Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

“Έπεσαν” οι υπογραφές για τη “μεγάλη” διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Στα μέσα του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της “μεγάλης” ηλεκτρικής διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων με τους ανάδοχους του έργου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ηράκλειο. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2020 υπολογίζεται η ηλέκτριση της “μικρής” διασύνδεσης.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο των υπογραφών για τη “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση που έγινε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζιδάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, της γενικής γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη κ.ά.
Οι συμβάσεις υπογράφηκαν ανάμεσα στην “Αριάδνη Interconnection”, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες.
Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS (Νορβηγία), PRYSMIAN (Ιταλία) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ (Ελλάδα – Σουηδία) και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA – μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα – Γερμανία).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 δις ευρώ
και όπως τονίστηκε θα καταστήσει την Κρήτη ενεργειακά ασφαλή αλλά και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες