Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ετοιμες για επέμβαση οι Η.Π.Α.

Διαβεβαιώσεις προς τη συριακή αντιπολίτευση, ότι θα υπάρξει επέμβαση εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Aσαντ από την Πέμπτη, έστειλαν δυνάμεις της Δύσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α. θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη, σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC χθες.
Μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο, ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Εξάλλου, ο υπουργός Aμυνας των Η.Π.Α, Τσακ Χέιγκελ, είχε διαμηνύσει την Τρίτη, ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι “έτοιμες” να επιχειρήσουν, καθώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή φέρονται να κάνουν προετοιμασίες για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Aσαντ για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της την περασμένη εβδομάδα με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς.
Ο Αχμαντ Τζάρμπα, πρόεδρος του ΣΕΣ, συναντήθηκε με απεσταλμένους από 11 κράτη που ανήκουν στην ομάδα Φίλοι της Συρίας, περιλαμβανομένου και του Ρόμπερτ Φορντ, του πρεσβευτή των Η.Π.Α. στη Συρία, σε ένα ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να παρείχε στους απεσταλμένους έναν κατάλογο στόχων στη Συρία.

Ο Ο.Η.Ε.
Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε., που βρέθηκαν στη Δαμασκό, με σκοπό την έρευνα στα σημεία της επίθεσης με τα χημικά όπλα, θα πραγματοποιήσουν τελικά σήμερα την επιθεώρησή τους στη δεύτερη τοποθεσία, μετά την χθεσινή αναβολή, λόγω “ανησυχιών” για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού στη Γενεύη.
“Μετά την επίθεση της Δευτέρας στην οχηματοπομπή του Ο.Η.Ε., μια συνεκτική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη θα πρέπει να αναβληθεί για μία ημέρα ώστε να βελτιωθεί η προετοιμασία και η ασφάλεια της ομάδας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Οργανισμού την οποία υπογράφει ο Φαρχάν Χακ.
Μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση επιβεβαιώνεται η πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα το συριακό καθεστώς, ότι η ομάδα των επιθεωρητών του Ο.Η.Ε. δέχθηκε πυρά ελεύθερων σκοπευτών καθώς μετέβαινε τη Δευτέρα σε μια από τις τοποθεσίες, όπου έχει καταγγελθεί πως έγινε επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές τακτικές δυνάμεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος έστειλε την ομάδα στη Συρία μετά τις καταγγελίας περί χρήσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων, κάλεσε όλες τις πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη σύγκρουση να παράσχουν στην ομάδα ασφαλή διέλευση και πρόσβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τη σύγκλιση του Κοινοβουλίου την Πέμπτη, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter o πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με σκοπό να γίνει ψηφοφορία “για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία”.

“Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα”, ανέφερε ο Κάμερον.

Η ΓΑΛΛΙΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σε χθεσινή του δήλωση, ότι η χώρα του είναι “έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν χημικά σε αθώους” στη Συρία που “ο εμφύλιος πόλεμος (…) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη”.
«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Ολα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία την καταδίκασε οριστικά στα μάτια του κόσμου», είπε ο Ολάντ σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων Γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.
«Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος. Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν αυτήν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν χημικά αέρια στα προάστια της Δαμασκού», πρόσθεσε.
«Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης», συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

H θέση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε την Τρίτη “εξ ολοκλήρου υπεύθυνη” την συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι δράστες. Επίσης, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να δράσει, την ώρα που αυξάνονται οι εικασίες ότι οι Η.Π.Α. προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό πλήγμα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, υιοθετήθηκε, παρά την αντίθεση της Αλγερίας και του Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών καταδίκασαν το “φρικτό έγκλημα που έγινε με χημικά όπλα τα οποία είναι διεθνώς απαγορευμένα”, για το οποίο φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη το συριακό καθεστώς και ζήτησαν να οδηγηθούν οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισαν “εγκληματίες πολέμου”, ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
Ακόμα, κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. «να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη, και να δώσει ένα τέλος στις παραβιάσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας τα οποία το συριακό καθεστώς διαπράττει για πάνω από δύο χρόνια».

Για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” κάνει λόγο η Τουρκία

“Ενα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο”, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
“Αυτό το οποίο συνέβη είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο”, δήλωσε ο Νταβούτογλου, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον Ο.Η.Ε.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση με τα χημικά όπλα είναι έργο του συριακού καθεστώτος, αν και η Δαμασκός το αρνείται κατηγορηματικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Επί σκηνής το έπος της Μάχης της Κρήτης

Την αναβίωση του επικού αγώνα της Μάχη της Κρήτης επί σκηνής μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και των ανθρώπων...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα