Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εργα κοινού ενδιαφέροντος για τις ενεργειακές υποδομές

Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη: Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει τον κατάλογο των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» για τις ενεργειακές υποδομές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον τελικό κατάλογο των έργων προτεραιότητας στον τομέα των υποδομών ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. μέχρι το 2020. Τα έργα αυτά θα πρέπει να επισημαίνονται ως “κοινού ενδιαφέροντος” έχουν μια καλά αναπτυγμένη διασυνοριακή συνιστώσα και το όφελος μιας διαδικασίας για τον ταχύτερο σχεδιασμό και επιτρέπει ένα μέγιστο όριο αδειών τεσσάρων ετών από μια και μόνο, ενιαία εθνική αρχή.
Επιπλέον, θα λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., είτε με τη μορφή ομολόγων επιχορηγήσεων ή εγγυήσεων. Σύμφωνα με τη δράση “Διευκόλυνση για τη διασύνδεση της Ευρώπης (CEF)” ποσό 5,8€ δισ. έχει διατεθεί για τις ενεργειακές υποδομές για την περίοδο 2014 – 2020. Η νέα εφαρμοζόμενη πολιτική αναμένεται να κάνει τα έργα αυτά ελκυστικά για τους επενδυτές.
Εκτός από τα πολλά έργα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κατάλογος που περιλαμβάνει επίσης έργα στους τομείς της μεταφοράς, αποθήκευσης και υγροποίησης του φυσικού αερίου, τα έργα ευφυών δικτύων και των έργων που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής
Σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, θα γίνει Τεχνική Ενημέρωση – συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής, που συνιστά μια ουσιαστική συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2014 – 2020. Ετσι, σήμερα το βράδυ θα γίνουμε μάρτυρες και ενός νέου γύρου συνομιλιών στον “τριμερή διάλογο” για τις τελικές λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας και οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μετατρέψουν την πολιτική σε ένα επενδυτικό εργαλείο για την Ε.Ε. να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τους βασικούς στόχους της – τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος και το τέλος της ενεργειακής εξάρτησης. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και χωρίς αυτή τη συμφωνία, η έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. 2014 – 20 δεν μπορούν να ολοκληρωθεί.
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε εξέλιξη, καθώς και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων των κρατών μελών, υπό την Προεδρία της Λιθουανίας. Πρόκειται για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εφαρμογή των νέων κανόνων που αφορούν κονδύλιο περίπου 400€ εκατομμυρίων επιπλέον επενδύσεων στην περίοδο 2014 – 20 σε βασικούς τομείς ανάπτυξης της οικονομίας: την έρευνα και την καινοτομία, τα Μ.Μ.Ε., οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την ψηφιακή ατζέντα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα