Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Επιστολές: Πολυτεχνείο Κρήτης και Χανιά το διάστηµα 2013-2017

Κύριε διευθυντά,

σε άρθρο που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα σας την Τρίτη 5 Νοεµβρίου 2024 µε τίτλο “Πολυτεχνείο και πόλη”, ο δηµοσιογράφος κ. ∆ηµήτρης Μαριδάκης αναφέρεται στην κορυφαία εκδήλωση εξωστρέφειας του Πολυτεχνείου Κρήτης που απευθύνεται σε µαθητές ∆ηµοτικού, την Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας “Θέλµα Μαυρίδου” και επισηµαίνει την ανάγκη για πιο στενή και τακτική αλληλεπίδραση του Πολυτεχνείου Κρήτης µε την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια, αναφέρεται, εµµέσως πλην σαφώς, στη δική µου πρυτανική θητεία, γράφοντας ότι «οραµατίστηκε την κοινωνική, εκπαιδευτική και ερευνητική δράση του Πολυτεχνείου, οριοθετηµένη αυστηρά εντός των ορίων της Πολυτεχνειούπολης».

Το σχόλιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα και αδικεί κατάφωρα τα πεπραγµένα της πρυτανικής µου θητείας, καθώς αποκρύπτει τόσο το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά της καθιερώθηκε η εκδήλωση της Ηµέρας Επιστήµης και Τεχνολογίας, όσο και τις σηµαντικές και πολύπλευρες δράσεις κοινωνικής προσφοράς και ανοίγµατος του Πολυτεχνείου Κρήτης προς την πόλη των Χανίων που έγιναν το διάστηµα της θητείας µου.

Είναι αξιοσηµείωτο, δε, ότι ο ίδιος δηµοσιογράφος, καλύπτοντας το ρεπορτάζ της εκδήλωσης αυτής το 2017, σε άρθρο του που δηµοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση στις 4 Νοεµβρίου και στην έντυπη έκδοση στις 6 Νοεµβρίου 2017 αναφέρει: «Περισσότερα από 4.500 παιδιά µε τους γονείς τους επισκέφθηκαν το Πολυτεχνείο Κρήτης το Σάββατο κατά την Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας 2017», γράφοντας στη συνέχεια: «Η φετινή προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούµενο φέρνοντας πιο κοντά το Πολυτεχνείο Κρήτης µε την κοινωνία της Κρήτης». Καταλήγει, δε, σηµειώνοντας ότι «η ”Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας” πραγµατοποιήθηκε φέτος» (δηλαδή το 2017) «για 5η συνεχή χρονιά».

Η Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας ήταν έµπνευση της Καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλιας Ψυλλάκη, πραγµατοποιήθηκε πρώτη φορά τον πρώτο χρόνο της πρυτανείας µου το 2013 και στη συνέχεια, µετά τον ορισµό της κ. Ψυλλάκη ως Αναπληρώτριας Πρύτανη το 2014, η εκδήλωση επεκτάθηκε παίρνοντας τη σηµερινή της µορφή. Πραγµατοποιήθηκε ανελλιπώς όλα τα χρόνια της θητείας µου από το 2013 έως το 2017 και συνεχίστηκε έως το 2019. Ψυχή της εκδήλωσης ήταν πάντα η αείµνηστη Θέλµα Μαυρίδου, συνεπικουρούµενη από την κ. Ζίνα Τζοµπανάκη. Η Θέλµα Μαυρίδου και η κ. Τζοµπανάκη είχαν τοποθετηθεί από εµένα στο Τµήµα ∆ηµοσίων και ∆ιεθνών Σχέσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Παρότι η χρονική περίοδος που διετέλεσα πρύτανης συνέπεσε µε την κορύφωση της οικονοµικής κρίσης, θέσαµε ως βασικές προτεραιότητες την εξωστρέφεια, το άνοιγµα στην κοινωνία και τη φοιτητική µέριµνα. Εκτός από την Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας, αναφέρω µερικές από τις σχετικές δράσεις:

• Το 2013 όταν αναλάβαµε τη διοίκηση, 36 χρόνια µετά την ίδρυσή του και 29 χρόνια µετά την υποδοχή των πρώτων φοιτητών, το Πολυτεχνείο Κρήτης διέθετε µόλις 76 θέσεις στη Φοιτητική Εστία για τους φοιτητές του. Προχωρήσαµε σε δυναµική επέκταση της Εστίας, εκπονώντας τις µελέτες και βρίσκοντας χρηµατοδότηση €9.000.000 από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. ∆ηµοπρατήσαµε το έργο σε δύο φάσεις (Β’ φάση 60 διαµερίσµατα, Γ’ φάση 120 διαµερίσµατα) και ξεκινήσαµε την κατασκευή των νέων διαµερισµάτων. Σήµερα, µετά από την παρέµβασή µας, η Εστία να µπορεί να φιλοξενήσει 304 φοιτητές (76 αρχικές και 228 στα νέα διαµερίσµατα).

• Εκτός από την Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας, καθιερώσαµε την Ανοικτή Ηµέρα Γνωριµίας µε το Πολυτεχνείο Κρήτης, που απευθύνεται σε µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου. Στην εκδήλωση αυτή 2.000 µαθητές από όλη την Κρήτη επισκέπτονταν το Ίδρυµα για να ενηµερωθούν για τις σπουδές, την έρευνα, αλλά και τις δραστηριότητες των φοιτητών του.

• Προχωρήσαµε στη δηµιουργία ολοκληρωµένων προγραµµάτων θερινής απασχόλησης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύµατος για 200 παιδιά εργαζοµένων του Πολυτεχνείου και κατοίκων των Χανίων.

• Αναδείξαµε και αξιοποιήσαµε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ιδρύµατος µε αυτοχρηµατοδότηση και προσφορά υπηρεσιών εκµάθησης και άθλησης σε φοιτητές, προσωπικό και κατοίκους των Χανίων.

• Προτείναµε τη δηµιουργία Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, προκηρύσσοντας διαγωνισµό για τη µουσειολογική/µουσειογραφική µελέτη, προκειµένου να συµβάλλουµε στη µετατροπή της Χαλέπας σε συνοικία µουσείων, αναβαθµίζοντας περαιτέρω την ιστορική περιοχή και δίνοντας σύγχρονη διάσταση στην πολιτιστική και τουριστική εικόνα της.

• Ιδρύσαµε το Σπίτι Καινοτοµίας (Innovation House), µία πρωτοποριακή δράση για τα δεδοµένα των ελληνικών πανεπιστηµίων. Η δηµιουργία µιας διεπαφής µεταξύ των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύµατος και των χρηµατοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιµα για την αξιοποίησή τους έχει ως στόχο το Ίδρυµα να αποτελέσει ένα γόνιµο οικοσύστηµα παραγωγής καινοτόµων νεοφυών επιχειρήσεων και να διασυνδεθεί οικονοµικά µε την κοινωνία.

Αυτές είναι µερικές µόνο από τις δράσεις εξωστρέφειας, κοινωνικής προσφοράς και ανοίγµατος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην πόλη των Χανίων κατά τη διάρκεια της πρυτανικής µου θητείας. Το σύνολο των δράσεων, που µπορεί κανείς να δει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.digalakis.tuc.gr/, παρουσιάστηκε στις Χανιώτισσες και στους Χανιώτες στην ανοικτή εκδήλωση απολογισµού της θητείας µου, που πραγµατοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύµατος ”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” τον Νοέµβριο του 2017. Τις θέτω για µια ακόµη φορά υπόψη των αναγνωστών σας για την καλύτερη ενηµέρωσή τους.

Βασίλης ∆ιγαλάκης καθηγητής και πρ. πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Σ.Σ.: Ένας γενικός απολογισµός των πεπραγµένων της ∆ιοίκησής σας από το 2013 έως το 2017 η απάντηση στο σχόλιο της εφηµερίδας για την ανάγκη στενότερης σύνδεσης του Πολυτεχνείου µε την τοπική κοινωνία, µέσα από την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέµατος του Ιδρύµατος.

Για την… ταµπακιέρα, ωστόσο, δεν λέτε τίποτα.

Μήπως «δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα και αδικεί κατάφωρα» τα πεπραγµένα της πρυτανικής σας θητείας, το γεγονός ότι το κτηριακό απόθεµα του Πολυτεχνείου, µετά την απόφασή σας να αποσυρθεί κάθε εκπαιδευτική ή διοικητική δραστηριότητα από την πόλη και να µεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη, αφέθηκε να ρηµάζει κι όλη η προσπάθεια γύρω από την αξιοποίησή του επικεντρώθηκε στο πώς θα δηµιουργηθεί ξενοδοχείο πολυτελείας στον Λόφο Καστέλι;

Μήπως είναι ψέµα ότι η πρότασή σας για τη δηµιουργία Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας στο κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής αποδείχθηκε “πυροτέχνηµα” χωρίς συνέχεια;

Μήπως το κτήριο Παπαδόπετρου “άνοιξε” για τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία ή µήπως τα κτήρια στη Σπλάντζια, τον Βάµο Αποκορώνου κι αλλού, που έχουν γίνει δωρεά στο Ίδρυµα, αξιοποιήθηκαν µε κάποιο τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της φοιτητικής κοινότητας και δεν το γνωρίζουµε; Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας και την Ανοικτή Ηµέρα Γνωριµίας µε το Πολυτεχνείο Κρήτης, τώρα όπως και επί της δικής σας θητείας, τον έπαινό µας διατυπώσαµε. Άλλωστε από την πρώτη ηµέρα των δράσεων αυτών ήµασταν εκεί για να τις προβάλλουµε ως κάτι θετικό.

∆ΗΜ. ΜΑΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα