Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται Περιφέρεια και Δήμοι του Νομού Χανίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που φέρεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ότι θα χτυπήσει μέσα στην εβδομάδα την Κρήτη και τα Χανιά. Από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα είναι ανοικτός έως τις 12 το μεσημέρι. Από αύριο και για όσες ημέρες επικρατούν τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα ο Δρυμός θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και γίνουν απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ερωτηθείς ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης για το αν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για το επερχόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, κύμα κακοκαιρίας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση ακόμα. «Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αυτά που ισχύουν κάθε φορά. Ενεργοποιούμε δηλαδή με ένα τηλέφωνο τους εργολάβους, ενημερώνονται οι Δήμοι και από εκεί και πέρα είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε όπου χρειαστεί με μηχανήματα κ.λπ.», επεσήμανε σχετικά. Ο αντιπεριφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πάντως ότι η Περιφέρεια παρότι διαθέτει ένα ικανοποιητικό στόλο από μηχανήματα δεν έχει χειριστές για να τα αξιοποιήσει: «Δυστυχώς δεν μας εγκρίνουν κανένα οδηγό σε JCB, φορτωτή ή ερπυστριοφόρο. Έχουμε έναν οχταμηνίτη όλο – όλο κι όταν τελειώνει η σύμβασή του χρειαζόμαστε 4 μήνες για να ξαναπάρουμε. Από εκεί και πέρα έχουμε 5 μόνιμους υπαλλήλους αλλά μόνο 1 μόνιμο που έχει άδεια χειριστή γκρέιντερ. Με αυτή την κατάσταση πρέπει να καθαρίσουμε όλο το επαρχιακό δίκτυο», σχολίασε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο Δήμος Χανίων

Σε προληπτικές ενέργειες εν όψει της κακοκαιρίας προχώρησε ο Δήμος Χανίων. «Κατ’ αρχάς ζήτησα από τον εργολάβο της Ν. Χώρας να πάει να μαζέψει τα χαλίκια και παράλληλα έχω ειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΧ να προχωρήσει σε καθαρισμό των φρεατίων στη Σούδα, τον Κλαδισό και τον Γαλατά, δηλαδή τις περιοχές που είναι περισσότερα ευαίσθητα», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι μάλλον -αν επιβεβαιωθούν τα δελτία πρόγνωσης- θα τελεί σε ετοιμότητα όλος ο Δήμος με τα μηχανήματά του και τους εργολάβους με τους οποίους υπάρχει συνεργασία.

Ο Δήμος Αποκορώνου

Σε ετοιμότητα δηλώνει και ο Δήμος Αποκορώνου που είχε πληγεί σοβαρά από τις δύο τελευταίες θεομηνίες. «Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα. Τα μηχανήματα των εργολάβων και του Δήμου σε περίπτωση που θα χρειαστεί θα παρέμβουν και παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Θεωρώ πάντως ότι επειδή κατά καιρούς έχουμε παρέμβει στα ποτάμια μας και είναι σε μια κατάσταση υποφερτή, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Ο Δήμος Πλατανιά

Από τους Δήμους που πλήττονται περισσότερο από τις ισχυρές νεροποντές ο Δήμος Πλατανιά προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να καθαρίσει τα φρεάτια στην παλιά εθνική οδό. «Ξεκίνησαν και συνεχίζουν 2 συνεργία από τον Πλατανιά, ένα δεξιά και ένα αριστερά της παλιάς εθνικής, με κατεύθυνση προς το Κολυμπάρι. Οι τάφροι στο παραλιακό μέτωπο είναι ανοιχτές, ενώ έχουν γίνει κάποιες σημειακές παρεμβάσεις σε ποτάμια -δεν έχουν ολοκληρωθεί διότι άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο με Κλεισθένη και είναι της Περιφέρειας», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης και πρόσθεσε ότι παράλληλα τα μηχανήματα του Δήμου και οι χειριστές τους είναι έτοιμοι να παρέμβουν.

Ο Δήμος Κισσάμου

Σε εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και ποταμιών προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα συνεργία της Περιφέρειας και του Δήμου Κισσάμου. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης εκκρεμούν ακόμα αρκετές παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης επεσήμανε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που θα υπάρξει έντονη κακοκαιρία: «Οι τοπικοί εργολάβοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου τους ζητηθεί να συνδράμουν με κάποιο έργο, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια σε κακοκαιρίες με χιόνι ή βροχοπτώσεις, ανταποκρίνονται άμεσα και παρεμβαίνουν υπό την καθοδήγηση των αντιδημάρχων. Παράλληλα, συνδράμουν και τα λίγα μηχανήματα του Δήμου».

Ο Δήμος Σφακίων

«Πάντα είμαστε έτοιμοι εμείς γιατί είμαστε μια πολύ μεγάλη περιοχή με ιδιαιτερότητες λόγω των Λευκών Ορέων», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Σφακίων Γιάννη Ζερβού στην ερώτησή μας αν ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σημείωσε, πάντως, ότι παραμένει ανοιχτό το “μέτωπο” του Βουβά καθώς έχει καθυστερήσει η παρέμβαση που πρέπει να γίνει λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. «Τις επόμενες ημέρες πάντως θα υπάρχει εργολάβος αλλά ελπίζουμε τώρα να μην “χτυπήσει” εκεί η κακοκαιρία», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε πως για το έργο που πρέπει να γίνει έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Ο Δήμος Γαύδου

Ανεπηρέαστη από την επικείμενη κακοκαιρία είναι πιθανό να μείνει η ακριτική Γαύδος σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα μετεωρολογικά δεδομένα. «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ειδοποιήσει τους παραθεριστές ότι χαλάει ο καιρός και να προσέξουν. Μάλιστα την περασμένη τη Δευτέρα έφυγε πολύς κόσμος φοβόμενος την κακοκαιρία. Ωστόσο, όπως βλέπουμε μέχρι τώρα σε εμάς δεν δείχνει ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα», επεσήμανε η δήμαρχος Ευ. Καλλινίκου, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία φορά που καταγράφηκε κάποιο σοβαρό πλημμυρικό φαινόμενο στη Γαύδο ήταν το 2009.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σε λειτουργία το καφέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τις τελευταίες ημέρες το αναψυκτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με αυτόνομη είσοδο και με θέα στον κόλπο και στη συνοικία...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Νεκρός 45χρονος στους Αγίους Αποστόλους στα Χανιά

Ένας 45χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας του Δεκαπενταύγουστου στους Αγίους Αποστόλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος βρέθηκε πνιγμένος στην παραλία των Αγίων...

“Ράλι Ακρόπολις”… στη λεωφόρο Καζαντζάκη

Ικανότητες οδηγού που προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο “Ράλι Ακρόπολης” θα πρέπει να έχουν όσοι κινούνται στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο, ειδικά στο τμήμα...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Σασμός: Το νέο trailer που συγκλονίζει

Ακόμα πιο σαρωτικός, απόλυτα ανατρεπτικός και σίγουρα μη προβλέψιμος... Ο απόλυτος νικητής της σεζόν 2021-2022, η σειρά που κέρδιζε καθημερινά την τηλεθέαση κρατώντας εκατομμύρια τηλεθεατές...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα