Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Επανέναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Τουρκίας

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των προϋποθέσεων επανέναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με βασικό σημείο την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο.
Ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε χθες πως αν η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, την επόμενη ημέρα ο ίδιος θα προτείνει στα κράτη – μέλη της Ενωσης να ξεπαγώσουν τη διαπραγμάτευση των 8 κεφαλαίων που είναι σήμερα μπλοκαρισμένα γι’ αυτό τον λόγο. Αυτό μεταφράζεται ως βάση στις διαπραγματεύσεις και δείχνει για μια φορά ακόμη, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της Κομισιόν. Ετσι, μόλις η Τουρκία αποφασίσει ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και αρχίσει να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, μαζί με εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα την μετατρέψουν σ ένα κανονικό κράτος δικαίου, τότε θα ξαναρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική που ασκεί στην Αγκυρα η Κομισιόν, δεδομένου ότι οι δηλώσεις της γείτονος δείχνουν να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική της Α.Ο.Ζ., προς όφελος όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιτακτικό και επείγον χαρακτηρίζεται στην έκθεση της Κομισιόν να υλοποιήσει τώρα η Τουρκία τις υποχρεώσεις της σχετικά με την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσής της με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και τη γενικότερη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να δώσει, μ’ αυτόν τον τρόπο, η ίδια, μια νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία.
Η Κομισιόν εμφανίζεται στην ίδια έκθεση της απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αμερικανικές και βρετανικές, κυρίως, θέσεις, για άμεσες διαπραγματεύσεις, με τη συμβολή της Τουρκίας, στη συνολική επίλυση του κυπριακού. Πιστεύει η Επιτροπή ότι τα οφέλη από την επανένωση θα υπερέχουν σε αξία από τους συμβιβασμούς που θα απαιτηθούν από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρηματοδοτήσεις έργων βασικών υποδομών

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, «η Κομισιόν χρηματοδοτεί με 1,6 δισ. ευρώ περίπου βασικά έργα υποδομών του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για τη βελτίωση των υποδομών μεταφορών στην Ευρώπη».
Πρόκειται για συνολικά 172 έργα που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία θα συγχρηματοδοτήσει η Ε.Ε. με 1,6 δισ. ευρώ περίπου από το πρόγραμμα. Η χρηματοδοτική στήριξη που θα διατεθεί σε 89 έργα του πολυετούς προγράμματος και σε 83 του ετήσιου προγράμματος, τα οποία επελέγησαν με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2012, θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του δικτύου ΔΕΔ-Μ: από προκαταρκτικές μελέτες για νέα έργα έως συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις εκτελούμενων κατασκευαστικών έργων σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
Στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων του 2012 για το πολυετές πρόγραμμα, χορηγήθηκαν 1,348 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ύψιστης προτεραιότητας του δικτύου ΔΕΔ-Μ, με επίκεντρο έξι τομείς:
• Διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (A.T.M.) – επελέγησαν 3 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με 58,8 εκατ. ευρώ.
•  Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) – επελέγησαν 14 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με 68,33 εκατ. ευρώ.
•  Ευφυή Συστήματα Μεταφορών/Ευρωπαϊκό Σύστημα Τηλεδιοδίων (ITS/EETS) – επελέγησαν 2 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με 3,58 εκατ. ευρώ.
• Θαλάσσιες αρτηρίες (MoS) – επελέγησαν 13 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με 169,37 εκατ. ευρώ.
• Υπηρεσίες Πληροφοριών Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας (RIS) – επελέγησαν 4 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με 3,43 εκατ. ευρώ.
• Εργα προτεραιότητας – επελέγησαν 53 έργα (39 νέα έργα και 14 υλοποιούμενα) τα οποία χρηματοδοτούνται με 1.044 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα