Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Ευρωπαϊκά Περιβάλλοντα Εργασίας;»

Το ερώτημα αυτό είναι το θέμα προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, μαζί με σχολεία από τις χώρες Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία. Το ερωτηματικό παραμένει μέχρι τη λήξη του πρότζεκτ σε ένα χρόνο, ώστε να συγκρίνουμε  τις εργασιακές πραγματικότητες στα κράτη εταίρους και να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Στο μεταξύ, στα μέσα του Μάη 2018 πραγματοποιήθηκε διεθνική συνάντηση στα Χανιά. Οι μαθητές της ομάδας  Erasmus+ του σχολείου μας φιλοξένησαν μαθήτριες από τα άλλα σχολεία. Αυτό αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή εμπειριών, καθώς οι ηλικιακές ομάδες  δεν συνέπιπταν απόλυτα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν καταγωγές από πολύ περισσότερες και διαφορετικότερες χώρες από αυτές που τυπικά είναι οι χώρες των σχολείων: δεν είχαμε άτομα μόνο γαλλικής, αυστριακής και ιταλικής καταγωγής, αλλά και από Αφγανιστάν, Τουρκία, Μαδαγασκάρη! Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές επέδειξαν ανοιχτούς ορίζοντες, προσαρμοστικότητα και πολύ θετικό πνεύμα.
Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου επαγγέλματα τα οποία είχαν διερευνήσει τους προηγούμενους μήνες μέσω συνεντεύξεων με επαγγελματίες. Υπήρχε μεγάλη ευρύτητα τομέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: διευθυντής ξενοδοχείου, ιδιοκτήτης αρτοπωλείου, προσωπικό ειδικού σχολείου (δασκάλα, εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια), καθηγητής,  χειρούργος, ποδολόγος, επενδυτικός σύμβουλος, βιβλιοθηκονόμος, διδάσκαλος παραδοσιακών χορών, ανθυποπλοίαρχος! Επισκεφτήκαμε άλλους την επιχείρηση Terra Creta, μια που η παραγωγή ελαιολάδου είναι ένας σημαντικός οικονομικός τομέας του τόπου. Δεν παραλείψαμε μια σύντομη ξενάγηση στην Παλιά Πόλη των Χανίων, η οποία ενθουσίασε τους επισκέπτες μας, και ιδιαίτερα η θέα από το Λόφο Καστέλλι την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στο δε Αρχαιολογικό Μουσείο οι μαθητές, Έλληνες, Αυστριακοί, Ιταλοί και Γάλλοι, και οι αντίστοιχοι καθηγητές, διασκέδασαν αναζητώντας απαντήσεις για ένα διαγωνισμό με νικήτριες τις Ιταλίδες μαθήτριες! Άλλες δραστηριότητες συντέλεσαν στο δέσιμο της ομάδας, όπως οι παραδοσιακοί χοροί που δίδαξε η κ. Μαρίσια Μανωλά.
Η μέρα της αναχώρησης των επισκεπτών ήταν γεμάτη αγκαλιές. Παραλίγο βέβαια να έφευγαν μόνοι τους οι ξένοι καθηγητές, γιατί οι μαθήτριες προτιμούσαν να μείνουν εδώ! Ευχόμαστε το ίδιο όμορφα να περάσουν και οι δικοί μας μαθητές στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ούντινε της Ιταλίας τον προσεχή Οκτώβρη, και να επωφεληθούν από το διπλό χαρακτήρα των προγραμμάτων Erasmus+: εμπλουτισμός γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και επαφή με άλλους πολιτισμούς και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα