Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής

ΜΕ την πρόσφατη έκθεση για την αλλαγή του κλίματος, που δημοσιοποίησε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters Breakingviews, 10-8-21), “η κατάσταση -στον πλανήτη- είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε και επιδεινώνεται ταχύτερα από ό,τι φοβόμασταν”!

ΔΥΟ ζοφερές επισημάνσεις που δεν σηκώνουν ολιγωρία. Αφορούν άμεσα όλους μας: τον τρόπο ζωής, τις αγορές και τις καταναλωτικές συνήθειές μας, τις άπληστες πολυεθνικές, τους “μεγάλους” και μικρούς λαούς, τους επιχειρηματίες…

Η ΠΑΡΟΥΣΑ κατάσταση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι απογοητευτική (κάτι που επισημαίνεται τακτικά κι από κείμενα του ημέτερου πρώην καθηγητή και πρύτανη, του Π.Κ., Γ. Φίλη). Δεν διαφαίνονται πολλές ελπίδες αναστροφής: αντίθετα, αυτό που περιμέναμε να συμβεί το 2050, επισπεύδεται για το 2030!

ΓΙ’ αυτό θα πρέπει να αναληφθεί μια γιγαντιαία, καλά μελετημένη και οργανωμένη παγκόσμια εκστρατεία. Η κλιματική απειλή θα είναι πολύ χειρότερη από την πανδημία. Τέρμα τα ευχολόγια των κυβερνήσεων και οι προειδοποιήσεις των Διασκέψεων. Προέχει η συνεχής ενημέρωση των πολιτών, ο σχεδιασμός, η δράση και μόνο η δράση.

ΣΤΑ συμπεράσματά τους, 234 επιστήμονες από 66 χώρες αναφέρουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται πρωτίστως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Πιο απλά, εμείς οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για την εκπομπή καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και όχι μόνο. Γι’ αυτό και θα είναι συχνότερη η εμφάνιση ακραίων φαινομένων, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών (Κρήτη), οι πλημμύρες και τα “τσουνάμι”, η λειψυδρία, η τήξη των πάγων, οι ξηρασίες, οι άγριες πυρκαγιές (Σιβηρία) κ.ά. Όχι μόνο για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και τους αιώνες.

ΟΜΩΣ, το σημαντικότερο είναι ότι η έκθεση του ΟΗΕ προκαλεί (και προσκαλεί) σε δραστηριοποίηση τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών ομίλων, ζητώντας τους να αντιδράσουν/επενδύσουν χρηματοδοτώντας αφειδώς τους τομείς που θα υποστηρίξουν τη σωτηρία του πλανήτη.
«Ο τρώσας και ιάσεται…!» Θα το πράξουν;

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα