Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

 Επιχείρηση… κροκόδειλος

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την προσπάθεια απομάκρυνσης του κροκόδειλου που εντοπίστηκε στο φράγμα Ποταμών, είδηση που έκανε άμεσα τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αναστάτωση, αλλά και περιέργεια στους κατοίκους του γειτονικού Ρεθύμνου και όχι μόνο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κροκόδειλος, μήκους περίπου δύο μέτρων, έκανε την εμφάνισή του στο Φράγμα ποταμών στο Ρέθυμνο και τυχαία έγινε αντιληπτός από περίπολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αρχικά η είδηση, η οποία εξαπλώθηκε κυρίως μέσα από διαδικτυακά μπλογκς και το Facebook, θεωρήθηκε ως ένα από τα χιλιάδες σπαμ που κυκλοφορούν με ψεύτικες ειδήσεις και φωτογραφίες. Στη συνέχεια όμως υπήρξε κινητικότητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες σε έκταση τέτοια ώστε τοποθετήθηκαν ακόμα και κάμερες σε μεγάλη έκταση του Φράγματος ώστε να εντοπιστεί ο κροκόδειλος και να καταγραφούν οι κινήσεις του. Πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, αλλά και «πανικοβάλει», δεδομένου ότι στο φράγμα, παρά τα μέτρα που υπάρχουν, πολίτες βουτάνε στα νερά του, όπως για παράδειγμα την ημέρα των Φώτων κατά την οποία και καθαγιάζονται τα νερά του.

Φημολογία θέλει ο κροκόδειλος να βρέθηκε στα νερά μετά από απερίσκεπτη κίνηση κάποιου ο οποίος είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο αμφίβιο και διαπιστώνοντας το πόσο μεγαλώνει το «ξεφορτώθηκε» ρίχνοντάς το στα νερά του φράγματος. Στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες να βρεθεί ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Λυμπεράκης ώστε να βοηθήσει με τις γνώσεις του για τον εντοπισμό του και τη λήψη μέτρων. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα για να αποκλειστεί η ευρυτερη περιοχή όπου και εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες ο κροκόδειλος. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ώρες και μετά από βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής, γίνεται λόγος και για δεύτερο κροκόδειλο, ο οποίος φαίνεται (όχι ξεκάθαρα) στα πλάνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αγωνία για το εάν πρόκειται για ζευγάρι κροκοδείλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που δεν πιαστούν και μετά από καιρό μπουν στην αναπαραγωγική διαδικασία.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

2Μιλώντας στα “Χ.Ν.” χθες, ο Πέτρος Λυμπεράκης εξήγησε ότι η επιχείρηση για την απομάκρυνση του ερπετού θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας. «Είναι γεγονός ότι το ζώο υπάρχει στο φράγμα ποταμών και θα επιχειρήσουμε να το απομακρύνουμε, αλλά το πρόβλημα είναι τι θα το κάνουμε μετά», σχολίασε ο κ. Λυμπεράκης. Παράλληλα τόνισε ότι «είναι απαράδεκτη η νοοτροπία από όσους τα έχουν σπίτι τους και μόλις μεγαλώσουν ή μόλις τα βαρεθούν τα αφήνουν ελεύθερα στην ύπαιθρο». Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας επεσήμανε ότι «ο κροκόδειλος δυνητικά θα μπορούσε να ζήσει στο περιβάλλον του φράγματος ποταμών, αλλά είναι κάτι που δεν το θέλουμε καθώς θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα». Επεσήμανε δε ότι «το ζώο αυτό είναι επικίνδυνο και όσο περίεργοι και αν είναι οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να προσπαθήσουν να το πλησιάσουν. Αυτό θα μείνει εκεί αναζητώντας τροφή, δεν πρόκειται να μετακινηθεί, αλλά καλό είναι να προσέχουν όλοι».

ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα σχετικά με την εμφάνιση του ερπετού: «Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες. Οπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στη λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στη λίμνη Ποταμών απαγορεύεται. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του Ο.Α.Κ., της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:
• Αμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.
• Αμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη.
• Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από τη λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία Ο.Α.Κ. και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στη Φλωριδα καθημερινα βγάζουμε απο τις πισίνες κροκόδειλους τέτοιου μεγέθους και μεγαλύτερους με ενα αγκίστρι μια μισινεζα και αλουμίνιο ταινία για τα σαγόνια. Αν βάλουν ενα αγκίστρι με μισό κοτόπουλο και δέσουν τη μισινεζα σε ενα κλαδί απο βραδύς , το πρωί θα ειναι πιασμένος και έτοιμος για μετακόμιση. Τέτοιου μεγέθους ζώο δεν ειναι επικίνδυνο για ενηλίκους ανθρωπους, ίσως γάτες, πουλιά και μικρά παιδια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα