Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Επίκαιρος ο Νίκος Καζαντζάκης 140 χρόνια από τη γέννησή του

Εκδήλωση για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα στην έκθεση βιβλίου

Στον μεγάλο Κρητικό και παγκόσμιο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις 8 το βράδυ στο Μεγάλο Αρσενάλι στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου.
Με θέμα: «140 χρόνια από την γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη: Η διαδρομή της σκέψης του μέχρι το σήμερα – ο μεγάλος Κρητικός επίκαιρος όσο ποτέ», συζήτησαν ο εκδότης των εκδόσεων “Διόπτρα”, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Δρ του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paul Valéry- Montpellier III, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Κατερίνα Ζωγραφιστού, και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Δημητρακάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Δημητρακάκης παρουσίασε «ορισμένες βασικές ιδεολογικές αντιλήψεις του Καζαντζάκη, οι οποίες διαμορφώθηκαν από νωρίς στη σκέψη του», στη συνέχεια συνέδεσε τις αντιλήψεις αυτές με το ευρωπαϊκό διανοητικό κλίμα των πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα και έκανε ειδική αναφορά στην διαμονή του Καζαντζάκη στο Παρίσι και κυρίως στο Βερολίνο. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι συγκεκριμένες ιδέες πέρασαν στο μυθιστορηματικό έργο του συγγραφέα. Οι τρεις ιδεολογικές αντιλήψεις για τις οποίες μίλησε είναι:
Πρώτον η κριτική στον ορθό λόγο, δεύτερον η άποψη ότι τον κόσμο συνέχει μια δημιουργική πνοή που μετουσιώνει αδιάκοπα την ύλη σε πνεύμα και τρίτον η πεποίθηση ότι η υπάρχουσα κοινωνία πρέπει να καταστραφεί γιατί «μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η έλευση ενός νέου κόσμου δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακάκη, «την επαύριο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο Καζαντζάκης μοιάζει να εγκαταλείπει την προσδοκία της καταστροφής του υπάρχοντος κόσμου. Το 1945 αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή της χώρας ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ένωσης, κόμματος που πρέσβευε τις αρχές ενός δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Δήλωνε σε συνέντευξή του την ίδια χρονιά: Μονάχα ο σοσιαλισμός ως σκοπός κι η δημοκρατία ως μέσο θα μπορέσουν να δώσουν ικανοποιητική και δίκαιη λύση στα φοβερά και κατεπείγοντα προβλήματα της εποχής που ζούμε. Από την αντινομία μέσων και σκοπών (στο καλό οδηγούμαστε μέσα από το κακό) ο συγγραφέας έχει πλέον περάσει στη συνάφεια μέσων και σκοπών (στον σοσιαλισμό οδηγούμαστε μέσα από τη δημοκρατία). Ο Καζαντζάκης αντιλήφθηκε προφανώς ότι μετά την τρομερή καταστροφή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το προπολεμικό κήρυγμα υπέρ της βίαιης αλλαγής της κοινωνίας ήταν πλέον εκτός πραγματικότητας. Στο λογοτεχνικό του ωστόσο έργο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ας πάρουμε το μυθιστόρημα Καπετάν Μιχάλης. Η βία, ο πόλεμος, η καταστροφή, όχι απλώς έχουν έντονη παρουσία, αλλά και δικαιώνονται. Υπηρετούν όμως έναν στόχο διαφορετικό, όχι πια κοινωνικό-πολιτικό, αλλά εθνικο- απελευθερωτικό. Και ταυτόχρονα είναι πολύ ισχυρό το στοιχείο της εντοπιότητας, εφόσον ο λόγος είναι για την απελευθέρωση της Κρήτης.
Η ιδέα λοιπόν της βίαιης αλλαγής διατηρήθηκε αλλά μετασχηματίστηκε, και μετασχηματισμένη πέρασε στο μυθιστορηματικό έργο. Έχουμε λοιπόν εδώ και συνέχεια και τομή στη σκέψη του συγγραφέα. Οι διαδρομές μιας ιδέας από το στοχαστικό έργο ενός συγγραφέα στο λογοτεχνικό του παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω συγγραφέας είναι πρωτίστως λογοτέχνης και δευτερευόντως στοχαστής».
Στα 35 χρόνια παγκόσμιας δράσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η κα Ζωγραφιστού. Πρόκειται, όπως υπενθυμίσε, για «ένα πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε 35 χρόνια πριν, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κατόπιν επιθυμίας της Ελένης Καζαντζάκη και με παρουσία δική της, του Γιώργου Ανεμογιάννη και του Γιώργου Στασινάκη που παραμένει και σήμερα Πρόεδρος της Διεθνούς. Ο στόχος ήταν η υποστήριξη του έργου της σκέψης του μεγάλου Κρητικού παγκοσμίως και κατά συνέπεια του ελληνικού πολιτισμού».
Σήμερα η Διεθνής Εταιρεία έχει 9.000 μέλη, σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων στέλνει μήνυμα συμπόρευσης μπροστά στις κάλπες της Κυριακής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα