Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας σε Ελληνα ερευνητή

Επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας σε Ελληνα ερευνητή στον τομέα της νανοθεραπείας, ύψους 150.000 ευρώ αποφάσισε πριν λίγες μέρες το ευρωπαϊκό όργανο έρευνας.
Πρόκειται για δράση που καλύπτει 33 εξέχοντες ερευνητές, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του έργου τους και των καινοτομιών που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας χρηματοδότησης “Απόδειξη ορθότητας της ιδέας” είναι ανοικτές σε επιστήμονες που ήταν ήδη δικαιούχοι επιχορήγησης από το ΕΣΕ.
Η χρηματοδότηση γίνεται από την έρευνα αιχμής στην καινοτομία. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι από τη νευροβιολογία και τη μηχανική μέχρι την αρχιτεκτονική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Ελλάδα, αποδέκτης της επιχορήγησης “Απόδειξη ορθότητας της ιδέας” του ΕΣΕ είναι ο ερευνητής, κ. Γεώργιος Κόρδας με το ερευνητικό του έργο «Νανοδοχεία για στοχευμένη θεραπεία καρκίνου μαστού και προστάτη». Ο κ. Κόρδας εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο “Δημόκριτος” και είναι ειδικός στη νανοθεραπεία. Επιθυμεί να προωθήσει τα νανοφάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς του που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε αναμένονται να είναι ζωτικής σημασίας.

Ελαιόλαδο: Οι παραγωγοί αναζητούν αναγνώριση
Οι παραγωγοί θέλουν οι προσπάθειες για την ποιότητά τους να “αναγνωρίζονται”, σύμφωνα με αίτημα των Γεωργικών Οργανώσεων της Ε.Ε που επιμένουν ακόμη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης των προτύπων εμπορίας.
Θεωρούν ότι, προς το παρόν, οι ποιοτικές προσπάθειες των παραγωγών “δεν αναγνωρίζονται”.
Σε μία εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου από την Πορτογαλική Σοσιαλιστική Ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών συνδικάτων ΚΟΠΑ και ΚΟΖΕΚΑ (Copa – Cogeca) ζήτησε εκ νέου από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες «να προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου». Υπό την πίεση από χώρες που δεν παράγουν ελαιόλαδο, η Επιτροπή παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο από την έγκριση, μεταξύ άλλων, και των προτύπων εμπορίας, χρησιμοποιώντας μία συσκευή που δεν επιτρέπει σε εστιάτορες να χρησιμοποιήσουν εκ νέου μπουκάλια λάδι με ένα σύστημα προστασίας που εμποδίζει την γέμισμα όταν αδειάσει το περιεχόμενό στο μπουκάλι.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, είπε ότι «οι εργασίες συνεχίζονται» και ο Γενικός Γραμματέας των ΚΟΠΑ και ΚΟΖΕΚΑ δήλωσε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και έχουν προβεί σε πολυάριθμες επενδύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά ούτε η αγορά ούτε οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει αυτές τις προσπάθειες».
Εντονες ανησυχίες εξέφρασαν τον Ιούλιο περίπου 40 βουλευτές, συνεπεία επιστολής του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ο οποίος στις 10 Απριλίου επιβεβαίωσε ότι «το σχέδιο για την καλύτερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή και την ποιότητα του ελαιολάδου στα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της χρήσης μη επαναχρησιμοποιήσιμων φιαλών ελαιολάδου, δεν πήρε επαρκή στήριξη, και για τον λόγο αυτό ανακλήθηκε».
Για άλλη μία φορά γίνεται φανερό ότι ακόμη και για δράσεις που στοχεύουν την ίδια την προστασία των καταναλωτών, αλλά δεν ωφελούν τις βόρειες οικονομίες, αφού δεν παράγουν ελαιόλαδο, το όχι που διατύπωσαν στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, μπόρεσε να μπει στο πλάι εξαιτίας της δράσης των 40 ευρωβουλευτών. Το σημειώνουμε αυτό, ώστε να δείξουμε τη σημασία του λόμπι και της άσκησης νομίμων πιέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα