Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Επιστημονικός θησαυρός εντοπίστηκε στα βάθη του Ειρηνικού

Μια αποστολή εξερεύνησης σε μια θαλάσσια περιοχή μεγάλου βάθους στα ανοικτά της Χιλής αποκάλυψε έναν πραγματικό επιστημονικό θησαυρό.
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε περισσότερα από 100 άγνωστα θαλάσσια είδη και μερικά άγνωστα επίσης μέχρι σήμερα υποθαλάσσια βουνά. Το μεγαλύτερο από αυτά τα υποβρύχιο όρη είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ανάμεσα στα άλλα, όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, εντοπίστηκαν σύνθετα σφουγγάρια, σπειροειδή κοράλλια, ένας αστακός με περίεργα μάτια, μια παράξενη στοίβα από μακρόστενους αχινούς και ένα πλάσμα με έντονη ερυθρή απόχρωση που οι ειδικοί αναφέρουν ως «θαλάσσιο φρύνο» το οποίο διαθέτει χέρια για πτερύγια.

Μεταξύ 8 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου, ερευνητές στο ερευνητικό σκάφος Falkor του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt (SOI) εξερεύνησαν τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Χιλής. Η αποστολή, που ονομάστηκε «Seamounts of the Southeast Pacific», επικεντρώθηκε σε τρεις περιοχές που διεθέτουν περισσότερα από 200 υποθαλάσσια όρη τα οποία εκτείνονται συνολικά σε 2,900 χιλιόμετρα από τη Χιλή στο Νησί του Πάσχα (γνωστό και ως Ράπα Νούι) καθώς και τα θαλάσσια πάρκα Juan Fernández και Nazca-Desventuradas.

 

Συνολικά, οι ερευνητές χαρτογράφησαν περίπου 52.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού. Αυτοί οι νέοι εξαιρετικά λεπτομερείς χάρτες αποκάλυψαν τέσσερις μέχρι πρότινος άγνωστες βουνοκορφές. Η μεγαλύτερη από αυτές την οποίο η ομάδα ονόμασε Solito — που σημαίνει «μόνος» στα ισπανικά 3,530 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, καθιστώντας το περισσότερο από τέσσερις φορές ψηλότερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa 828 μέτρα ύψος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα