Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ERASMUS +: To Γυμνάσιο Πλατανιά στη Γερμανία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης συνάντησης εκπαιδευτικών στο Augsburg της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Climate Change – Meet the Challenge 2020 με κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077204_2 στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Μιχελάκης Δημήτριος, Παπαδομανωλάκη Μαρία και Ψυχογιού Διονυσία.

Το πρόγραμμα σαν στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε περιβαλλοντικά θέματα και να κατανοήσουν τη σχέση που μπορεί να έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα, ακόμη και η δική τους καθημερινότητα, με την αλλαγή του κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 26/9-1/10/2021 στο Γερμανικό σχολείο Parkschule Stadtbergen συμμετείχαν, εκτός από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πλατανιά, και εκπαιδευτικοί από την Γερμανία, την Ισπανία την Πολωνία και την Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος στο επόμενο διάστημα και πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και επιμορφώσεις πάνω στο θέμα της Κλιματικής αλλαγής με στόχο η γνώση αυτή να περάσει στη συνέχεια στους μαθητές μας και τη σχολική κοινότητα.
Την πρώτη ημέρα ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα της Βαυαρίας. Τελειώνοντας τις εργασίες, μετακινηθήκαμε με e-bikes, που είναι ένα μέσο μετακίνησης που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους, σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό. Μέσα από ξενάγηση στον συγκεκριμένο σταθμό, μάθαμε για τον τρόπο ύδρευσης της περιοχής και την παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο τώρα αλλά και στο παρελθόν αφού η περιοχή πρωτοπορούσε στον τομέα αυτό με νερό άριστης ποιότητας λόγω του υπεδάφους της.
Την δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες στο χώρο του σχολείου, ενώ μετά το πέρας αυτών επισκεφθήκαμε επίσης με e-bikes μια οργανική φάρμα στην οποία γίνεται παραγωγή και χρήση λιπασμάτων, ζωοτροφών κλπ, χωρίς τη χρήση χημικών επιβλαβών για το περιβάλλον. Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας της, τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος, ενώ δοκιμάσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας ψωμί από αλεύρι που παράγεται στην συγκεκριμένη φάρμα αλλά και άλλα αρτοποιήματα της περιοχής.
Την τρίτη ημέρα βρεθήκαμε σε ένα κέντρο Άγριας Ζωής κοντά στα σύνορα με Αυστρία όπου πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες στο δάσος, τις οποίες θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε και με ομάδες μαθητών μας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το διάσημο κάστρο Neuschwanstein και θαυμάσαμε εκπληκτικά τοπία της περιοχής.
Την τελευταία ημέρα εργασιών φιλοξενηθήκαμε στους χώρους του Πανεπιστημίου του Augsburg και συμμετείχαμε σε επιμόρφωση με θέμα την κλιματική αλλαγή μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του τμήματος Γεωγραφίας και δοκιμάσαμε να γίνουμε μαθητές και να διερευνήσουμε θέματα που αφορούν στο κλίμα.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία η οποία ήρθε μετά από μήνες αδράνειας λόγω της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε με τους μαθητές μας πάνω στο θεμα ενώ ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2022 ξανά στη συντονίστρια χώρα Γερμανία, αυτή τη φορά με μαθητές από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα