Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Εθνομάρτυς Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης

Μιχάλη Ε. Αγγελάκη
Εκδοση: Κοινωφελές Ιδρυμα Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπυτνης και Σητείας “Παναγία η Ακρωτηριανή”

Το βιβλίο του Μιχάλη Αγγελάκη, αναφερόμενο στη ζωή, και στον τραγικό θάνατο του Αρχιμανδρίτη, από το χωριό Ζήρο της Σητείας, Ιάκωβου Αρχατζικάκη, είναι μια υποδειγματική βιογραφία ιερωμένου, η οποία ερείδεται σε μια εξαντλητική παράθεση τεκμηρίων, εγγράφων, εφημερίδων, περιοδικών και μαρτυριών, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η ανεύρεση των οποίων από τον συγγραφέα ασφαλώς ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας, επίπονης αλλά και επιμελημένης έρευνας.

Δεν θα διστάσω να χαρακτηρίσω αξιοθαύμαστη την ικανότητά του να συλλέγει τόσο δυσεύρετα ντοκουμέντα που φωτίζουν την πολυκύμαντη ζωή, τη δράση και τον ακραίως, μαρτυρικό θάνατο ενός αγνοημένου εθνομάρτυρα, εκείνο τον θλιβερό και φλεγόμενο Αύγουστο του 1922.

Ετσι ο αιματηρός κύκλος που άρχισε τον Αύγουστο του 1071 μ.Χ. Όταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατενίκησαν τον βυζαντινό στρατό του αυτοκράτορα Ρωμανού Διογένη, ολοκληρώθηκε με την κατακαιόμενη Σμύρνη του 1922 και ηελληνική παρουσία στα χώματα της Ιωνίας, από τα χρόνια ακόμα του Ομήρου, έπαυσε να υφίσταται.

Η διαδρομή του αείμνηστου Κρητικού ιερωμένου από τη γέννησή του στο μικρό χωριό της Σητείας, η φοίτησή του στη μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη , οι φιλολογικές του σπουδές στη Γενεύη και η αναγόρευσή του σε διδάκτορα της Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης της Ελβετίας και, η εν συνεχεία εκπαιδευτική, ποιμαντική, πατριωτική και συγγραφική δραστηριότητα του στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (1904-1915) περιγράφονται λεπτομερώς και πλήρως τεκμηριωμένα από τον συγγραφέα.

Η τελευταία περίοδος της ζωής του είναι αφιερωμένη στη μεγάλη προσφορά του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Αρχατζικάκη, στην εκκλησία και την παιδεία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ιερατικός προϊστάμενος στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο προάστειο της Σμύρνης Βουτζά, πιστός στην εισαγγελική προτροπή “ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων” δεν εγκαταλείπει τους ενορίτες του και έτσι εβίωσε τον Γολγοθά του, στα βάρβαρα και ανελέητα χέρια των Τούρκων.

Η καλλιτεχνική αρτιότητα που διακρίνει την έκδοση οφείλεται στο κοινωφελές ίδρυμα “Παναγία η Ακρωτηριανή” και φρονώ ότι δεν θα πρέπει , ως σύνολο το βιβλίο, να διαφύγει της προσοχής της Ακαδημίας Αθηνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες