Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Επίσκεψη Μπέρμποκ

Τα πράγματα με τη συμμαχική κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον Όλαφ Σολτς δεν είναι τα ίδια όπως επί Μέρκελ. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αλλάξει από τη στάση της υπ. Εξωτερικών των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Η επίσκεψή της πρώτα στην Αθήνα και μετά στην Άγκυρα ήταν σημαντική. Δείχνει σταθερά, ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτεραιότητες της γερμανικής διπλωματίας, όσον αφορά στα θέματα Ελλάδος – Τουρκίας.
Πολύ πριν γίνει υπουργός, ήταν σκληρή στις κρίσεις της έναντι της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις απροκάλυπτες επεμβάσεις της στη Β. Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Αζέρους. Είχε επικρίνει τη στάση Τσαβούσογλου αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και δεν εφείσθη κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας για την Τριμερή (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) που συνήλθε στη Βαγδάτη, θεωρώντας απαράδεκτο μια χώρα του ΝΑΤΟ να βρίσκεται στο πλευρό δύο φανατικών εχθρών μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχει και η ίδια.
Απορίας άξιον είναι ότι γι’ αυτή την τριμερή δεν ακούστηκε από κανέναν άλλο Ευρωπαίο κάποιο σχόλιο. Διαπιστώνεται ότι η Ευρώπη αδυνατεί να επέμβει, να εξομαλύνει και να επιλύσει προβλήματα, όχι μόνο χωρών που γειτνιάζουν μ’ αυτήν, αλλά και όσων προκύπτουν εντός του κόλπου της. Είναι ουραγός των εξελίξεων.
Μερικοί εκφράζουν δυσανασχέτηση επειδή, αφού τάσσεται εναντίον της Τουρκίας, δεν ανέφερε τίποτα για την προμήθεια των υποβρυχίων T-214 ιδίου τύπου με τα δικά μας σαν το «Παπανικολής». Δεν είπε τίποτα, διότι Γερμανία και Τουρκία πριν 3 χρόνια έχουν υπογράψει σύμβαση προμήθειας γι’ αυτό το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το 2028 και δεν είναι εύκολο ν’ ακυρωθεί.
Υποστήριξε την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδος δεν αμφισβητούνται. Στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.ά., η Ελλάδα είναι κυρίαρχος, οι Γερμανοί δεν τάσσονται αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδος. Τούτο δημιούργησε κάποια ταραχή στον Ερντογάν. Σημειωτέον ότι στα τουρκικά Μ.Μ.Ε. απαγορεύθηκε να αναφερθούν οι δηλώσεις της Μπέρμποκ, ο δε Χολουσί Ακάρ υπερέβη κάθε όριο ανοησίας, λέγοντας ότι έχουμε επεκτατικές βλέψεις και απειλούμε τη χώρα του!
Κατά την άποψη διπλωματών σχολιαστών, αυτά είναι μια θεωρητική αντίληψη και το στηρίζουν στο ότι η Μπέρμποκ δεν ανέφερε τίποτα για τις παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και του εναέριου χώρου, ούτε μίλησε για το παράνομο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, επαναλαμβάνοντας την πάγια προτροπή ότι οι διαφορές λύνονται με διάλογο. Δεν ξέρουμε αν πιστεύει ότι και οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και όχι με πόλεμο.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην «επαμφοτερίζουσα» θέση της Γερμανίας σε πολλά κρίσιμα θέματα από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο θέμα της επιβολής κυρώσεων, στο ότι έχουμε μια διαρκώς επαυξημένη προκλητική στάση της Τουρκίας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση στον κόσμο μία σύμμαχος να απειλεί άλλη σύμμαχο με casus belli, σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ., όπως καθορίζεται από τη διεθνή Σύμβαση UNCLOS.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσπάθησε να εξισορροπήσει μερικές καταστάσεις. Δεν γνωρίζουμε όμως τι απάντησε, αν απάντησε, στην υπόμνηση του κ. Δένδια για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα