Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Στέγη για τους άστεγους

Άνοιξε χθες το απόγευμα τις πύλες του το Δημοτικό Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων στον χώρο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων στην περιοχή «Ρεγγίνα» (Κουμ Καπί).

Tο πρώτο βράδυ της λειτουργίας του είχαν αιτηθεί να φιλοξενηθούν 7 άτομα, ενώ, όπως έκανε γνωστό η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελευθερία Αλιφιεράκη, ήδη έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες που βοηθούν αστέγους ώστε να γίνει γνωστή στους ενδιαφερόμενους η λειτουργία της νέας δομής. Το θέμα του Νυχτερινού Καταφυγίου απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων όπου τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης προκειμένου να ληφθεί πολιτική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του χώρου για λόγους πολιτικής προστασίας καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης ως υπνωτηρίου αστέγων.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε ότι κρίθηκε αναγκαίο να λειτουργήσει άμεσα το καταφύγιο -εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές εργασίες- λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και για να προφυλαχθούν οι άστεγοι από το δυνατό κρύο.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, η δημοτική σύμβουλος Ν. Αγγελάκη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε «παρών» καθώς όπως υποστήριξε δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έθεσε σχετικά με την ασφάλεια των φιλοξενούμενων και του προσωπικού, αλλά και των διαδικασιών λειτουργίας του χώρου.
Η παράταξη «100/5» ψήφισε θετικά, ωστόσο, τόσο ο Γ. Σχοινοπλοκάκης όσο και η Χ. Μυλωνάκη ζήτησαν να υπάρξει τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας «ώστε να μην εκτεθεί το Δημοτικό Συμβούλιο».
Η παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» υπερψήφισε την πρόταση με τον Γ. Σαρρή να υπογραμμίζει ότι «πάνω από τη νομιμότητα βρίσκεται η ηθική» και να τάσσεται υπέρ της άμεσης λειτουργίας του καταφυγίου προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος νέος θάνατος αστέγου στον δρόμο.
Υπέρ της λειτουργίας του χώρου τάχθηκαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και «Ανταρσία στα Χανιά» Ν. Παπαντωνάκης και Σ. Ρίζος αντίστοιχα με τον κ. Ρίζο να θέτει ως προϋπόθεση να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός στη φιλοξενία ανθρώπων είτε αυτοί διαθέτουν έγγραφα είτε όχι.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Στον χώρο φιλοξενίας των αστέγων που άνοιξε στις 7 το απόγευμα βρέθηκαν ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας και η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ Ελ. Αλιφιεράκη.
Η κα Αλιφιεράκη, μιλώντας στα «Χ.ν.», ανέφερε τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργεί το υπνωτήριο αστέγων λέγοντας ότι «καθε πρωί από τις 12 μ. – 2 μ.μ. θα υπάρχει προσωπικό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. που αφού πρώτα θα αξιολογεί, στη συνέχεια θα δίνει μια κάρτα εισόδου στους άστεγους που θα ζητήσουν να φιλοξενηθούν στον χώρο. Οι άστεγοι θα αναχωρούν κάθε πρωί στις 9 π.μ. παίρνοντας μαζί τους και ένα ελαφρύ κολατσιό (σάντουιτς). Όσοι τώρα από τους άστεγους θέλουν και το επόμενο βράδυ να φιλοξενηθούν στο καταφύγιο, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία από το προσωπικό. Ο λόγος που θα γίνεται καθημερινά η ίδια διαδικασία, ανεξάρτητα αν κάποιος άστεγος φιλοξενήθηκε και το προηγούμενο βράδυ, είναι για να γνωρίζουμε τυχόν προβλήματα από τη διαμονή τους, αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αν χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, ιατρική παρακολούθηση ή αν κάποιος άστεγος χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο». Η κα Αλιφιεράκη επεσήμανε ακόμα ότι κάθε βράδυ από τις 7 – 9 μ.μ., εθελοντικά και εκτός του ωραρίου εργασίας του, θα βρίσκεται προσωπικό στο υπνωτήριο για να υποδέχεται τους άστεγους, ενώ ο χώρος κάθε βράδυ θα φυλάσσεται από σεκιούριτι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα