Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Εσπερίδα για το Οδοιπορικό του Μιχαήλ Δέφνερ στα Σφακιά

Εκδήλωση για το οδοιπορικό του Μιχαήλ Δέφνερ στα Σφακιά, που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Πρόεδρος Σπύρος Σοφιανός, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων και ο Πρόεδρος Σταύρος Μπαδογιάννης, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του Δήμου Σφακίων και του Δημάρχου Μανούσου Χιωτάκη, με την υποστήριξη της ΑΝΕΝΔΥΚ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τον Μιχαήλ Δέφνερ «ήταν μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Έχοντας σπουδάσει στην Γερμανία από όπου και καταγόταν διατέλεσε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 1918 αποφάσισε να περιηγηθεί με τον γιό του Μιχαήλ την Δυτική Κρήτη και να εκδώσει βιβλίο με τις οδοιπορικές του εντυπώσεις με πολλές φωτογραφίες. Η ευρυμάθεια του αποκαλύπτεται από τα θέματα στα οποία εστιάζει που είναι τοπικής ιστορίας λαογραφίας και γαστρονομίας, αρχαιολογίας και γλωσσολογίας, τεχνικά και γεωλογικά ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιγραφές του φυσικού τοπίου και των ανθρώπων που συνάντησε.

Αφορμή για την αρχική διοργάνωση στάθηκε μια υποσημείωση στο βιβλίο του Δέφνερ από τον πατέρα μου Νίκο Κοπάση, ότι απεικονίζεται ενός έτους στην φωτογραφία στον Αϊ Στράτηγο στην Αράδαινα, όταν ο περιηγητής φιλοξενήθηκαν με το γιό του στο πατρικό σπίτι του Θοδωρή και της Μαρία το γένος Οψιμάκη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο την διοργάνωση συντόνιζε η πρωτότοκη εγγονή του με το όνομά του, Νικολέτα Κοπάση, Πολιτική Επιστήμων, στην μνήμη της οποίας αφιερώνεται η εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν σε στρογγυλά τραπέζια η θεματολογία όπως παραπάνω, με στόχο την εξαγωγή των συμπερασμάτων μνήμης και προοπτικών με την εποπτεία για κάθε ενότητα, των Νίκου Σκουτέλη Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Μανούσακα Βλαντά Περιφερειακό Σύμβουλο, Ανδρέα Μανουσέλη Πρόεδρο της Ένωσης Σφακιανών Χανίων, Δημήτρη Μιχελογιάννη Δικηγόρο Σύμβουλο του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Μπαδογιάννη Πρόεδρο ΕΟΣ ο οποίος θα φροντίσει και την πεζοπορική διαδρομή που θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Στην εκδήλωση προσκαλούνται οι ομιλητές στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις, Βασίλης Μαροπάκης Δικηγόρος, Κατερίνα Μπικάκη τηλεοπτικός παραγωγός, Νίκος Αρχοντάκης Δικηγόρος, Μιχάλης Ανδριανάκης επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Δρ Κατερίνα Τζανακάκη Αρχαιολόγος, Π Δροζινού και Γ. Χριστοδουλάκος Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δρ Κάτια Παυλάκη Γεωλόγος, Βιριράκης Δημήτρης Πολιτικός Μηχανικός Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Βασίλης Μαθιουδάκης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γιάννης Φωτάκης Δασολόγος, Γιώργος Πατρουδάκης Δημοσιογράφος, Ευτύχης Κοπασάκης, πρόεδρος Συλλόγου Ριζίτικου. Επίτιμοι καλεσμένοι Αντώνης Πλυμάκης, Τάκης Χουλιόπουλος.

Το ακριβές πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί έγκαιρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που μεσολαβούν. Αφηγητής θα είναι η Νίκη Κοπάση φοιτήτρια ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα