Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Επίσκεψη του Σ.Δ.Ε. Χανίων στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Τους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές υπεδέχθη ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου κ. Ιωάννης Αντωνογιαννάκης. Μία ώρα περίπου διήρκεσε η ομιλία του προέδρου του Ωδείου. Επαρουσιάσθη η ιστορία και ο τρόπος λειτουργίας του «Συνδέσμου για την διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη». Κατόπιν μαθητές και εκπαιδευτικοί εξεναγήθησαν στους χώρους του κτηρίου όπου και παρηκολούθησαν μία μικρή επίδειξη χορωδίας προς τιμήν τους!
Ο Σύνδεσμος για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη ιδρύθηκε το 1923, ενώ το Ωδείο Χανίων άρχισε την λειτουργία του το 1924 με την επωνυμία ΚΡΗΤΙΚΟΝ ΩΔΕΙΟΝ ΧΑΝΙΩΝ και αργότερα ως ΩΔΕΙΟΝ ΧΑΝΙΩΝ. Μετά το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1936 έλαβε την σημερινή του ονομασία ως ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ.
Με χρήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Ελενας Βενιζέλου εκτίσθη το 1930 το Μέγαρο του Ωδείου συνολικού εμβαδού 2430 m2 στην καρδιά της πόλης και σε ιδιόκτητο οικόπεδο 2 στρεμμάτων. Διαθέτει δε 17 αίθουσες ατομικής διδασκαλίας, Αίθουσα Εκδηλώσεων 70 θέσεων, 4 γραφεία, Αίθουσα Συναυλιών και Θεάτρου 200 θέσεων με μεγάλη σκηνή, φουαγιέ για την εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων, μεγάλη υπόγεια αίθουσα δοκιμών, καμαρίνια θεάτρου και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Ο κήπος του δε κοσμεί το κέντρο της πόλης των Χανίων.
Λόγω του ότι το μέγαρο αυτό ανήκει σε σύλλογο και δεν είναι κρατική ή δημοτική περιουσία, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα το απαιτούμενο ενδιαφέρον από κρατικούς φορείς για την χρηματοδότηση των αναστηλωτικών εργασιών. Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου το ανεκήρυξε έργο τέχνης με την υπ’ αριθμ. ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1675/46079/2-8-1980 ΦΕΚ 795/Β/22-8-1980 του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Σ.Δ.Ε. Χανίων ευχαριστεί θερμώς το Δ.Σ. και τον πρόεδρο του «Συνδέσμου για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη» για την θερμή υποδοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα