Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Επίσκεψη αντιπροσωπείας Νεοζηλανδών στον Πλατανιά

Αντιπροσωπεία Νεοζηλανδών υποδέχτηκε, στο Δημαρχείο στο Γεράνι, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την Μάχη της Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση «η παραπάνω αντιπροσωπεία τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε πεζοπορία στην διαδρομή από την Ιστορική Μεταλλική Γέφυρα του Ταυρωνίτη και το Ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε, έως τα Σφακιά, όπως είχαν κινηθεί το 1941 οι ομοεθνείς τους κατά την αποχώρηση τους από την Κρήτη.

Έγινε συζήτηση σε εγκάρδιο κλίμα, μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον που είναι πάντα μεγάλο και ζωηρό στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία για τη Μάχη της Κρήτης και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων των δυο περιοχών.

Ο Δήμαρχος αφού τους καλωσόρισε και τους συγχάρηκε για το τολμηρό εγχείρημα τους, να διανύσουν όλη την διαδρομή, συνομίλησε μαζί τους ενημερωμένος ότι κάποιοι εξ αυτών που ήταν απόγονοι πολεμιστών στη Μάχη της Κρήτης, συζητήθηκε εκτενώς πως μπορεί να ενισχυθεί και επαναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία σε συνεργασία πιθανόν και με την Περιφερειακή Ενότητά Χανίων.

Στην συζήτηση μετείχε και ο Sean Johnstone Αντιπρόεδρος του Cretan Commemoration Committee και συμφωνήθηκε να εξεταστεί δυνατότητά μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο στην κατεύθυνση διατήρησης της Ιστορικής μνήμης και ανάδειξης ιστορικών τοποσήμων.

Ο Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Μαλανδράκης Μάρκος, εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη ήδη πρωτοβουλία του Δήμου για δημιουργία μια κυκλικής περιπατητικής ιστορικής διαδρομής η οποία θα ενώνει κοντινά σημαντικό τοπόσημα της Μάχης της Κρήτης, όπως το Αεροδρόμιο του Μάλεμε, η Γέφυρα Ταυρωνίτη, το Υψωμό 107 στην Βλαχερωνίτισα, το Ξαμουδοχώρι οπού λειτούργησε κατά την Μάχη το πρώτο φορητό συμμαχικό Ραντάρ, και το Μαρτυρικό Χωρίο Κοντομαρί. Η παραπάνω καταρχήν πρόταση έγινε αποδεκτή με χαρά και οι παρευρισκομένοι δηλώσαν ότι ήδη πολλοί επισκέπτες θέλουν να επισκεφτούν όλα τα παραπάνω μέρη.

Επίσης ο Δήμαρχος Πλατανιά πρόσθεσε ότι προτίθεται ως Δήμος να κινήσει πρωτοβουλίες και συνέργειες για την δημιουργία ενιαίου χάρτη – πλατφόρμας, για την ανάδειξη όλων των ιστορικών τοποσήμων.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο το Λεύκωμα του Δήμου, στον συντονιστή εκ μέρους της ομάδας κ Μark Appleton και έλαβε από αυτών ένα αναμνηστικό μετάλλιο, καθώς και από τον παριστάμενο εκπρόσωπο της φυλής ΜΑΟRΙ το χαρακτηριστικό δώρο τους, μια κόκκινη παπαρούνα, τέλος αποχαιρετίστηκαν με τον παραδοσιακό χαιρετισμό της φυλής των ΜΑΟRΙ τον Ηongi!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα