Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Έρχεται το καλοκαίρι, παραμονεύουν οι πυρκαγιές

«Η καλή νοικοκυρά πριν πεινάσει μαγειρεύει» λέει μια σοφή παροιμία του σοφότατου λαού μας, που ο χρόνος που γράφτηκε χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με αυτή την παροιμία έκρινα σκόπιμο να ξεκινήσω για να γράψω το σημερινό μου άρθρο αγαπητοί μου φίλοι, ευελπιστώντας ότι ίσως και φανούν χρήσιμα τα όσα θα γράψω γιομίζοντας τις κάποιες σειρές σε τούτη τη στήλη της εφημερίδας.

Για να μπορέσει όμως η νοικοκυρά να μαγειρέψει πριν πεινάσει η φαμελιά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προμηθευτεί τα αγαθά που θα χρειαστεί για το μαγείρεμα. Γιατί, αν αμελήσει και δεν προμηθευτεί έγκαιρα εκείνα που χρειάζονται και ψάχνει την τελευταία στιγμή, ευνόητο είναι ότι δεν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό. Κι ο χρόνος δεν περιμένει… προχωράει ακάθεκτος, αδιαφορώντας για την όποια δική μας αμέλεια.

Τώρα, είναι γνωστό από αιώνες στους ανθρώπους της γης, ότι κάθε χρόνο, αρχίζοντας μάλιστα από την καρδιά της άνοιξης, οι πυρκαγιές καταστρέφουν χιλιάδες σπίτια, στάνες, εξοχικά κ.α. οικοδομήματα και κατακαίνε επίσης χιλιάδες στρέμματα γης με αμέτρητα οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, ελιές κ.λπ. φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συνανθρώπους μας και το χειρότερο απ’ όλα, κάθε χρόνο θρηνούμε πολλούς συνανθρώπους μας, θύματα της αδυσώπητης πύρινης λαίλαπας και χιλιάδες ζώα. Βέβαια, οι πυροσβέστες μας, αυτοί οι αφανείς ήρωες, τρέχουν και δεν φτάνουν να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους, πιστοί στον όρκο που έδωσαν. Πολλοί λένε ότι, αυτή τη δουλειά διάλεξαν να κάνουν και γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν από την πρώτη ώρα που φοράνε την τιμημένη και αιματοβαμμένη στολή τους. Ναι, η αλήθεια είναι αυτή, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν στον άνισο αγώνα που πρέπει όμως να δώσουν, ώστε να βγουν νικητές και ζωντανοί μέσα από το όποιο πύρινο μέτωπο. Οι πυροσβέστες – και το λέω αυτό γιατί πυροσβέστης ήμουνα κι εγώ – έρχονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις, αντικρίζοντας πολλές φορές ανατριχιαστικές εικόνες. Κι αυτό είναι το απίστευτο αποτέλεσμα που αγγίζει το ‘’θαύμα’’ αμέτρητες φορές. Όλοι οι συνάνθρωποί μας – και δεν μπορεί κανένας να με διαψεύσει γι’ αυτό – όταν αντιληφθούν την όποια πυρκαγιά ή το όποιο τροχαίο δυστύχημα ή όταν τα έγκατα της γης ταράσσονται και γκρεμίζονται σπίτια και χιλιάδες άλλα οικοδομήματα, όλοι επαναλαμβάνω τρέχουν να απομακρυνθούν από κοντά τους ψάχνοντας να βρουν ασφαλές μέρος που θα τους εξασφαλίσει την σωματική τους ακεραιότητα. Οι πυροσβέστες όμως αψηφούν τον όποιο κίνδυνο αδιαφορώντας για την δική τους σωματική ακεραιότητα και όχι μόνο γλιτώνουν περιουσίες αλλά σώζουν ανθρώπους από βέβαιο θάνατο πολλές φορές.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα όσα έγραψα πιο πάνω μπορούμε να ελαττώσουμε τις εστίες πυρκαγιάς κι όχι μόνο, αν προβούμε σε ορισμένες ενέργειες. Η πρόβλεψη είναι πολύ καλύτερη από το θεραπεύειν λένε οι γιατροί. Η πρόβλεψη λοιπόν είναι ένα μέσο που θα μας σώσει την περιουσία μας από την πύρινη λαίλαπα. Αν απομακρύνουμε τα εύφλεκτα υλικά που κατακλύζουν την αυλή του σπιτιού μας αυτός είναι ένας τρόπος που θα μας σώσει το σπίτι μας ή το εξοχικό μας ή το μαντρί μας. Καθαρίστε τα χόρτα γύρω – γύρω από το σπίτι σας αγαπητοί μου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από την καταστροφική πυρκαγιά που ίσως εκδηλωθεί στην γειτονιά σας. Επίσης, τοποθετήστε μια βρύση με αρκετά μέτρα λάστιχο στην αυλή σας. Είναι ένας άλλος τρόπος καταστολής της όποιας πυρκαγιάς.

Όμως, επειδή ο χώρος της εφημερίδας που έχω στην διάθεσή μου είναι περιορισμένος, δεν μου το επιτρέπει να επεκτείνω το σημερινό μου άρθρο για την πρόβλεψη των πυρκαγιών, που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα εκδηλωθούν και το ερχόμενο καλοκαίρι. Για να μάθετε πολύ περισσότερα πράγματα γύρω από την πρόβλεψη των πυρκαγιών, την καταστολή τους με ασφάλεια από εσάς αλλά και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι ή με πυρκαγιά ή με μια καταστροφική καταιγίδα ή με κάποιο τροχαίο ατύχημα ή με σεισμό κ.α. απρόοπτα συμβάντα πρέπει να ρωτήσετε τους εν ενεργεία πυροσβέστες. Αυτοί, όταν τους επισκεφθείτε και τους ρωτήσετε, θα σας μάθουν πως να χρησιμοποιείτε π.χ. ένα πυροσβεστήρα, τι πρέπει να κάνετε στον τραυματία κι ένα σωρό άλλα πράγματα θα σας διδάξουν, ζωτικής σημασίας. Επισκεφθείτε τους. Είναι εκεί, στους πυροσβεστικούς σταθμούς, άγρυπνοι φρουροί όλο το 24ωρο και θα σας περιμένουν. Βοηθήστε τους να φέρουν σε πέρας το θεάρεστο λειτούργημα που ορκίστηκαν να υπηρετήσουν και για το καλό όλων μας αλλά και για το δικό τους καλό.

Κλείνοντας το σημερινό μου άρθρο θέλω να επισημάνω ότι, για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να σας διδάξουν τα όσα έχουν σχέση με πυρκαγιές, με ατυχήματα, με εγκλωβισμούς στους ανελκυστήρες και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσετε, δώστε τους χώρο και χρόνο στα όποια Μ.Μ.Ε.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες