Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Επερώτηση για το Ιτζεδίν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Να αποκατασταθεί άμεσα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου, ως ένα από τα ιστορικά του σύμβολα» το Ιτζεδίν ζητούν με επερώτησή τους προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβέφα Χουστουλάκη.

Όπως αναφέρει αναλυτικά το κείμενο «Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Πριν λίγες μέρες κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, μετά την κατάρρευση, το 2021, του διοικητηρίου και την πλήρη κατάρρευση μέρους του ανατολικού προμαχώνα, ως συνέπειες ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή, οργή και αγανάκτηση προκαλεί.
Αποτελεί προσβολή στη συλλογική ιστορική μας παρακαταθήκη ότι ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης ένας τόπος στενά δεμένος με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος, με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας.
Αποτελεί προσβολή στη μνήμη και την τιμή των νεκρών κομμουνιστών, των αγωνιστών, των ηρώων της ταξικής πάλης, που γι’ αυτούς το Ιτζεδίν έγινε τόπος μαρτυρίου, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος. Έγινε χώρος όπου βασανίστηκαν, που στα κελιά του, όπου περνούσαν την τελευταία νύχτα πριν οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.
Είναι προφανής η πολιτική πλήρους απαξίωσης του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Κυβερνήσεων – Υπουργείου Πολιτισμού – Περιφέρειας Κρήτης – Δήμων).
Είναι πρόκληση ότι παρόλο που το Ιτζεδίν από το 1986 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ούτε καν για τη στοιχειώδη συντήρηση του μνημείου. Ότι δεν είναι σήμερα ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό, παρά τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης και συνολικά της πατρίδας μας.
Το ίδιο ισχύει και για την τοπική – περιφερειακή διοίκηση και τις χωρίς αντίκρισμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεσμεύσεις της. Υπενθυμίζουμε, για άλλη μία φορά, ότι τον Οκτώβρη του 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα (απόφαση με αριθμ. 93/2021 πρακτικό Ν° 17/05-10-2021) για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν, ενώ ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μαζικών φορέων.
Επαναλαμβάνουμε ότι δε συμβιβαζόμαστε με την εγκατάλειψη του φρουρίου Ιτζεδίν. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης συνεχίζει να διεκδικεί, μαζί με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των Χανίων, τη διάσωση του ιστορικού αυτού τόπου, την αποκατάσταση του Ιτζεδίν, για να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο. Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε:

Τώρα να παρθούν μέτρα για τη διάσωση του Ιτζεδίν ! Να αποκατασταθεί άμεσα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου, ως ένα από τα ιστορικά του σύμβολα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα