Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Νέα έργα αλλά και εκκρεμότητες 

Έργα που ξεκίνησαν να σχεδιάζονται πριν από καιρό και πρόσφατα δρομολογήθηκε η υλοποίησή τους, όπως το αντιπλημμυρικό του Ταυρωνίτη, κι άλλα που συζητούνται εδώ και χρόνια παραμένοντας άγνωστο ακόμα το πότε θα προχωρήσουν, όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Έργα “τομές” που θα δώσουν αναγκαίες λύσεις, όπως η παράκαμψη Τοπολίων, κι άλλα που θα “θωρακίσουν” το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη, όπως ο βιολογικός της Γεωργιούπολης. Έργα καινοτόμα, όπως είναι η ενεργειακή υποστήριξη των γεωτρήσεων της Γαύδου με φωτοβολταϊκά πάνελ, κι άλλα που έρχονται να αναδείξουν την ταυτότητα και την ιστορία του τόπου, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος που σχεδιάζεται στην Κάντανο.

Με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς τα “Χ.ν.” επιχειρούν σήμερα μια καταγραφή των σημαντικότερων έργων που σχεδιάζονται, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν “παγώσει” ανά περιοχή στον Νομό Χανίων. Μια χαρτογράφηση οραμάτων, αποτελεσμάτων αλλά και ματαιώσεων, που το 2019 αναμένεται σε κάποια να δώσει μορφή και σε άλλα -όπως έχει συμβεί πολλές φορές- απλώς να τα παραδώσει ως… ιδέες στο επόμενο έτος.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Μέχρι τέλος Αυγούστου είναι πιθανόν να δοθεί προς χρήση η παράκαμψη Τοπολίων.
Μέχρι τέλος Αυγούστου είναι πιθανόν να δοθεί προς χρήση η παράκαμψη Τοπολίων.

 

• Το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο τμήμα του ΒΟΑΚ Γεωργιούπολη – Πετρές, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, βρίσκεται υπό δημοπράτηση. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη. Διευκρίνισε πάντως ότι το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από την Αντιπεριφέρεια όσο και από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.
• Η διευθέτηση και οριοθέτηση του ποταμού Ταυρωνίτη, ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου, προϋπολογισμού 9.350.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί και μέσα στις μέρες θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ενώ η μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Κοιλιάρη ολοκληρώνεται μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο.
• Το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της παράκαμψης Τοπολίων εκτελείται και σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πιθανόν μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει παραδοθεί προς χρήση.
• Η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών από Κολυμπάρι έως Χανιά έχει ολοκληρωθεί και η Αντιπεριφέρεια περιμένει να ανοίξει ο κατάλληλος κωδικός του ΕΣΠΑ για να ενταχθεί. Το ίδιο ισχύει και για το έργο της εξυγίανσης (εκβάθυνσης) της λίμνης της Αγιάς.
• Αντίθετα σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η μελέτη για τον ποδηλατόδρομο από Αγιά μέχρι Μεσκλά καθώς έχει προκύψει πρόβλημα στην περιοχή της γέφυρας του Αλικιανού όπου απαιτούνται κάποιες απαλλοτριώσεις.
• Η επισκευή της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας έχει κολλήσει, καθώς εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
• Μια έγκριση από μια Επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών, εκκρεμεί για τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού. Εφόσον δοθεί το “πράσινο φως” από το Υπουργείο το έργο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί προς χρήση τέλος του Φεβρουαρίου.
• Η μελέτη για το Μουσικό Μουσείο των Λουσακιών έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, αναζητείται το χρηματοδοτικό εργαλείο για να εκτελεστεί το έργο.
• Αντίστοιχα η μελέτη για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στη χερσόνησο Ροδοπού έχει αποπερατωθεί και η Αντιπεριφέρεια περιμένει να ανοίξει κάποιος κωδικός από το Υπουργείο για να χρηματοδοτηθεί το έργο.
• Για τον δρόμο Πλάτανος – Σφηνάρι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2017. Από τότε αναμένεται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών (το έργο έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ).
• Ο πολυσυζητημένος περιφερειακός δρόμος της πόλης των Χανίων έχει “βαλτώσει”. Το τμήμα που είχε αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, ωστόσο, το κομμάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων έχει κολλήσει σχεδόν… 7 χρόνια.
• Τέλος, ο συνδετήριος δρόμος ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο έχει “παγώσει” καθώς προέκυψε εμπλοκή με ένα τμήμα της μελέτης που διέρχεται από την 5η Μεραρχία. Προκειμένου να προχωρήσει το έργο απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο, ωστόσο, έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

 Το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου περιμένει εδώ και χρόνια να επισκευαστεί. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή το έργο θα ξεκινήσει να εκτελείται σε περίπου 2 μήνες.
Το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου περιμένει εδώ και χρόνια να επισκευαστεί. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή το έργο θα ξεκινήσει να εκτελείται σε περίπου 2 μήνες.

• Ο πολυχώρος πολιτισμού “Μίκης Θεοδωράκης” (Παλιό Τελωνείο) έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις άνοιξε τις πύλες του για το κοινό και υποδέχθηκε τις πρώτες εκδηλώσεις. Ωστόσο, για να καταστεί το έργο πλήρως λειτουργικό ως θεατρική σκηνή απαιτείται -πλέον του 1.850.000 ευρώ που δαπανήθηκαν- μια συμπληρωματική εργολαβία ύψους 200.000 ευρώ για την διόρθωση των αστοχιών που υπήρχαν στην αρχική μελέτη. Το πότε θα προχωρήσει πάντως κι αυτή διαδικασία δεν είναι ακόμα γνωστό καθώς η προκήρυξη βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη η οποία φέρεται να έχει ορισμένες ενστάσεις…
•Η ανάπλαση της Νέας Χώρας θεωρείται πλέον τελειωμένη και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί εντός των επομένων ημερών. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το πάρκο της Αμπεριάς, όπως και με το πάρκο Γιαμπουδάκη. Κοινός τόπος και των τριών έργων οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην κατασκευή τους.
• Η μελέτη για τον κόμβο της Σούδας την οποία ανέθεσε ο Δήμος Χανίων, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
• Για τις 8 νέες σχολικές μονάδες και την ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ έχει προχωρήσει η πρώτη φάση της προκήρυξης και μέσα στον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα γίνει γνωστό ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ των οποίων θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.
• Στο μέτωπο της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς αναμένονται εξελίξεις τον Φεβρουάριο στη διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2019.
• Για τη νέα βιβλιοθήκη στο νεοκλασικό της οδού Τζανακάκη, ολοκληρώνονται οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, ενώ η χρηματοδότηση του έργου (προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ) θεωρείται εξασφαλισμένη.
• Ζωτική για όλο τον Νομό θεωρείται η δημιουργία του νέου «κυττάρου» στον ΧΥΤΥ της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι. Έχει βγει ο ανάδοχος εργολάβος και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των ενστάσεων.
• Η πολύπαθη μελέτη για τα σκιάδια στο παλιό λιμάνι μπήκε σε νέα φάση έπειτα από την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ η οποία ορίζει ότι ο παραχωρούμενος χώρος είναι 4.550 τμ και ο κατειλημμένος από σκιάδια 2.600 τμ. Πλέον η μελέτη πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα.
• Η ανακαίνιση και επισκευή του παλιού ρολογιού στον Δημοτικό Κήπο έχει ανάδοχο και σε περίπου 2 μήνες εκτιμάται από τη Δημοτική Αρχή ότι το έργο θα ξεκινήσει. Αντίστοιχα η πλατεία της Σούδας έχει ανάδοχο εργολάβο και σύντομα σχεδιάζεται να πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει το έργο.
• Σε ό,τι αφορά το θέμα του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα ο Δήμος έχει ολοκληρώσει το master plan που είχε ζητήσει το Υπουργείο Άμυνας και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι στις αρχές του 2019 να υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης του στρατοπέδου.

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

 

• Στο μεγάλο έργο του βιολογικού της Γεωργιούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, έχει αποπερατωθεί το 60% των δικτύων και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο κατασκευής του εργοστασίου. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων απαιτήθηκε νέα ωρίμανση των μελετών και σύντομα το έργο θα δημοπρατηθεί ξανά. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και πιστεύουμε ότι όπως έχει πει κι ο περιφερειάρχης το 2020 θα λειτουργεί», ανέφερε ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
• Για το έργο του βιολογικού της Αλμυρίδας, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί το οικόπεδο για τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Η μελέτη έχει ανατεθεί και εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 372.000 ευρώ για την επέκταση του δικτύου του βιολογικού των Καλυβών και η σχετική μελέτη σύντομα θα ολοκληρωθεί.
• Δύο σημαντικά έργα ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Βάμου και Γεωργιούπολης, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ ο φάκελος για το έργο άρδευσης κεντρικού Αποκόρωνα – δημοτική ενότητα Βάμου, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ, έχει κριθεί πλήρης και αναμένεται να ενταχθεί για χρηματοδότηση.
• Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τις φυσιολατρικές – περιπατητικές διαδρομές στον Αποκόρωνα και αναζητείται χρηματοδότηση (ύψους 200.000 ευρώ), έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση το Ψηφιακό Μουσείου του Αποκόρωνα στον Βαφέ (προϋπολογισμού 259.000 ευρώ) και υποβληθεί πρόταση στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος (Γυμνασίου – Λυκείου) στον Βάμο.
• Σε ό,τι αφορά το μεγάλο έργο της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Ελαιουργικών Αποβλήτων, έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο προς έγκριση.
• Ολοκληρώνονται οι μελέτες για τις διευθετήσεις ρεμάτων Αλμυρίδας, Περαστικού και Καβρού,
• Η μελέτη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και σύντομα θα παραδοθεί για να προχωρήσει το έργο (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
• Σε ό,τι αφορά το καταδυτικό πάρκο στον Ομπρόσγιαλό, βρίσκονται στην τελική ευθεία οι οριστικές εγκρίσεις από τα 8(!) εμπλεκόμενα Υπουργεία και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδότηση (ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 300.000 ευρώ).
• Σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται η μελέτη προστασίας ακτογραμμής Γεωργιούπολης, ενώ η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Καλυβών βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης για χρηματοδότηση από το Leader.
• Για την κατασκευή της μαρίνας των Καλυβών έχει εξασφαλιστεί η ΜΠΕ και διερευνάται η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

 Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινούν εργασίες στο φρούριο του Φραγκοκάστελου, με σκοπό να διαμορφωθεί ένας μουσειακός χώρος.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινούν εργασίες στο φρούριο του Φραγκοκάστελου, με σκοπό να διαμορφωθεί ένας μουσειακός χώρος.

• Έμφαση στη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών δίνει ο Δήμος Σφακίων φιλοδοξώντας το 2019 να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις πιο τουριστικές περιοχές του. Πιο συγκεκριμένα, για τον βιολογικό καθαρισμό της Χώρας Σφακίων έχει ανατεθεί μελέτη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί πολύ σύντομα για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”. «Το μεγάλο πρόβλημα που μας καθυστέρησε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το θέμα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ζερβός.
• Αντίστοιχα για τον βιολογικό του Φραγκοκάστελου έχει ανατεθεί μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνησή της, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο χώρος που θα τοποθετηθεί ο βιολογικός.
• Επίσης, έπειτα από την παραχώρηση στον Δήμο από το Υπουργείο Οικονομικών έκτασης περίπου 20 στρ., ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία βιολογικού στην Αγία Ρουμέλη.
• Από εκεί και πέρα, για τον δρόμο από την Ίμβρο μέχρι τη Χ. Σφακίων, προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ, όπου θα γίνει διαπλάτυνση και αναβάθμιση, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, ωστόσο, αναμένεται μια έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αναλάβει ο ανάδοχος εργολάβος.
• Επίσης, έχουν δημοπρατηθεί 900.000 ευρώ για το επαρχιακό οδικό δίκτυο όπου θα γίνουν παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία (εκτιμάται ότι το έργο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα), ενώ υπάρχει ανάδοχος εργολάβος και για το κομμάτι από διασταύρωση Ίμβρου που πάει για Ασφένδου – Καλλικράτη, ένα έργο ύψους 600.000 ευρώ, όπως για το τμήμα του δρόμου νότια που συνδέει τα Σφακιά με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που υπολογίζεται ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να εκτελείται.
• Τέλος, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν εργασίες στο φρούριο του Φραγκοκάστελου, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, όπου θα γίνει ανασύσταση της τοιχοποιίας και παρεμβάσεις στον χώρο των στρατώνων ώστε να αξιοποιηθούν για μουσειακό χώρο.

 

ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ

: Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα στην ακριτική Γαύδο στους τομείς της άρδευσης, της οδοποιίας και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα στην ακριτική Γαύδο στους τομείς της άρδευσης, της οδοποιίας και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

• Σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ακριτική Γαύδο. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε η δήμαρχος Γκέλυ Καλλινίκου, είναι το έργο της ενεργειακής υποστήριξης των γεωτρήσεων με φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εξοικονομήσει πόρους, θα εκμηδενίσει σχεδόν τα τέλη άρδευσης και θα κάνει τη λειτουργία του συστήματος φιλική προς το περιβάλλον. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην πρώτη γεώτρηση, μέσα στο 2019 θα εφαρμοστεί και στη δεύτερη, ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι η δημιουργία και μιας τρίτης γεώτρησης.
• Ετοιμη για δημοπράτηση από την Περιφέρεια Κρήτης είναι η μελέτη οδοποιίας – ασφαλτόστρωσης, με χρηματοδότηση 135.000 ευρώ από τον Δήμο και του Παρακαταθηκών, που αφορά ένα τμήμα του οδικού δικτύου.
• Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη ΜΟΔ -με την Υποστήριξη των Υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών- η διαδικασία του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Γαύδου, που καταρτίζεται με συμμετοχικές διαδικασίες των κατοίκων, ενώ ο φάκελος έργου για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό βρίσκεται στο αρμόδιο Υπουργείο και έχει αναμένεται να δημοπρατηθεί -το πιθανότερο- από την Περιφέρεια.
• Σε φάση δημοπράτησης είναι η παιδική χαρά – πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής, προϋπολογισμού 118.000 ευρώ, στο Σαρακήνικο.
• Σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ πρόκειται να δρομολογηθεί η μελέτη για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τον οποίο έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 

 Τέλος στην πολύχρονη εγκατάλειψη του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Κίσαμο πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες καθώς βρέθηκε λύση για τη λειτουργία του χώρου με τη συνδρομή ιδιωτικού φορέα.
Τέλος στην πολύχρονη εγκατάλειψη του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Κίσαμο πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες καθώς βρέθηκε λύση για τη λειτουργία του χώρου με τη συνδρομή ιδιωτικού φορέα.

• Για την επέκταση των δικτύων του βιολογικού καθαρισμού Κισάμου στις κοινότητες Δραπανιά, Πλάτανο και Κίσαμο, εκκρεμεί η δημοπράτηση 850.000 ευρώ που σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισάμου Θ. Σταθάκη πρόκειται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
• Για τα οδικά έργα Πλάτανος – Σφηνάρι, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αναμένεται η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ για τον δρόμο από το Καμένο Σελί έως τα Πλοκαμιανά βρίσκεται σε φάση εκπόνησης η μελέτη.
• Επίσης, έχουν δρομολογηθεί εργασίες στο οδικό σύμπλεγμα που αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, όπως και δύο γέφυρες στην Κερά – Ρόκκα και στις Λουσιακιές.
• Έχουν δρομολογηθεί ακόμα παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία, ύψους 420.000 ευρώ, στον Πλάτανο και στις κοινότητες Δραπανιά και Καλουδιανών, όπως και η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Κισάμου (500.000 ευρώ), ενώ έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων σε χωριά και τηλεμετρία σε όλα τα αντιλοστάσια.
• Η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές όπου θα γίνει ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα και θα μπορεί να είναι επισκέψιμο πρωινές ώρες για σχολεία κ.λπ.
• Το σχέδιο κατασκευής γηπέδου και αθλητικού κέντρου Πλατάνου μπαίνει στον «πάγο» έπειτα από τη μετακίνηση της ομάδας του Κισαμικού προς τα Χανιά. Ωστόσο, στην ίδια περιοχή σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία του πρώτου γηπέδου 5χ5 του Δήμου Κισάμου.
• Στην αναμονή βρίσκεται ακόμα ο Δήμος Κισάμου σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων καθώς παρότι έχει υποβάλει από τον Δεκέμβριο του 2016 έναν ολοκληρωμένο φάκελο για την καθαριότητα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ύψους 700.000 ευρώ) η πρόταση δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί! Μάλιστα αν δεν υπάρξουν σύντομα εξελίξεις ο Δήμος είναι αποφασισμένος να συνάψει δάνειο προκειμένου να προχωρήσει το έργο καθώς η εξοικονόμηση καυσίμων από τη μεταφορά των απορριμμάτων θα συμβάλλει σημαντικά στα οικονομικά του Δήμου.
• Έπειτα από πολύμηνη αναμονή εγκρίθηκε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου για την εκπόνηση έρευνας που αφορά τη ανάδειξη και σύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Κισάμου και του παραλιακού μετώπου. Τέλος, ο Δήμος μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο έχουν υποβάλλει προς έγκριση πρόταση για ανοιχτό κέντρο εμπορίου και αναμένεται να εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Τέλος στο πρόβλημα των οσμών πρόκειται να δώσει το έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΒΑ παράλληλα με την επέκταση των δικτύων του βιολογικού.
Τέλος στο πρόβλημα των οσμών πρόκειται να δώσει το έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΒΑ παράλληλα με την επέκταση των δικτύων του βιολογικού.

• Το έργο που αφορά το λιμάνι Κολυμπαρίου, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι τον Μάρτιο, ενώ η διευθέτηση και οριοθέτηση του ποταμού Ταυρωνίτη, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει έπειτα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Και στα δύο αυτά έργα τις μελέτες “έτρεξε” ο Δήμος Πλατανιά, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης.
• Προς δημοπράτηση βρίσκεται το έργο επέκτασης του δικτύου του βιολογικού και αναβάθμισης της υφιστάμενης εγκατάστασης του εργοστασίου, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
• Εντός των ημερών εκτιμάται από τη Δημοτική Αρχή ότι θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση, ύψους 4 εκατ. ευρώ, για νέο δίκτυο ύδρευσης Κολένι – Κολυμπάρι και Φουρνέ – Σκινέ – Αλικιανό, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας.
• Επίσης, προς δημοπράτηση είναι τα έργα οδοποιίας που αφορούν τον επαρχιακό δρόμο στις Βουκολιές, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και τον δρόμο Μεσονήσι – Άστρικα (εκτιμάται ότι θα βγει ανάδοχος αρχές Ιανουαρίου).
• Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο – Λύκειο Κολυμπαρίου το έργο εκτελείται όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί όπως προβλέπει η συμβατική υποχρέωση μέχρι τον Μάιο του 2019. Στόχος είναι το σχολείο να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2019 ώστε να μην χαθεί και η νέα σχολική χρονιά.
• Καλά είναι τα νέα από το “μέτωπο” της ύδρευσης που αφορά την περιοχή των Βουκολιών η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες “έπεσαν” οι υπογραφές μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας, του ΟΑΚ και της ΔΕΥΑΒΑ για ένα νέο έργο που αφορά την υδρομάστευση των Λεχαινών, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης ολόκληρης της περιοχης.
• Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 αναμένεται να προχωρήσει και η προκήρυξη για τη μελέτη ανάπλασης στο Μετόχι Ησυχάκη.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας (φωτ.) που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας (φωτ.) που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.

 

• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες για το δίκτυο σωληνώσεων που θα συνδέσουν την Παλαιόχωρα και την Κουντούρα με τον βιολογικό. Παράλληλα, έχει δημοπρατηθεί και μέχρι 15 Ιανουαρίου θα βγει ο προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή των αντλιοστασίων της Παλαιόχωρας και της Κουντούρας. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες το ποσό για 17 στρ. που έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η δημοπράτηση για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στον χώρο του βιολογικού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ.
• Ο βιολογικός της Σούγιας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” με 2,7 εκατ. ευρώ και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΚ για την επίβλεψη των εργασιών και εκτιμάται ότι εντός του Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του ανάδοχου.
• Παράλληλα, με τα δίκτυα για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας έχει δημοπρατηθεί και έχει συμβασιοποιηθεί το έργο της διαπλάτυνσης του δρόμου Κουντούρα-Παλαιόχωρα, όπου προβλέπει νέα ασφαλτικά, πεζοδρόμια και φωτισμό.
• Στις 24 Ιανουαρίου λήγει η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη ανάδοχου για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στο παλιό δημαρχείο Καντάνου.
• Τέλος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές γεωτρήσεις για τη δημιουργία μιας νέας λιμνοδεξαμενής στην περιοχή της Κουντούρας, η μελέτη της οποίας (προϋπολογισμού 800.000 ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σε λειτουργία το καφέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τις τελευταίες ημέρες το αναψυκτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με αυτόνομη είσοδο και με θέα στον κόλπο και στη συνοικία...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Νεκρός 45χρονος στους Αγίους Αποστόλους στα Χανιά

Ένας 45χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας του Δεκαπενταύγουστου στους Αγίους Αποστόλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος βρέθηκε πνιγμένος στην παραλία των Αγίων...

“Ράλι Ακρόπολις”… στη λεωφόρο Καζαντζάκη

Ικανότητες οδηγού που προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο “Ράλι Ακρόπολης” θα πρέπει να έχουν όσοι κινούνται στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο, ειδικά στο τμήμα...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Σασμός: Το νέο trailer που συγκλονίζει

Ακόμα πιο σαρωτικός, απόλυτα ανατρεπτικός και σίγουρα μη προβλέψιμος... Ο απόλυτος νικητής της σεζόν 2021-2022, η σειρά που κέρδιζε καθημερινά την τηλεθέαση κρατώντας εκατομμύρια τηλεθεατές...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα