα στην Ελλάδα τα χαμηλότερα!

Ενώ απομένουν 6-7 μήνες κατανάλωσης μέχρις ότου έχουμε διαθέσιμο ​​λάδι νέας εσοδείας, η διαθεσιμότητα προϊόντος της τρέχουσας περιόδου φαίνεται να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών.
Τα παγκόσμια αποθέματα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ την 1η Απρίλιου 2024 (Πιν.1) σε τόνους ήταν 1.305.000 τόνοι ενώ τα ελάχιστα βιώσιμα αποθέματα την 1 Οκτωβρίου 2024 θα είναι 345.000 τόνοι.
Παράλληλα συμφώνα με επίσημα στοιχεία της Ιταλίας στα τέλη Φεβρουαρίου, τα Ιταλικά ελαιουργεία είχαν στις αποθήκες τους συνολικά 135.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παρήχθησαν στη χώρα, 34.200 τόνους που εισήχθησαν από χώρες μέλη της ΕΕ και 10.300 τόνους που είχαν εισαχθεί από χώρες εκτός ΕΕ. Σε αυτά πρεπει να προστεθεί και ένας όγκος 58.000 τόνοι που οι Ιταλοί διακινητές αποθηκεύουν επί του παρόντος σε άλλες χώρες του Κοινοτικού περιβάλλοντος, όπως η Ισπανία. Έτσι συνολικά τα Ιταλικά αποθέματα θεωρούνται πολύ χαμηλά για να μπορέσουν να φτάσουν άνετα μέχρι την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα