Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Επίσκεψη Μακεδόνων αυτοδιοικητικών στο Μουσείο Τυπογραφίας

» Και Πολιτιστικών Συλλόγων

Εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας έμεινε ο δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης, Χρήστος Ζευκλής, ο οποίος με πολυμελή αντιπροσωπεία και Πολιτιστικούς Συλλόγους από την ιστορική περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, που είναι αδελφοποιημένη με τον δήμο Αποκορώνου, επισκέφθηκε τα Χανιά, στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων για την μεταπολιτευτική επανάσταση 1895-96.

Mαζί με τον δήμαρχο Βοΐου βρίσκονταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Βοΐτών «Η Αγ. Παρασκευή» και του Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» (οι αδελφοί από την Σιάτιστα που έδρασαν ως τυπογράφοι και δημοσιογράφοι, αλλά και ως συνεργάτες του Ρήγα Βελεστινλή στη Βιέννη, και που στο τυπογραφείο τους τυπώθηκε η αρχαιότερη σωζόμενη Ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «ΕΦΗΜΕΡΙΣ»). Τον δήμαρχο Βοΐου συνόδευσε στο Μουσείο Τυπογραφίας ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με αντιπροσωπεία του Δήμου Αποκορώνου. Τους Κοζανίτες αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους των πολιτιστικών Συλλόγων καλωσόρισε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης. «Μείναμε ενθουσιασμένοι και θετικά ξαφνιασμένοι από το μέγεθος και την ποιότητα των συλλογών. Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων και ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης και η κα Ελένη Γαρεδάκη για αυτήν την μοναδική έκθεση, μουσείο- παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές της πατρίδος μας» ανέφερε ο δήμαρχος Βοΐου κ. Ζευκλής, προσθέτοντας πως «νοιώθω συγκίνηση για αυτήν την προσπάθεια καθώς σε κάθε γωνιά του Μουσείου φαίνεται ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής. Ένα αφιέρωμα όχι μόνο στην τέχνη της Τυπογραφίας, γιατί μας είπανε πως θα έρθουμε να δούμε ένα μουσείο για την τυπογραφία, αλλά είδαμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο, με μοναδικά εκθέματα με μεγάλη ιστορία, μια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά όχι μόνο των Χανίων αλλά και όλης της Ελλάδας». Ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Βοΐου, Λάζαρος Κώτσικας σημείωσε ότι «πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι από τις συλλογές και εκθέσεις του Μουσείου Τυπογραφίας. Αυτό που μας προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως δεν πρόκειται απλά για ένα μουσείο Τυπογραφίας, αλλά ένα πολιτιστικό κέντρο που έχει ως επίκεντρο την Τυπογραφία».

Ο ίδιος τόνισε την σύνδεση του δήμου Βοΐου με την τυπογραφία καθώς η έδρα του, η Σιάτιστα, είναι η πατρίδα της πρώτης ιστορικά σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας. Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, λόγω της ιδιαίτερης σύνδεσης που έχει η Σιάτιστα, έδρα του αδελφοποιημένου Δήμου Βοΐου, με την τυπογραφία. Ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Αποκορώνου Γιώργος Λιμαντζάκης μίλησε με θερμά λόγια για την αξία του Μουσείου Τυπογραφίας – το οποίο είναι το μοναδικό μουσείο τυπογραφίας στην Ελλάδα – και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα