Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Η εποχή του Σπάιντερμαν

Στην ταινία “Σπάιντερμαν 2”, ο σούπερ ήρωας καταφέρνει να αποκρούσει την πρόσκρουση ενός τρένου γεμάτου από κόσμο χρησιμοποιώντας δέκα δέσμες από μεταξωτά σκοινιά, εξαιρετικά λεπτά. Η σκηνή αυτή τελικά μπορεί να μην είναι επιστημονικής φαντασίας!
«Υπολογίσαμε πόσο συμπαγείς είναι οι ίνες αυτές, πόσες από αυτές “κόλλησαν” στους τοίχους, πόσο ζύγιζε η αμαξοστοιχία και οι επιβάτες και  τί ταχύτητα ανέπτυσσε το τρένο, λέει ο Ράντλι Λιούις, καθηγητής βιολογίας και βιολογικής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Utah και καταλήγει «ο Σπάιντερμαν θα μπορούσε όντως να σταματήσει αυτό το τρένο».
Παρ’ότι πρόκειται για πρωτεΐνη, είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, το μετάξι της αράχνης είναι ένα από τα ισχυρότερα και ελαφρύτερα υλικά που έχει δώσει στον άνθρωπο η φύση. Σύμφωνα με τον Λιούις, που τα τελευταία 25 χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει συνθετικό μετάξι αράχνης, υπάρχουν ήδη εταιρίες που σκέφτονται να βγάλουν στην αγορά προϊοντα φτιαγμένα από το εντυπωσιακό αυτό υλικό.
Πιθανές χρήσεις του συνθετικού μεταξιού, κατά τους επιστήμονες, είναι στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, καλώδια για ασανσέρ, ιατρικά ράμματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, και πολλά ακόμα. Επειδή μάλιστα το μετάξι δεν απορρίπτεται από το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να  χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή τεχνητών τενόντων και εμφυτευμάτων.
Ηδη, τον τελευταίο καιρό, η γερμανική εταιρεία AMSilk έχει αρχίσει την πώληση πρωτεϊνών μεταξιού που παράγεται από αράχνες, σε εταιρίες που παράγουν σαμπουάν και καλλυντικά. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν τις δικές τους “εκδόσεις” μεταξιού
Ενδιαφέρον έχει πως εδώ και περίπου 20 χρόνια, αρκετοί ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκτροφεία αραχνών, αλλά οι κανιβαλιστικές τάσεις των  αρθρόποδων αποτέλεσαν τροχοπέδη στο εγχείρημά τους. Ετσι γρήγορα στράφηκαν σε άλλες λύσεις όπως το συνθετικό μετάξι και το τροποποιημένο γενετικά μετάξι.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικρές εταιρείες που εμφανίζονται έτοιμες να βγάλουν στην αγορά σπρέι μεταξιού για επούλωση πληγών, ενώ η AMSilk είναι η πρώτη εταιρεία που παράγει συνθετικό μετάξι συγκρίσιμης αντοχής με το φυσικό μετάξι αράχνης, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλό της, Αξελ Λάιμερ.
Η νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία Spiber, επίσης αναπτύσσει ίνες για διάφορες χρήσης. Μάλιστα μέχρι το 2015 ελπίζει να έχει ανοίξει εργοστάσιο στο οποίο θα παράγονται 10 κιλά μεταξιού το μήνα. Εχει ενδιαφέρον ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας δηλώνουν πως το  μετάξι είναι τόσο ελαφρύ ώστε ένα γραμμάριο αρκεί για μια ίνα μήκους 9 χιλιομέτρων.
Όπως όλα δείχνουν, η επιστήμη “κυνηγά” τις δυνατότητες του Σπάιντερμαν. Και πιθανότατα, είναι θέμα χρόνου να καταφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι ο σούπερ ήρωας τα επόμενα χρόνια.
(Πηγή: http://cen.acs.org)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα