Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Ερεθίσματα αφύπνισης: Στα θέλουμε εάν μπορούμε, τολμούμε

Κύριε διευθυντά,

«Στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις θα πρέπει να προσδιορίζονται τα ζητούμενα και να διασφαλίζεται η προώθηση λύσης των. Με ξεκάθαρα αυτά που θέλουμε και τεκμηριωμένα εφικτά, να τολμούμε, να υποδεικνύουμε και να διεκδικούμε απονομή δικαίου».
Σε διάφορες συγκεντρώσεις συνυπήρχαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλων των πολιτικών εντάξεων, διαφορετικών οικονομικών δεδομένων και γνωστικών υποδομών. Στις σύντομες ομιλίες των εκπροσώπων διαφαίνονται επιδιώξεις και διαβλέψεις από τα λεγόμενα, παρουσιάζονται θιγόμενοι οικονομικά αυτοί που πλούτιζαν παρανομούντες από την πολιτική επιλεγμένων πολιτικών. Διαφαίνονται θιγόμενοι οικονομικά, αυτοί που προσπαθούν νόμιμα να διασφαλίζουν κάποιο εισόδημα, μέσα από την εργασιακή τους δραστηριότητα προς ίδιο και κοινωνικό όφελος. Ενδεικτικοί είναι και οι θιγόμενοι, όχι μόνο οικονομικά αλλά και αξιακά, ως ύπαρξη με χωρίς εργασιακή διασφάλιση, άνεργοι όλων των ηλικιών, κύρια των νέων, με γνώσεις, γενικές, ειδικές, ακόμη και εξειδικευμένες.
Στην πολυσύνθετη αυτή κοινωνία ανθρώπων, θα πρέπει να αναζητηθεί ο συντονισμός απονομής δικαίου, όλων των θιγόμενων, εκτός αυτών που πλούτιζαν παρανομούντες, στους οποίους θα πρέπει να επιβληθεί η νομιμοποίηση των. Όλοι οι υπόλοιποι καλούνται να συντονιστούν στον προσδιορισμό του δικαίου και του αδίκου κάθε κατηγόριας θιγόμενων. Οι διαμαρτυρόμενοι, οι θιγόμενοι από τους θεσμούς για εργασιακές δράσεις, προς ίδιο και κοινωνικό όφελος, συντονιζόμενοι να διαμορφώνουν εφικτά σχέδια, να τα προτείνουν στους πολιτικούς των εκπροσώπους διεκδικώντας τη θεσμική τους διασφάλιση. Οι διαμαρτυρόμενοι άνεργοι καλούνται να αξιοποιούν τις γνωστικές των υποδομές για ενέργειες προς κάθε πολιτική, κοινωνική, επιχειρησιακή κατεύθυνση. Να τολμούν με βήματα εφικτά προς ίδιο και κοινωνικό όφελος. Να απαιτούν από τους πολιτικούς των εκπροσώπους προώθηση θεσμών ενθάρρυνσης των ενεργειών τους.
Τα θέλω της κάθε κατηγορίας θιγομένων θα πρέπει να αξιολογούνται και να προωθούνται διαφορετικά. Τα μπορούμε θα πρέπει να στηρίζονται σε γνώσεις και δυναμική. Τα τολμούμε είναι θέμα θάρρους και εμπιστοσύνης του εαυτού μας, ως άτομα, ως ενότητες ανθρώπων. Διαβλέπουμε κινητοποιήσεις εναντίωσης προς την κυβέρνηση. Ποιοι κινητοποιούνται και γιατί;
Κάποιοι ολίγοι στον αριθμό, ισχυροί όμως στα οικονομικά, ΜΕΓΑΛΟ/δικηγόροι, γιατροί, οικονομολόγοι, τεχνικοί και άλλων ελεύθερων επαγγελμάτων, ίσως και μεγάλο/ αγροτών ως προσθετική επιχειρηματική δραστηριότητα. Δίπλα στους άνω ΜΕΓΑΛΟ/… και πολλοί σε αριθμό, όμως μικροί κι αδικημένοι στα οικονομικά, των ίδιων κατηγοριών. Οι ολίγοι στον αριθμό, ισχυροί στα οικονομικά με την εναντίωση τους θέλουν να κλείσουν την παρένθεση της αριστερής ύπαρξης. Να επαναφέρουν την πρότερη επιλογή τους, που θα τους επιτρέπει τη συνέχεια της ασυδοσίας, να κερδίζουν πολλά και να πληρώνουν ολίγα σε βάρος όλων των άλλων μικρών ίδιων κατηγοριών. Οι πολλοί στον αριθμό αδικημένοι θα πρέπει να εναντιώνονται στην ασυδοσία και να διεκδικούν δικαίωση από τους πολιτικούς εκπροσώπους των. Συντονισμένα και δυναμικά να απαιτούν από την κυβέρνηση θεσμούς, που θα ανοίγουν δρόμους μιας ισορροπημένης κοινωνίας μέσα από ισονομίες, ισοκατανομής υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.
Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις άνεργοι, εναντίον της κυβέρνησης, πέρα της δικαιολογημένης εναντίωσης, τόλμη χρειάζεται να αποκτήσουν, κύρια οι νέοι, στην αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους. Στο δικαίωμα της αναζήτησης εργασίας από την υπεύθυνη πολιτεία υπάρχει και η υποχρέωση συντονισμού δράσης, υπόδειξης και διεκδίκησης ζητουμένων. Δικά τους είναι τα ζητούμενα και απαιτούν σχέδιο διαμόρφωσης. Της πολιτείας είναι υποχρέωση να ακούει, να αξιοποιεί τις υποδείξεις και να βρίσκει λύσεις. Κάποιοι από θέση ασφαλή λένε: Αυτά τα ξέρουν οι πολίτες. Όμως είναι έτσι; Τολμώ να πω όχι, δεν τα ξέρουμε, καλούμαστε να τα μάθουμε. Εάν τα μάθουμε, τότε θα γνωρίζουμε με ποιους πρέπει να συμμαχούμε και σε ποιους να εναντιωνόμαστε. Γι’ αυτούς που διαμαρτύρονται και που έχουν εκατομμύρια, ίσως και στο εξωτερικό, και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν ως νόμιμα αποκτούντα; Τι λέμε για τη διαμαρτυρία τους; πού διαβλέπουν διαμετρικά αντίθετα από εμάς; Με γνώσεις και υπευθυνότητα καλούμαστε να απαντούμε. Χωρίς αριστερή προοδευτική ιδεολογία στην πολιτική: Ασυδοσία.
Αφυπνιζόμενοι να πορευόμαστε.

Παντελής Χίνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα