Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Επιπλέον 1.000.000 για το φράγμα Βαλσαμιώτη

Στο 1.000.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος της παρέμβασης που θα απαιτηθεί ώστε να στεγανοποιηθεί το φράγμα Βαλσαμιώτη.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης θα αναζητηθεί το ποσό αυτό καθώς εκτιμάται ότι αρκεί για να περιοριστούν οι διαρροές και να μπορεί το φράγμα να λειτουργήσει. Ένα φράγμα που υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δίνει για άρδευση μια ποσότητα 6.000.000 κυβικών.

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Εν τω μεταξύ, να παραιτηθεί από την προσφυγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Κρήτης για το φράγμα Βαλσαμιώτη αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην τελευταία του συνεδρίαση.
Η παραίτηση ήλθε ως αποτέλεσμα της παραλαβής του έργου από το Υπουργείο με τη σύμφωνη γνώμη και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης καθώς από τη στιγμή που ο βασικός κύριος του έργου αποφάσισε να παραλάβει το φράγμα θεωρήθηκε πως δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται η προσφυγή.
Επίσης τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία είχε προσφύγει ο Ο.Α.Κ. είχαν απορρίξει την προσφυγή του Οργανισμού.
Σημειώνεται πως η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2019 καθώς η τότε διεύθυνση του Ο.Α.Κ. είχε διαφωνήσει με την πρόθεση και της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης να παραλάβει το έργο.
Στη συνέχεια το έργο παραλήφθηκε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου καθώς η εργοληπτική εταιρεία κρίθηκε ότι εκτέλεσε το έργο με βάση τη μελέτη που της είχε δοθεί, ενώ στη συνέχεια εκτέλεσε τις επιδιορθωτικές εργασίες που της είχαν απαιτηθεί για να περιοριστεί η διαρροή νερού από το φράγμα.
Σημειώνεται πάντως ότι τελικά οι εργασίες επιδιόρθωσης αποδείχθηκε πως δεν ήταν ικανές για να σταματήσουν τις διαρροές που όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Στην απόφαση του το Δ.Σ. του ΟΑΚ αναφέρετε και στις αστοχίες που είχαν ως αποτέλεσμα το φράγμα να είναι ανενεργό και να παρουσιάζει διαρροές. «Οι μεγάλες ποσότητες διαρροών (υπεράνω των επιτρεπόμενων από την σύμβαση), ιδιαίτερα για υψόμετρα στάθμης ταμιευτήρα άνω των 160 μέτρων – ουσιώδεις βλάβες – καθιστούσαν το έργο μη λειτουργικό. Οι εκτελεσθείσες εργασίες στεγάνωσης και αποκατάστασης των βλαβών δεν επέφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, της απομείωσης δηλαδή των ποσοτήτων διαρροών, ώστε αυτές να ευρίσκονται εντός των συμβατικών προβλεπόμενων ορίων. »
Οι πιο πάνω αστοχίες τονίζεται στην απόφαση « καταγράφηκαν στην από 14-7-2015 τεχνική έκθεση του συμβούλου της ανάδοχης κοινοπραξίας κ. Ν. Μουτάφη, στην από 11-11-2015 τεχνική έκθεση του τεχνικού συμβούλου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και στην από 29-11-2017 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του εμπειρογνώμονα Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Μ. Καββαδά, ο οποίος γνωμοδότησε, ότι το γενεσιουργό αίτιο των προβλημάτων του φράγματος Βαλσαμιώτη (πολύ αυξημένες διαρροές σε σχέση με τις αναμενόμενες και ασφαλείς για τον συγκεκριμένο τύπο φράγματος, δηλαδή σε βαθμό που να αποτελούν κίνδυνο για την μακροχρόνια ασφάλειά του) είναι ο τύπος και τα πολύ φτωχά μηχανικά χαρακτηριστικά της βραχομάζας (σχιστώδεις με έντονο τεκτονισμό και τάση για αποσάθρωση και διάβρωση) επί της οποίας εδράσθηκε ο συγκεκριμένος τύπος φράγματος (σκληρό επίχωμα). Η επιλογή δε αυτού του τύπου φράγματος υπό τις συγκεκριμένες εδαφικές συνθήκες δεν ήταν ενδεδειγμένη, επειδή η φτωχή βραχομάζα προκαλεί δυσχέρειες σε κρίσιμα τμήματα του έργου (πλίνθος και τσιμεντενέσεις). »
Στη συνέχεια παρατίθενται μια σειρά από αποφάσεις και έγγραφα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, του Υποτομέα Δημόσιων Έργων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που συγκλίνουν πως η προσφυγή του ΟΑΚ το Φεβρουάριο του 2019 «καθίσταται άνευ αντικείμενου και προτείνεται η παραίτηση από το δικόγραφο αυτής. » Μετά και από τα παραπάνω το Δ.Σ. του ΟΑΚ ομόφωνα αποφάσισε να παραιτηθεί από την προσφυγή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Δικαστική απόφαση: Δολοφονήθηκε η Έφη Τσιχλάκη

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ψήφους 5-2, κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Έφης...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Περιοριστικούς όρους στον τουρίστα για το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Περιοριστικούς όρους σε έναν Βέλγο υπήκοο επέβαλλαν ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Χανίων για τον σοβαρό τραυματισμό 36χρονου Χανιώτη το μεσημέρι του Σαββάτου στο...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Με ελικόπτερο η διάσωση τουριστών που εξέπεμψαν “SOS” στα ορεινά των Σφακίων

Με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από τα ορεινά των Σφακίων, ενός ζευγαριού από το Βέλγιο το οποίο κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού...

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα