Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ερωτήματα – παράπονα της Κοινότητας Ασή Γωνιάς

» Προς τη Δημοτική Αρχή Αποκορώνου

Κύριε διευθυντά,
θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό στην Κοινότητά μας ότι μετά τη μεγάλη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019 ο Δήμος Αποκορώνου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5.500.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών, κληθήκαμε τα Κ.Σ. να προβούμε σε καταγραφή και να προτείνουμε αποκαταστάσεις. Το Κοιν. Συμβ. Ασή Γωνιάς πρότεινε 28 σημεία αγροτικής οδοποιίας και παρεμβάσεις διόρθωσης και τσιμεντόστρωσης, θέτοντας όρο να μην ριχτεί τσιμέντο σε δρόμους που υπάρχουν εμπόδια (Πόρτες). Στις 31-5-21 ο δήμαρχος με κλιμάκιο, αντιδήμαρχο, μηχανικούς, ρργολάβο κ.λπ. επισκέφθηκαν την Κοινότητα μας για να οριοθετήσουν τα σημεία τσιμεντόστρωσης αγνοώντας να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Κοινότητας και το Κοιν. Συμβ. όπως είναι υποχρεωμένοι. Η πράξη αυτή είναι παράνομη και αντιδημοκρατική. Είμαστε εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι σας, έχοντας φωνή, άποψη και υπευθυνότητα. Το ποσό που έχει εγκριθεί σε εμάς είναι 260.000€ -λιγοστά για τα δεδομένα του χωριού μας- τα 28 σημεία που προτείνουμε χρειάζονται οπωσδήποτε παρέμβαση (θα τα γνωστοποιήσουμε στους κατοίκους).

Παρατηρούμε γενικότερα μια αδιαφορία στην Κοινότητα μας από τη Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να κάνουμε γνωστά κάποια θέματα:

1) Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μας, εντοπίσαμε στους χάρτες του Δήμου σφάλμα με τεράστια απόκλιση στην έκταση του χωριού αντί 18.500 στρ. που παρουσιάζουν σήμερα στην πράξη είναι 30.000 στρ. Ξεκινήσαμε διαδικασία διόρθωσης με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αρχής γενομένης από Κοινοτική έκταση 7.500 στρ. συνεχόμενη οριοθετούμενη με Κουρνά – Αλίκαμπο – Ασκύφου – Καλικράτη. Αποστείλαμε στον Δήμο την Απόφαση του Κ.Σ. αρ.πρ.55 4/11/20 συνυποβάλλοντας έγχρωμους χάρτες προσδιορίζοντας το σωστό και λανθασμένο όριο καθώς και το πρακτικό της τότε Κοινότητας 11-5-1956 που περιγράφει τα όρια. Βάσει του Ν.3463/αρ.13/2006 οφείλει ο δήμαρχος να συγκαλέσει Συμβούλιο και να αποστείλει την απόφαση στις όμορες Κοινότητες. Δυστυχώς μετά από ένα οκτάμηνο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, παρότι έχουμε αποστείλει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (27) με τα στίγματά τους που φαίνονται στις άλλες Κοινότητες, μητάτα, στέρνες, υπόστεγα, κούμους κ.λπ.

2) Για την προαναφερόμενη Κοινοτική έκταση (μαδάρα) και άλλα 540 στρ. στη θέση «Βουρβουρές» και αγροτεμάχιο 2020 τ.μ. πλησίον του οικισμού οφείλει η Δημοτική αρχή, όπως τους έχουμε ενημερώσει και αποστείλει γραπτό αίτημα αρ. πρ. 19 21-5-21 να προβούν σε αντιρρήσεις (ενστάσεις) στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες σαν Κοινοτική έκταση γίνονται ατελώς. Εάν υπάρξει αδράνεια σε αυτά τα δύο καυτά θέματα θα είσαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι στις τωρινές και επόμενες γενιές του χωριού μας διότι ακολουθεί το Κτηματολόγιο, άρα κρίνεται το ιδιοκτησιακό της Κοινοτικής έκτασης.

3) Στο Δελτίο Τύπου 6-5-20 που ανάρτησε ο Δήμος και αφορούσε ανάθεση εργολαβίας 814.000€ με θέμα ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας και αφορούσε σε ορεινές και ημιορεινές οδούς του Δήμου Αποκορώνου, το ποσό χορηγήθηκε μονάχα στις ημιορεινές ενότητες και η Ασή Γωνιά -μοναδική ορεινή στο Δήμο- έμεινε εκτός, ενώ ο δρόμος του Σελιού είχε όλες τις προϋποθέσεις.

4) Γιατί αδιαφορήσατε να δώσετε λύση στο καυτό θέμα της επέκτασης της Cosmote εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης ενώ στα προφορικά και γραπτό αίτημα μας αρ.πρ. 08 13/04/20 σας αναφέραμε ονομαστικά τα 24 παιδιά που στερούνταν Internet και σε ερώτηση για το θέμα ενώπιον φορέων του Χωριού δηλώσατε ότι αυτό το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Εμείς όμως σαν Κοινότητα, βλέποντας την μη λύση του προβλήματος αποστείλαμε αίτημα αρ. πρ.26 11/05/20 στην Cosmote, διαπραγματευτήκαμε το θέμα προφορικά και πετύχαμε την επέκταση του Δικτύου 600 μέτρα εντός οικισμού, εξασφαλίζοντας σταθερό τηλέφωνο και internet σε 17 κατοικίες και 24 μαθητές. Έχουμε και δεύτερο σκέλος στο αίτημα αναβάθμισης και είμαστε στη διαδικασία έγκρισης.

5) Ποιες είναι οι ενέργειές σας για την δημιουργία Παιδικού Σταθμού όλα αυτά τα χρόνια (από την προηγούμενη τετραετία); Έργο της βούλησης σας και επισφράγισμα σε εμένα τον ίδιο από τον κ. περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη έχοντας μας 100.000€ για ξεκίνημα εάν βρίσκαμε οικόπεδο, σας κάναμε προτάσεις, λέγατε δεν πληρούν προϋποθέσεις, όμως αυτό της οικίας Κοκινάκη εφαπτόμενο της πλατείας 120 τ.μ. σε οικόπεδο 375 τ.μ. όπου για την κοινότητα μας το τίμημα ήταν προσφορά 22.000€ έπρεπε να παρθεί έστω και για άλλη χρήση. Δεν προβήκατε όμως σε καμιά ενέργεια και στο αίτημα μας να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες να αποκτήσει αρτιότητα το αγροτεμάχιο 2020 τ.μ. στη θέση “Πλάτες” που έχει αγοραστεί παλαιότερα για αυτό τον σκοπό.

6) Γιατί αδιαφορήσατε για περίπου μία τριετία με αποτέλεσμα να είναι στάσιμο το Πολιτιστικό Κέντρο έχοντας μάλιστα την απλόχερη προσφορά του κ. Αρναουτάκη των 500.000€ δεσμευόμενος δημόσια ενώπιον των χωριανών. Όμως παρενέβη δυναμικά η Κοινότητα και επανεκκίνησε το έργο.

7) Σχετικά με το “Ποτιστήρι” ήταν ομόφωνη απόφαση του Κοιν. Συμβουλίου να ενοικιαστεί για να εξασφαλισθεί η συντήρηση του και να υπάρχουν έσοδα στην Κοινότητα. Την πρόταση αυτή υποστηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας και διευκρινίζοντας ότι εάν δεν επιστρέφει το μίσθωμα στην κοινότητα μας, να μην ενοικιαστεί. Άρα έχετε την υποχρέωση να επιστρέφετε το μίσθωμα στην Κοινότητα, για ανάγκες καθημερινότητας τουλάχιστον να έχουμε την δυνατότητα να διατηρούμε το χωριό καθαρό.

8) Γιατί αποτρέψατε την συντήρηση της Κοινοτικής υδροδεξαμενής στη θέση Σελί (Πήγαδος) που είχαμε δρομολογήσει μέσω της Αντιπεριφέρειας;

9) Γιατί αδιαφορήσατε να ενταχθεί το χωριό μας στο πρόγραμμα δορυφορικής σύνδεσης το 2019 όπως δικαιούμασταν; Ευτυχώς δόθηκε παράταση και ελπίζουμε να συνδεθούμε αυτή την χρονιά.

10) Το 2020 παρά τα αιτήματά μας για χορήγηση χωματουργικών μηχανημάτων για συντήρηση αγροτικής οδοποιίας -ίσως την μακρύτερη και δυσκολότερη του Νομού με βροχομετρικά το 2019 πρώτα στην Ευρώπη -σχεδόν 4 τέσσερα μέτρα- άρα δρόμοι κατεστραμμένοι, είχε φτάσει καλοκαίρι και μηχάνημα δεν μας χορηγούσατε. Τον Ιούνιο αναγκασθήκαμε και ζητήσαμε τη συνδρομή των όμορων Δήμων Ρεθύμνης και Σφακίων όπου και ανταποκρίθηκαν, συντηρώντας τουλάχιστον τους πλησίον προς αυτούς δρόμους.

11) Αναφέρουμε κάποια από τα γραπτά αιτήματα μας που είναι απραγματοποίητα:
• Ίδρυση ανεξάρτητου Ιατρείου. • Επαναλειτουργία Μουσείου. • Συντήρηση οικίας Συν/ρχη Παπαδάκη. • Οριοθέτηση του αγροτεμαχίου 2020 τ.μ. στις Πλάτες καθώς προκύπτει από κατάτμηση και να γίνουν ενέργειες να αποκτήσει δικαίωμα δόμησης. • Τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στον Δημοτικό δρόμο προς Καλλικράτη στη θέση «Στροφές Κουλέ». • Να γίνουν αποστραγγιστικά έργα στα δύο βάλτα στα «Παπαδιανά» καθώς τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν εστία μόλυνσης. • Συντήρηση των κτηριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου. • Σύνδεση νερού «Ποτιστηριού» με άρδευση. • Φωτισμός στο φαράγγι αφού υπάρχει ρεύμα, μάλιστα έγχρωμος φωτισμός στα γκρεμνά. • Μελέτη εξασφάλισης της μη πτώσης βράχων σε τρία σημεία στο «Περαχώρι». • Μετατροπή του μονοπατιού (γαϊδουρόστρατα) σε αγροτικό δρόμο από «Σελί Δραπανά» σε «Μητάτο Στέρνες». • Να γίνει διαχωρισμός από το δίκτυο όμβριων η αποχέτευση με χωριστό αγωγό. • Γεφυράκια σε τρία σημεία στις «Πλάτες». • Για το κανάλι στα «Μελαδιανά» να γίνει πλακόστρωτο. • Καθαρισμός αγροτικών δρόμων και καναλιών από βλάστηση από το κονδύλι Πολιτικής Προστασίας και να συντηρηθούν οι εναπομείναντες ακαθάριστοι αγροτικοί δρόμοι. • Χορήγηση ψυχρής ασφάλτου (σακουλάκια) για επισκευή σε λακκούβες. • Γενικότερα ολοκλήρωση καθαρισμού του χωριού και άσπρισμα.

Ο πρόεδρος Σμπυράκης Γιώργης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τροχαίο με έναν νεκρό και 4 τραυματίες στον ΒΟΑΚ (φωτ. – vid.)

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα, στο ύψος περίπου του Γερανίου Ρεθύμνου, με την εμπλοκή τριών οχημάτων, που συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Χανιώτισσες μαμάδες στο Πανεπιστήμιο!

Οι μαμάδες... πάνε Πανεπιστήμιο! Μπορεί να έχουν οικογένεια, μικρά ή πιο μεγάλα παιδιά, να έχουν σπουδάσει ή όχι, να εργάζονται πολλές ώρες αλλά όλα...

Εσπερινό ΕΠΑΛ: Σχολείο – σταθμός στη γνώση (φωτ.)

Με το πτυχίο στα χέρια, χαμογελαστοί και σε πολύ καλή διάθεση οι απόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων γιόρτασαν χθες το βράδυ μια πολύ επιτυχημένη...

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Πανελλαδικές 2022: Υψηλές επιδόσεις και φέτος από Χανιώτες υποψηφίους

Υψηλές επιδόσεις είχαν και τη φετινή χρονιά πολλοί μαθητές από τα Χανιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν μόρια σε υψηλό...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα