Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας

Επιστολή Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης σε υπουργούς

Επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή με συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα επιφέρει η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό επισημαίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης σε επιστολή τους προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Οπως αναφέρουν σκοπός της επιστολής τους είναι να αναδείξουν «το μείζον θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι η υπέρογκη αύξησης της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια».
Εξηγούν ότι «η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κόρον στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν νοείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής διαδικασίας χωρίς αυτήν.
Οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν άμεση προτεραιότητα στην στόχευση της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Με τις τελευταίες όμως δυσάρεστες εξελίξεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ολέθριες συνέπειες για τον Έλληνα παραγωγό.
Είναι αδύνατο πλέον να ανταπεξέλθει στο συνολικό κόστος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των εφοδίων, στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά κυρίως της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό που οδεύει στην ραγδαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων τίθεται εκτός πλάνου λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες».
Στη συνέχεια καλούν τους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα «ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρονικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο και να εξομοιωθεί με την αδιανόητη αναπροσαρμογή που επιβλήθηκε ξαφνικά από την ΔΕΗ» και συμπληρώνουν:
«Είναι ο μοναδικός τρόπος για αλλαγή του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στους παραγωγούς και να αποτραπεί έτσι ο διαφαινόμενος μηδενισμός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στους επόμενους μήνες».
Την επιστολή υπογράφουν: Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας , Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης, Αγροτικός Σύλλογος Σητείας. Πρ. Τσιφετάκης Γιώργος, Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου Ορφανουδάκης Μανώλης, Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου Χανίων Χαλκιάς Γιώργος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα