Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Εόρτια ευχετική ωδή

π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ

Πρύτανης της δημοσιογραφίας, συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής και χριστιανός ορθόδοξος.
Αυθεντικός, αληθινός, οικουμενικός, παγκόσμιος και πανανθρώπινος.
Ρέκτης και λειτουργός του αγαθού, του ουράνιου, του θεϊκού, των μεγάλων και ιερών αξιών της ζωής, της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Άνθρωπος με το γλυκύτατο πρόσωπο, τη μελιστάλαχτη γλώσσα, το υψηλό και λαμπρό ήθος, ο στοχαστής, ο ερευνητής, ο ευλογημένος λειτουργός της πληροφόρησης, καθώς και της προσέγγισης των μεγάλων και ιερών αποκαλυπτικών και λειτουργικών διαβημάτων του ουρανού προς τη γη, του ίδιου του Θεού προς τον άνθρωπο.
Θαυμαστής και διαχειριστής των μεγάλων και υψηλών ιδεών και διδαγμάτων, των σοφών προγόνων μας, της κλασικής αρχαιότητας, τα έργα, τη σκέψη, τα πεζά και τα ποιητικά αριστουργήματά τους από τον Όμηρο ως τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, όχι μόνο μελετά και γνωρίζει άριστα, τα ανασύρει κατά τις ανάγκες από το βάθος της σιωπής των και τα χρησιμοποιεί προς επικύρωση και επιβεβαίωση σκέψεων και προσεγγίσεων σύγχρονων και επίκαιρων προβλημάτων, προτάσεων και κατευθύνσεων προς την οδόν της ολοκλήρωσης και καταξίωσης του πολιτισμού, τόσο για το ίδιο το πρόσωπο του ανθρώπου, ανδρός και γυναικός, όσο και της κοινωνίας ευρύτερα, στη διάσταση, κατά προτίμηση της παγκόσμιας και πανανθρώπινης επιρροής των, δηλαδή την αύξηση του παγκόσμιου πολιτισμού.
Παράλληλα με τις ελληνικές κλασικές του προσεκτικές πάντοτε προσεγγίσεις, προσέχει ως ιερά παρακαταθήκη καθώς εκφράζονται και κατανοούνται από το ελεύθερο κλασικό ρεαλιστικό πνεύμα των προγόνων μας το οποίο και περιαγάγει με σωφροσύνη όπου οι ανάγκες το καλούν και το επιβάλουν.
Παράλληλα με όλα αυτά την προσοχή του και τα ενδιαφέροντά του τα ελκύει ο βυζαντινός χριστιανικός και ορθόδοξος πολιτισμός, των μεγάλων και αγίων πατέρων, πατριαρχών, διδασκάλων και σοφών της ορθοδοξίας και της οικουμένης.
Γνήσιος χριστιανός ορθόδοξος ευλαβείται την παράδοση και την λειτουργική πρακτική της αγίας μας εκκλησίας.
Δημήτριος Κακαβελάκης
Επίγειος και ουράνιος άνθρωπος, άξιος πάσης διάκρισης και τιμής.
Παρά ταύτα ζει ταπεινά και δεν επιδιώκει τίποτα για τον εαυτό του, διακονεί την κοινωνία και τα δίνει όλα υπέρ της του κόσμου ζωής και κοινωνίας.
Η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων είναι η ενορία που την αγαπά ξεχωριστά, γιατί εκεί γύρω από το ναό γεννήθηκε και έζησε πολλά έτη και εκεί υπάρχει επίσης το σπίτι του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπά τις άλλες εκκλησίες της πόλης μας και την ίδια την πόλη μας τα Χανιά, που είναι ο τόπος της καταγωγής και της μεγάλης του αγάπης.
Έχει μια πελώρια ζωογόνο εμπειρία από υψηλές θέσεις, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές απ’ όπου υπηρέτησε κατά καιρούς τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία και έχει επίσης μια μεγάλη άνεση να συγγράφει και να συνθέτει ποιήματα.
Είναι πολυδιαβασμένος, έχει ακριβή και σφαιρική γνώση των πραγμάτων, των προσώπων και των αξιών, αλλά ταυτόχρονα είναι και χαρισματικός άνθρωπος, φωτισμένος από το Θεό, χάρισμα το οποίο δεν κατακρατεί για τον εαυτό του, διακονεί και το προσφέρει ως «τα σα εκ των σων» σε όλους μας, την κοινωνία γενικότερα.
Του Δημητρίου Κακαβελάκη, για τη σημερινή ονομαστική του εορτή ευχόμαστε η ευλογία του Θεού και το πλούσιο αυτού έλεος να πληρώνει το πρόσωπο και τη ζωή του σε πολλά και ευλογημένα έτη.
Τον θέλουμε πάντοτε φωτεινό, φωτισμένο, θεόπεμπτο, ευλογημένο, μεγάλο και σεβαστό δάσκαλο και ως αυτό που τον θέλουμε και τον προσεγγίζουμε, τον αγαπούμε και τον τιμούμε.
Και πάλιν και πολλάκις εόρτια έτη πολλά προς συνέχεια της προσφοράς και της διακονίας σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα