Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Eργο…. ανέκδοτο στα Μεγάλα Χωράφια

• Aρον – άρον παύση εργασιών μετά το κυκλοφοριακό χάος που επικράτησε χθες στην εθνική οδό

Σε ανέκδοτο εξελίσσεται η αποκατάσταση του δρόμου στα Μεγάλα Χωράφια, ενάμιση χρόνο από την καθίζηση που σημειώθηκε επί της εθνικής οδού. Οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες, προϋπέθεταν κυκλοφοριακά μέτρα τα οποία δημιούργησαν σκηνές χάους με ουρές πολλών χιλιομέτρων, εξοργίζοντας τους οδηγούς. Χθες βράδυ, η Αντιπεριφέρεια ζήτησε τη διακοπή των εργασιών καλώντας το Υπουργείο Υποδομών σε συνεννόηση για να βρουν καταλληλότερη χρονική περίοδο για την περαίωση του έργου.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν χθες και στα δύο ρεύματα κυκλοορίας στην εθνική οδό ήταν πρωτοφανείς, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό και την ανησυχία οδηγών και επιβατών καθόσον οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την αιτία της ταλαιπωρίας.
Στο ρεύμα προς Ρέθυμνο η ουρά ξεκινούσε λίγο μετά το Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, ενώ στο ρεύμα προς Χανιά, η ουρά ξεκινούσε από τον Άγιο Ραφαήλ. Περίπου δηλαδή 4 χιλιόμετρα καθε μία.
Αιτία της ταλαιπωρίας ήταν το πλήρες κλείσιμο της μιας λωρίδας κυκλοφορίας και η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη, μέσω του οποίου ρυθμιζόταν η κυκλοφορία των οχημάτων.
Αστυνομικές δυνάμεις του Α’ Σταθμού Τροχαίας του ΒΟΑΚ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προσπαθώντας να διαχειριστούν το κυκλοφοριακό πρόβλημα κι ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον κόσμο σε όλες τις κεντρικές διασταυρώσεις της εθνικής οδού ότι δεν πρόκειται για κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Οδηγοί και επιβάτες δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου στα Χανιά, την ανυπαρξία έργων και τους 17 μήνες απραξίας για τη συγκεκριμένη καθίζηση.
Κατόπιν των έντονων αντιδράσεων πολιτών, χθες βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση η Αντιπεριφέρεια Χανίων γνωστοποιώντας το “πάγωμα” των έργων στα Μεγάλα Χωράφια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Προς ενημέρωση όλων των πολιτών, αλλά κυρίως των οδηγών και επιβατών που υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία λόγω των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) στον ΒΟΑΚ για την οριστική αποκατάσταση στη θέση Μεγάλα Χωράφια, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ζήτησε από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση να ανακαλέσει άμεσα την άδεια για την κυκλοφοριακή ρύθμιση και σήμανση, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή κίνηση των οχημάτων στην περιοχή.
Το Υπουργείο και ο ανάδοχος του έργου, σε συνεννόηση με την Αντιπεριφέρεια προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη χρονική περίοδο για την ολοκλήρωσή του, που δεν θα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του ΒΟΑΚ, όπως έγινε σήμερα».

Eτοιμος να συνδράμει
ο Ο.Α.Κ. για έργα

Εν τω μεταξύ, στη διάθεση του Υπουργείο Υποδομών θέτει εαυτόν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω δράση για την επίσπευση των έργων Οδικής Ασφάλειας στον ΒΟΑΚ.
Κατά την ενημέρωση του σώματος στο χθεσινό ΔΣ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης έγινε γνωστή η επιστολή του Προέδρου του Οργανισμού Λευτέρη Κοπάση (φωτ.) προς τον ΓΓ Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη για την οποία έχει ενημερωθεί και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Οργανισμού να αναλάβει με την αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιακών τα έργα Οδικής Ασφάλειας επί του ΒΟΑΚ όπως έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο και είναι ώριμα μελετητικά ώστε να επισπευσθεί η υλοποίησή τους.
Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από το Υπουργείο μιας εκτεταμένης καμπάνιας ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σε όλους του νομούς της Κρήτης με τον συντονισμό του ΟΑΚαε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Κρήτης σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οργάνωσης των μέσων για την αποφυγή και την έγκαιρη αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων στο νησί.
Αναλυτικά στην επιστολή του, ο Λευτέρης Κοπάσης αναφέρει:
«Οι ανθρώπινες απώλειες επί του ΒΟΑΚ πραγματικά μας συγκλονίζουν όλους όπως και κάθε ανθρώπινη απώλεια στην άσφαλτο.
Το υπουργείο Υποδομών έχει αναπτύξει την στρατηγική και τις πολιτικές για την μείωση των ατυχημάτων με την βελτίωση των υποδομών όπως και με έργα και δράσεις οδικής ασφάλειας. έτσι, πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα έργα Οδικής Ασφάλειας στον ΒΟΑΚ που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υποδομών και έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. σας ενημερώνω ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διαθέτει την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης τους μέχρι την εκκίνηση του σπουδαιότερου και πολυαναμενόμενου έργου υποδομής, του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης, μετά την μελετητική ωρίμανση την αδειοδοτική διαδικασία και την επιλογή των αναδόχων που πραγματοποιεί με ταχύτητα το Υπουργείο Υποδομών για το έργο της Παραχώρησης, το έργο ΣΔΙΤ και τα συμπληρωματικά Δημόσια έργα.
Αγαπητέ κύριε Καραγιάννη
θα παρακαλούσα επιπρόσθετα να εξετάσετε την δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας στο αμέσως προσεχές διάστημα για μια εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών και στις 4 αντιπεριφέρειες της Κρήτης, μιας δράσης που πρέπει να γίνεται αδιάληπτα, με τον συντονισμό του ΟΑΚαε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Κρήτης σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οργάνωσης των μέσων για την αποφυγή και την έγκαιρη αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων στο νησί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα