Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Έρχεται “η τρέλα της αρκούδας” στο ελαιόλαδο;

Πτώση τιμών 1,5€/κιλό σε ένα μήνα στην Ισπανία

Οι λίγες αγοραπωλησίες ελαιολάδου των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με τις άφθονες βροχές στην ύπαιθρο της Ισπανίας που επέτρεψαν την ανακούφιση της ελαιοκαλλιέργειας σε μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας (εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές) και αρκετές αιτήσεις αγροτών σε ελαιουργεία για να ρευστοποίηση του προϊόντος τους, προκάλεσαν, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, αξιοσημείωτες πτώσεις των τιμών παραγωγού.
Έτσι, σημειώνουν, σε περίπου ένα μήνα, οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κατά 1-1,5 ευρώ/κιλό αφού οι τιμές για το έξτρα από 8,00 €/κιλό στις αρχές Μαρτίου έπεσαν στα 6,50-6,80 €/κιλό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ μια ίδια πτωτική τάση παρουσιάστηκε και στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.
Και η τάση αυτής της πτώσης τιμών, που τα δημοσιεύματα αποκαλουν «τρελλα της αρκουδας» προκαλείται από την διάθεση αριθμού παραγωγών να εκποιήσουν προϊόν με χαμηλότερες τιμές.
Παράλληλα, αναφέρονται και προσφορές ελαιόλαδου της επόμενης σοδειάς από Πορτογαλία με 5€/κιλό, οι οποίες αναμφίβολα πιέζουν ακόμη περισσότερο προς τα κάτω τις τιμές της αγοράς στην Ισπανία.
Οι προβλέψεις τιμων για το μέλλον
Συνοψίζοντας πάντως, τα Ισπανικά ΜΜΕ καταλήγουν, στο ότι παρά την νέα πτώση των τιμών, οι τιμές δεν θα κινηθούν πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ κάποια πιθανή ανάκαμψη μπορεί να παρουσιαστεί όταν οι τυποποιητές πάνε στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το δεύτερο μέρος του έτους.
Πέραν, των απόψεων αυτών, κατά την δική μας άποψη, σημαντικό ρολό θα παίξει και το τελικό ύψος της ερχομένης ελαιοπαραγωγής το οποίο θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης περί τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιούνιου. Οψόμεθα

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα