Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Ερώτηση για την πυροπροστασία στον Δήμο Αποκορώνου

Ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν στον κανονισμό πυροπροστασίας ζητά με ερώτησή του,προς τη Δημοτική Αρχή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αποκορώνου Σταύρος Ζώης.

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει «ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ εξέδωσε την ΚΥΑ/ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23-5-23 εγκύκλιο που αφορά την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.
Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) µμέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια: την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης η κυβερνητική- κρατική ευθύνη και το οικονομικό κόστος να μεταφερθεί στις πλάτες των Δήμων και του λαού. Η εγκύκλιος αποτελεί πράξη εξειδίκευσης της πράσινης μετάβασης της ΕΕ που αποτελεί κοινή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Με βάση την εγκύκλιο την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς την έχουν οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι των ακινήτων. Τους επιβαρύνει με το κόστος διενέργειας της μελέτης και το κόστος για τις όποιες τεχνικές αλλαγές θα χρειαστούν στο ακίνητο, το κόστος για την αντιμετώπιση τυχόν αδυναμίας ή πλημμελής πρόσβασης του ακινήτου σε δίκτυα και υποδομές και σημεία υδροληψίας. Ταυτόχρονα απειλεί τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα ενώ η ύπαρξη ή μη της τεχνικής έκθεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα από πυρκαγιές. Ταυτόχρονα επιβαρύνει με πρόσθετα διοικητικά βάρη τους ήδη υποστυλωμένους από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό Δήμους και τους μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό.
Η πυροπροστασία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Για την σημερινή άσχημη κατάσταση είναι υπεύθυνο το κράτος και οι κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια προχώρησαν με την εμπορευματοποίηση των δασών, την μίξη χρήσεων κατοικίας, τουριστικής και βιομηχανικής εντός ή περιμετρικά δασών, δασικών εκτάσεων, προστατευόμενων περιοχών ακόμα και στην περιφέρεια κηρυγμένων εθνικών δρυμών, που διεύρυναν τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις για τουριστική και άλλη επιχειρηματική εκμετάλλευση, που επιτρέπει εγκαταστάσεις και πάρκα ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, που έδωσε τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, που δίνει ψίχουλα στους Δήμους για την πυροπροστασία, που δεν προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο προσωπικό στην πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, που δεν καλύπτει τις ανάγκες σε υλικά τεχνικά μέσα ώστε η πυροσβεστική υπηρεσία να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Σημειωτέον ότι η ΚΥΑ και δι’ αυτής η μετακύληση της ευθύνης του κράτους σε ατομική ευθύνη του πολίτη έχει τύχει της έντονης κριτικής του Συνήγορου του Πολίτη, που την κρίνει και αντισυνταγματική, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), αλλά και των πολιτών στο προβληματικό πλαίσιο της πυροπροστασίας που εισήγαγε η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3475/2023). Οι περίπλοκες διαδικασίες, οι ανεφάρμοστες προθεσμίες, τα τιμωρητικά πρόστιμα, και κυρίως το δυσθεώρητο κόστος για τις μελέτες των μηχανικών και για τις εργασίες αντικατάστασης που πρέπει να γίνουν σε ορισμένες κατοικίες, έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες με μικρό και μεσαίο εισόδημα να οδηγούνται σε αδιέξοδο!
Τέλος, η υποκρισία της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται στη σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην οποία τονίζεται ότι το κράτος επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και τα μορφώματα οικισμών εντός των δασών (με τις «οικιστικές πυκνώσεις»), ενώ ταυτόχρονα είναι το ίδιο υπεύθυνο για την πρόληψη των πυρκαγιών (με διάνοιξη αντιπυρικών οδών, υπογειοποίηση καλωδίων, καθαρισμό εκτάσεων κ.λπ.). Επομένως, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος, «το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς».
Ζητάμε λοιπόν από το Δήμο Αποκορώνου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Δημότες σε τι ενέργειες έχει προβεί για την :
• Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και του κανονισμού που μεταφέρει τις ευθύνες και τα βάρη στους Δήμους και τους δημότες.
• Τη διασφάλιση από το κράτος των απαραίτητων υποδομών και τον εξοπλισμό κατάσβεσης χωρίς καμία επιβάρυνση στους δημότες.
• Την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και Ο.Τ.Α.
• Την κάλυψη των τεράστιων ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, για μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
• Την κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς.
• Την ενίσχυση και ανανέωση του κρατικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.
• Το σχεδιασμό των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
• Την ενημέρωση των Δημοτών στη λογική του τι πέλεκυς επικρέμεται επί της κεφαλής των αλλά και του συντονισμού και διεκδίκησης ακύρωσης της ΚΥΑ.
• Την απειθάρχηση στην εγκύκλιο με άρνηση επιβολής προστίμων στους Δημότες.
ΒΡΥΣΕΣ 16-6-2024
Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΖΩΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα