Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Εορτή των Εισοδίων – Εορτή των Χανίων

Εν μέσω κορωνοϊού και αυστηρών μέτρων περιορισμού “καραντίνας” εορτάζουμε την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, εορτή της Πολιούχου των Χανίων, χωρίς λαϊκή συμμετοχή προς αποφυγή συνωστισμού, χωρίς τη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας στους δρόμους της πόλεως.

Ακόμα, εορτάζουμε την Παναγία χωρίς την εκπροσώπηση των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, του φιλόχριστου στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, της μαθητιώσης νεολαίας και των εκπροσώπων των πολιτιστικών και πολιτισμικών συλλόγων και οργανώσεων της πόλης μας.

Εορτάζουμε την Παναγία, όχι όπως θέλουμε και όπως είναι καθιερωμένη η εορτή, αλλά με κλειστές τις εκκλησίες μας, ακόμα και αυτή την ιστορική Τριμάρτυρη, τον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό των Χανίων.

Εμείς παρά ταύτα την εορτάζουμε την Παναγία με την καρδιά, όπου μόνιμα την έχουμε ενθρονίσει και με την καρδιά μυστικά και σιωπηλά αλλά και με το στόμα φωναχτά, καταφεύγουμε σ’ αυτή και ζητούμε τις πρεσβείες της για την πόλη και τους συμπολίτες μας, όλους, για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, για τα παιδιά και τους γονείς, τους δασκάλους και τους παιδαγωγούς, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, για τους εμπερίστατους αδελφούς μας που δεν έχουν ένα κεραμίδι για να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω και να προστατευθούν από τη βροχή και το κρύο του χειμώνα ή τη ζέστη του καλοκαιριού και ακόμα τους αρρώστους, τους πάσχοντες, τους μόνους και μοναχικούς ανθρώπους της εγκατάλειψης και της περιφρόνησης, των «εν θλίψεσι και στενοχωρίες ευρισκωμένων» γνωστών και αγνώστων, εδικών και ξένων.

Καλούμε τους συμπολίτες μας όλους να μη διστάσουν να ζητήσουν από την Παναγία αυτές τις ημέρες, ό,τι θα της ζητούσαν αν θα προσκυνούσαν τη θαυματουργή εικόνα της.
Η εμπειρία των Αγίων μας βεβαιώνει ότι η Παναγία ανταποκρίνεται πάντοτε.
Να γνωρίζουμε και να ζούμε με αυτή τη συνείδηση ότι όλοι μας, πιστοί και άπιστοι, βρισκόμαστε κάτω από την έγνοια και την αγάπη της Παναγίας. Είναι μόνιμη και διαχρονική Πρέσβυρά μας, είναι η ίδια η φωνή μας μέσα στους ουρανούς, την ίδια την ευλογημένη Βασιλεία του Θεού.

Αυτή τη φορά μη ξεχάσουμε να της πούμε να στρέψει τους προβολείς με το ανέσπερο και αναστάσιμο φως της Τρισήλιας θεότητας προς όλους εκείνους, τους ειδήμονες ανά τον κόσμο που πασχίζουν να ανακαλύψουν και να παρασκευάσουν το αντίδοτο του κορωνοϊού, το εμβόλιο της πρόληψης και της αχρήστευσης του κακού, για να ζήσει ο κόσμος και να ανασάνουν οι άνθρωποι τον αέρα της ελευθερίας απ’ αυτή τη μάστιγα του κακού. Ευχόμαστε σύντομα να βρεθούμε σε τούτη την ώρα που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο και θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναζήσουμε την κανονικότητα χωρίς περιορισμούς ή άλλη καραντίνα.

Παναγία μας, είναι πάνδημη και πανορθόδοξη, πανανθρώπινη και παγκόσμια η ικεσία μας προς το σεπτό πρόσωπό σου. Δε θέλουμε να ζούμε άλλο κάτω από τούτο τον εφιάλτη.

Γνωρίζουμε ότι έχεις τη δύναμη γιατί η ίδια είσαι «φωτοδόχος λαμπάδα» και ίδια ανάβεις «το άυλον φως» με το οποίο οδηγείς «προς γνώσιν Θεού άπαντας» και η ίδια «ανατέλλεις τον πολύφωτον φωτισμόν, αγνοίας εξέλκουσα πολλούς και εν γνώσει φωτίζουσα». Το γνωρίζουμε όλοι μας και το τραγουδούμε εκ βαθέων, ότι είσαι «ελπίς των αιωνίων αγαθών και σοφών υπερβαίνουσαν γνώσιν».

Σε παρακαλούμε πολύ κάνε άμεσα χρήση αυτών και όλων των άλλων δυνατοτήτων που έχεις και διεύρυνε την αντιληπτική δυνατότητα των επιστημόνων σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της οικουμένης, ώστε να βρουν το εμβόλιο της λύτρωσης και της σωτηρίας, πάντων ημών.

Εμείς, πιστοί και άπιστοι δε Σου το ξεχνούμε όπως δεν ξεχάσαμε ποτέ το ηρωικό φρόνημα που ενέπνευσες στα στρατευμένα παιδιά του λαού μας εκεί πάνω στα βουνά της Αλβανίας.
Είναι πάνδημη η ομολογία ότι το έπος του ‘40 έχει και τη δική Σου συμμετοχή. Επίσης, θυμούμαστε πάντοτε τη διάσωση της Πόλης από τους Αβάρους και τη μαρτυρία του Πατριάρχη Σεργίου, για τη θαυμαστή παρουσία Σου στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, το ακατανίκητο φρόνημα ηρωισμού που ενέπνευσες στον άμαχο πληθυσμό που υπερασπίστηκαν την πόλη και έτρεψαν σε άτακτο φυγή τους βαρβάρους.

Πάντοτε Σε έχουμε στο νου μας, άσχετα με την αμαρτωλότητά μας.

Σου ζητούμε να μη μας συνορίζεσαι, κάνε το θαύμα Σου γιατί θέλουμε να ζήσουμε τη χαρά της Δημιουργίας και της ζωής.

Του χρόνου την εορτή των Εισοδίων, Σου το κάνουμε “ΤΑΜΑ” θα την κάνουμε και πάλιν εορτή των Χανίων και των Χανιωτών.

Παναγία μας:
Είσαι η απαντοχή μας.
Είσαι το κουράγιο μας.
Είσαι η ελπίδα μας.
Μη μας διαψεύσεις.
Αξίζουμε κάτι παραπάνω
Κάνε ιδιαίτερα, για τα παιδιά και τον τόπο, για τα Χανιά και την Κρήτη, την πατρίδα μας, την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες