Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη μαθητών Λυκείου Θεοδωρόπουλου στην Πράγα

» Erasmus+ “Αcting now for the future”

 

Στην Πράγα της Τσεχίας ταξίδεψε ομάδα 2 καθηγητών και 5 μαθητών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου κατά το χρονικό διάστημα 20/3 έως 24/3. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πέμπτης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Αcting now for the future”. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ομάδες από πέντε χώρες, την Εσθονία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.


H θεματική ενότητα της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν η “Κυκλική οικονομία”, στόχος της οποίας είναι η κατάργηση του παραδοσιακού γραμμικού μοντέλου της οικονομίας, το οποίο στηρίζεται στην “εξόρυξη-χρήση-απόρριψη”. Οι συμμετέχοντες, μέσα από ποικίλες δράσεις στις οποίες έλαβαν μέρος και εργασίες που εκπόνησαν, μπόρεσαν να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν τη σημασία του συγκεκριμένου βιομηχανικού – οικονομικού συστήματος, τόσο για την οικονομία των χωρών όσο και για το περιβάλλον.


Με μεγάλο ενθουσιασμό το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 20/3. Κατά την άφιξη των ομάδων στην Πράγα οι «οικοδεσπότες» παρέθεσαν δείπνο υποδοχής, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές όλων των χωρών είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους. Στη συνέχεια όλοι μαζί απόλαυσαν μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους της πόλης.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 21/3 μέρα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το πανεπιστήμιο της Πράγας και συγκεκριμένα τη σχολή “Life Science”. Εκεί, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εργαστήρια οικολογίας και περιβάλλοντος. Στη συνέχεια μετέβησαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “zerowaster” όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του. Ακολούθως, επισκέφτηκαν το κατάστημα “zerowaste shop” που είναι το πρώτο κατάστημα στην Τσεχία πώλησης ειδών μαγειρικής και κουζίνας με μηδενικά απόβλητα στο περιβάλλον. Το απόγευμα μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Την Τετάρτη 22/3 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Nove Straseci στα περίχωρα της Πράγας όπου εδρεύει το σχολείο που φιλοξενεί την πέμπτη κινητικότητα. Εκεί τις αποστολές των σχολείων υποδέχτηκε θερμά ο δήμαρχος της πόλης, στον οποίο μάλιστα οι μαθητές παρέδωσαν επιστολή. Μέσα από αυτήν οι μαθητές διατύπωσαν τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, το μέλλον του πλανήτη και την ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές.
Ακολούθησε επίσκεψη στο σχολείο της πόλης, όπου έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών με θέμα την κυκλική οικονομία. Τελευταία δράση της ημέρας υπήρξε ο καθαρισμός του δάσους που βρίσκεται γύρω από το κάστρο Krivoklat από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Η τέταρτη ημέρα (Πέμπτη 23/3) περιελάμβανε ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πράγας. Οι μαθητές των 5 χωρών, αφού χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης της Πράγας, όπως το κάστρο, τον καθεδρικό ναό, τη γέφυρα του Καρόλου, το αστρονομικό ρολόι, την παλιά εβραϊκή συνοικία κ.α.
Η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου οι μαθητές απήλαυσαν γευστικά πιάτα της παραδοσιακής τσέχικης κουζίνας.
Η πέμπτη μέρα, Παρασκευή 24/3 ήταν η μέρα αναχώρησης από την Τσεχία. Οι εμπειρίες και οι στιγμές για όλους, μαθητές και καθηγητές: συναρπαστικές και αξέχαστες. Για λίγες μέρες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με άλλους λαούς. Διαπίστωσαν τις κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς που μπορεί να βιώνουν νέοι από διάφορες χώρες.
Έτσι, οι αποσκευές όλων γέμισαν με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς για την εμπειρία που βίωσαν. Το αρνητικό είναι ένα και μοναδικό: η στεναχώρια όλων επειδή αυτό το υπέροχο ταξίδι τέλειωσε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα