Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Επιστημονικό συνέδριο για την ενέργεια στην ΟΑΚ

H Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) διοργανώνουν Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας τις Νησιωτικές περιοχές και Κοινότητες, που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με αξιοποίηση ήπιων τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν επιστήμονες και επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον ενεργειακό τομέα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Για πρώτη φορά, σε επίπεδο Κρήτης, θα γίνει παρουσίαση μεγάλου αριθμού πραγματικών περιπτώσεων νησιών και κοινοτήτων με εξαιρετικά υψηλή διείσδυση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με ανάλυση της σημασίας των Συνεταιρισμών για τις περιοχές αυτές.

Ενδεικτικά, η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει την ανάλυση παραδειγμάτων από τα «Κανάρια Νησιά» και το Νησί «Juist», παρουσίαση Συνεταιρισμών από το «Schotten», το «Wolfhagen», το «Jühnde», αλλά και από τη Θουριγγία της Γερμανίας, εξήγηση των προοπτικών των Πράσινων Νησιών από τεχνολογική, οικονομική, αλλά και κοινωνική σκοπιά, θα υπάρξει πρόταση μοντέλου για τη Γαύδο. Επίσης, θα συζητηθεί ο συνδυασμός ΑΠΕ και τουρισμού, οι δυνατότητες εφαρμογών σε σχολεία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση για την Κοινωνία της Ενέργειας και την Ενέργεια της Κοινωνίας των Κρητών.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί επιστημονικές παρουσιάσεις ακαδημαϊκών και ιθυνόντων του κλάδου για το ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου της Ανατολικής Μεσογείου, τη σημασία σχεδιασμού οικονομίας χαμηλών εκπομπών στην Κρήτη, αλλά και εξήγηση της παρούσας ενεργειακής κατάστασης της Μεγαλονήσου με την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανοιχτή συζήτηση που θα ακολουθήσει για το σχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος με ή χωρίς ΑΠΕ, με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει, ως σήμερα, ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για την ενεργειακή στρατηγική στην Κρήτη.

Για την υλοποίηση του Επιστημονικού αυτού Συνεδρίου συνεργάστηκαν, με την ΟΑΚ και το ΙΘΟ, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά και Χανίων, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πανεπιστήμιο του Κάσσελ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει μετάφραση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα