Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Επάρκεια νερού στην Κρήτη για το φετινό καλοκαίρι

Μεγάλη επάρκεια νερού έχουν εξασφαλίσει οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. Ειδικά στη Δυτική Κρήτη οι γεωτρήσεις που ενεργοποιούνταν αυτήν την εποχή δεν έχει χρειαστεί να αξιοποιηθούν, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων υδάτων επιφανειακών και υπόγειων.

Mεγάλη πληρότητα παρουσιάζουν τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), με εξαίρεση το φράγμα Βαλσαμιώτη που αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα με τις διαρροές.
Όπως σημειώνει στα “Χ.ν.” ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Aρης Παπαδογιάννης σε ότι αφορά το φράγμα Αποσελέμη (Ηράκλειο) από το οποίο υδροδοτούνται οι ΔΕΥΑ Ηρακλείου- Χερσονήσου- Αγ. Νικολάου,  «παρουσιάζει πληρότητα 99%. Από το 2015, ημέρα έναρξης της λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 35.000.000 κ.μ. νερού . Τα σημερινά αποθέματα θεωρούμε ότι επαρκούν για υδροδότηση των παραπάνω περιοχών έως το έτος 2023. Το Φράγμα Ποταμών (στο γειτονικό Ρέθυμνο) παρουσιάζει πληρότητα 100%, όπως επίσης το φράγμα-λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου. Οι ποσότητες αποθεμάτων νερού των τριών αυτών φραγμάτων επαρκούν ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης κατά τη διάρκεια του έτους».
Αναφορικά με το φράγμα Βαλσαμιώτη ο κ. Παπαδογιάννης σημειώνει πως «η πληρότητα του  είναι  24% και έχει γίνει διακοπή τροφοδοσίας εισροών από 31-1-2019 έως την αποκατάσταση και την λύση των τεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει κάτι που η νέα διοίκηση έχει βάλει σε άμεση προτεραιότητα».

“ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ” ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΧ
«Άλλες χρονιές από αυτήν την περίοδο ακόμα ξεκινούσαμε τη λειτουργία των πέντε γεωτρήσεων που έχουμε. Φέτος έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού, υπάρχει  επάρκεια και υπερχείλιση των πηγών προς τη λίμνη έτσι δεν έχουμε θέσει σε λειτουργία τις γεωτρήσεις καθώς δεν υπάρχει ανάγκη» σημείωσε στα “Χ.ν.” ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Κώστας Στεργιάννης. Η ΔΕΥΑΧ έχει πέντε δικές της γεωτρήσεις σε Αγιά και Βαρύπετρο που ενεργοποιούνται τις χρονιές όπου οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις ήταν μικρές.
Το στέλεχος της ΔΕΥΑΧ δηλώνει σίγουρος πως φέτος δεν θα υπάρξει κανένα θέμα στην παροχή νερού αρκεί όπως συμπληρώνει «ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, του ΟΑΚ κυρίως, να έχει συντηρηθεί και να είναι λειτουργικός. Δηλαδή να έχουμε  τις εφεδρείες, τα ανταλλακτικά να μπορούμε να είμαστε από εξοπλισμό πανέτοιμοι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα