Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Έργα επιβαρυντικά για το περιβάλλον σχεδιάζονται στην ενδοχώρα

«Άπληστο και παρανοϊκό» χαρακτηρίζεται το σχέδιο για τις ανεµογεννήτριες από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Κισσάµου

 

Ως «άπληστο» επί της ουσίας «αντιπεριβαλλοντικό έργο» χαρακτηρίζει και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Κισσάµου το σχέδιο για κατασκευή αιολικού πάρκου µέσα στη ζώνη Natura 2000 στα όρια της ∆ηµοτικής Ενότητας Ιναχωρίου!

Μετά το ∆.Σ. Σφακίων, το ∆.Σ. Καντάνου- Σελίνου και το ∆.Σ. Κισσάµου µε οµόφωνη απόφαση των δηµοτικών συµβούλων και των 5 παρατάξεων δηλώνει την πλήρη αντίθεση του στο σχεδιασµό της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ” για κατασκευή «6 Αιολικών Σταθµών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής εγκαταστηµένης ισχύος 288 MW και µέγιστης αποδιδόµενης ισχύος 256,36 MW στους ∆ήµους Κισσάµου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελίνου της Π. Ε. Χανίων.»
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στον χωροταξικό σχεδιασµό του ∆ήµου έχει χωροθετηθεί χώρος για ΑΠΕ, η πρόταση αυτή έρχεται να κατασκευάσει αιολικό πάρκο σε µια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, για το οποίο θα απαιτηθούν 14,5 χιλ. νέοι δρόµοι για να περάσουν οι ύψους 180 µ. ανεµογεννήτριες αλλά και λιµενικά έργα στο Σφηνάρι!

«ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ»

«Το µήνυµα για όσους σχεδιάζουν τέτοια έργα είναι ξεκάθαρο. Μόνο πάνω από τα πτώµατα µας θα πρέπει να περάσουν για να τα επιτύχουν. ∆εν θα επιτρέψουµε να γίνουν τέτοια πράγµατα στον ∆ήµο µας» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο δήµαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, εκφράζοντας την απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.
Στο ίδιο µήκος κύµατος ο κ. Μυλωνάκης επισήµανε πως ο ∆ήµος έχει χωροθετήσει χώρο όπου µπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα και σε αυτά τα σηµεία «έχουν γίνει έργα, αν µπορούν και θέλουν µπορούν να βάλουν και άλλη ανεµογεννήτρια, αλλά εκεί που έχουµε χωροθετήσει. Σε κανένα άλλο σηµείο δεν θα αφήσουµε να γίνουν τέτοια έργα, να κατασκευαστούν χιλιόµετρα δρόµων στα βουνά και προβλήτες στη θάλασσα. Σε αυτό συµφωνούν η δηµοτική αρχή, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών».

«ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

Για µια «ξεκάθαρη παρανοϊκή πρόταση» έκανε λόγο ο ειδικός συνεργάτης του δηµάρχου Κισσάµου για θέµατα περιβάλλοντος και χωροταξίας κ. Κώστας Κουκουράκης. «Στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο έγινε µια καλή συζήτηση και ανάλυση των δεδοµένων και ήταν κατηγορηµατικές όλες οι παρατάξεις και όλοι οι παριστάµενοι πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούµε ένα τέτοιο έργο. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο από όλες τις απόψεις σχέδιο που σε άλλες χώρες και σε άλλες κοινωνίες δεν θα µπορούσε καν να υποβληθεί ως αίτηµα. Όχι να καθόµαστε και να απασχολούµαστε εβδοµάδες τώρα για να αιτιολογήσουµε γιατί δεν µπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο σε µια έκταση Natura» εξήγησε ο κ. Κουκουράκης.

Οι τεράστιες ανεµογεννήτριες προβλέπεται να µεταφερθούν από θαλάσσης µέσω Σφηναρίου, κάτι που προϋποθέτει λιµενικά έργα. «Λένε πως θα κατασκευάσουν τις λιµενικές υποδοµές φθινόπωρο ή άνοιξη, κάτι αστείο αν σκεφτούµε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή εκείνη στην περιοχή, µε τους ισχυρούς ανέµους. Αυτό το έργο θα γίνει µόνο την καλοκαιρινή περίοδο, κλείνοντας ουσιαστικά τον οικισµό και καταστρέφοντας τον οικονοµικά. Όµως δεν είναι µόνο αυτό το θέµα. Προβλέπεται η κατασκευή χιλιοµέτρων δρόµων στα βουνά, ενώ οι ανεµογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε βουνά όπου ζουν προστατευόµενα είδη όπως ο Γυπαετός. Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τεράστια. Αυτό το έργο δεν συµβάλλει καθόλου στην “Πράσινη Ανάπτυξη”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι χρηµατιστηρίου και γι’ αυτό γίνεται» επισήµανε ο ειδικός συνεργάτης.

Με βάση τον σχεδιασµό του ∆ήµου Κισσάµου, (ΣΧΟΟΑΠ της ∆.Ε. Ινναχωρίου) έχει χωροθετηθεί µια έκταση 13.000 στρ. το 4% του ∆ήµου όπου µπορούν να αναπτυχθούν Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. «Πρόκειται για µια έκταση περίπου το 4% της έκτασης του ∆ήµου Κισσάµου, νούµερο που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις συνεισφοράς κάθε περιοχής σε ΑΠΕ. Η Κίσσαµος έχει συνεισφέρει ήδη το µερτικό της στην ανάπτυξη ΑΠΕ και δεν µπορεί να δεχθεί τέτοια σχέδια που είναι αντιπεριβαλλοντικά και καταστροφικά για τη φύση και τον άνθρωπο» κατέληξε ο κ. Κ. Κουκουράκης.

Το αιολικό πάρκο για το οποίο έχει ζητήσει άδεια η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ” είναι χωροθετηµένο στη θέση «Βλάτος, Κουτρούλης, Κόλυµπος, Βιτζιλοκάθι” και θα αποτελείται από οχτώ ανεµογεννήτριες ισχύος 6MW έκαστη µε το σύνολο της εγκατεστηµένης ισχύς να είναι 48 ΜW.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα