Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου

Ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, με θέμα: «Πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;» προς τους αρμόδιους Υπουργούς κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης αναφέρει «Το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καταρτίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676/Τεύχος Β714 Μαΐου 2019). Υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον τότε Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.
Η ΚΥΑ καταρτίστηκε στη βάση διάταξης του άρθρου 51 του Νόμου 4609/2019, που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019 διαμορφώνοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντελήφθη πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων και προέβη άμεσα κα ουσιαστικά σε λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επιτρέψει στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης απρόσκοπτα, ως πυλώνας της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου.
Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής: Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022). Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται ζε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3ί548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017). Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.
Επειδή το πρόγραμμα βασίζεται σε ασφαλή κριτήρια και σε διαφανείς διαδικασίες ένταξης και στοχεύει στην ενίσχυση των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, άρα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την διατήρηση θέσεων εργασίας.
Επειδή από την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει παρέλθει διάστημα αρκετών μηνών, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την υλοποίηση του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Για ποιο λόγο ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος;
-Πότε προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;
Οι ερωτώντες βουλευτές Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) Αλεξιάδης Τρύφων Βαρδάκης Σωκράτης Βασιλικός Βασίλειος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμττέκ Χουσείν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάττττας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωράίΐης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μττέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα