Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Επιπτώσεις στη μελισσοκομία λόγω ξηρασίας

» Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή μελιού

Σε “κίνδυνο-θάνατο” για τα μελισσοσμήνη και στα Χανιά έχει εξελιχθεί η παρατεταμένη ξηρασία και οι καύσωνες του καλοκαιριού!
Mε βάση τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς η παραγωγή μελιού θα πρέπει να αναμένεται μειωμένη κατά 50%, ενώ τεράστιες είναι και οι απώλειες στα σμήνη των μελισσών.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Κώστας Παπαδάκης υπεύθυνος μελισσοκομίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων κάνει λόγο για «καταστροφική χρονιά για τη μέλισσα και τους μελισσοκόμους!»

«Εχουμε μία απώλεια πληθυσμών μελισσών της τάξης του 30% και 40% λόγω παρατεταμένης ξηρασίας» δηλώνει ο Κ. Παπαδάκης υπεύθυνος μελισσοκομίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Χανίων

Ειδικότερα ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως «έχουμε μια απώλεια πληθυσμών μελισσών της τάξης του 30% και 40% λόγω παρατεταμένης ξηρασίας. Οι καύσωνες που είχαμε τον Μάιο είχαν ως αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν σωστά τα μελισσοσμήνη, στη συνέχεια τον Ιούνιο ο μεγάλος καύσωνας “έκαψε” όλο το πρώιμο θυμάρι στα νότια παράλια από Χρυσοσκαλίτισσα, μέχρι Σούγια και Φραγκοκάστελλο. Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς είδαμε να λιώνει το κερί στις κυψέλες κάτι πολύ καταστροφικό. Όλα αυτά έφεραν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό η παραγωγή. Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη ξηρασία συμβάλει στο να μην έχουμε ανθοφορίες, να μην υπάρχει γύρη. Αν δεν βρέξει τα προβλήματα θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο!».
Για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας οι μελισσοκόμοι άσπρισαν τις κυψέλες και έβαλαν “φελιζόλ”, πήραν και άλλα μέτρα χωρίς όμως πάντα με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Λόγω των ζημιών πολλοί παραγωγοί έχουν κάνει δηλώσει στον ΕΛΓΑ για να πάρουν αποζημιώσεις. «Το θετικό είναι ότι διπλασιάστηκαν τα κονδύλια για την μελισσοκομία από 6 εκ. έγιναν 12 εκ. ευρώ και οι αυξημένοι πόροι για αντικατάσταση κυψελών και για τις μετακινήσεις θα καλύψουν κάποια μικροέξοδα » τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Για μείωση της παραγωγής μελιού στα Χανιά που θα φτάσει στο 50% κάνει λόγο ο κ. Θ. Βίγλης πρόεδρος των μελισσοκόμων Ν. Χανίων

«Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 50%,. Η παρατεταμένη ξηρασία έκανε μεγάλη ζημιά στη φύση, μειώθηκαν πάρα πολλοί οι πληθυσμοί των μελισσών που κάνουν πραγματικά αγώνα επιβίωσης» δήλωσε ο κ. Θοδωρής Βίγλης πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων Ν. Χανίων “Η Μέλισσα”. Ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν έχουμε βροχές και παραμείνουν οι ψηλές θερμοκρασίες τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Την ίδια στιγμή οι τιμές για τους παραγωγούς παραμένουν “παγωμένες”. «Εκτός από την κλιματική κρίση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια απαράδεκτη κατάσταση που διαιωνίζεται σε όλη τη χώρα. Εχουμε τη “γάγγραινα” με τη νοθεία του μελιού, τα σιρόπια που “βαπτίζονται” μέλι , χρωματίζονται με καραμελόχρωμα ή τα αναμειγνύουν με λίγο ελληνικό μέλι. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποσπασματικοί και όχι επισταμένοι με αποτέλεσμα να ζημιώνεται μόνο ο μελισσοκόμος που πλέον είναι ζήτημα για το αν θα μπορέσει να επιβιώσει» καταλήγει ο κ. Βίγλης.

Τα προβλήματα στη φετινή παραγωγή μελιού

Καύσωνας Μαίου…μη σωστή ανάπτυξη μελισσοσμήνων
Καύσωνας Ιουνίου…μεγάλη ζημιά στο πρώιμο θυμάρι.
Θερμοκρασίες άνω των 40 β….Λιώσιμο κεριού, μεγάλη θνησιμότητα στις μέλισσες.
Παρατεταμένη ξηρασία… Πρόβλημα στην ανθοφορία.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες