Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Απομονώθηκε νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 07 Απριλίου 2022 έως 05 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.5.

Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από
55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=49.968) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 18 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 8.

Όσον αφορά στα στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 3.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο νέες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού μπορούν να ξεφεύγουν από τα αντισώματα προηγούμενης λοίμωξης με το νέο στέλεχος αρκετά καλά ώστε να προκαλέσουν ένα νέο κύμα, αλλά είναι πολύ λιγότερο ικανές να αναπτυχθούν σε εμβολιασμένα άτομα, διαπίστωσαν νοτιοαφρικανοί επιστήμονες σε έρευνά τους, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι επιστήμονες από πολλά ιδρύματα εξέτασαν τις υποπαραλλαγέςBA.4 και BA.5 του στελέχους Όμικρον, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε τον περασμένο μήνα στον κατάλογο παρακολούθησης. Πήραν δείγματα αίματος από 39 συμμετέχοντες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον, όταν αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους.

Δεκαπέντε είχαν εμβολιαστεί -οκτώ με το εμβόλιο της Pfizer και επτά με το εμβόλιο της J&J- ενώ οι υπόλοιποι 24 δεν είχαν εμβολιαστεί.

“Η ομάδα που εμβολιάστηκε παρουσίασε περίπου 5 φορές μεγαλύτερη ικανότητα εξουδετέρωσης και προστατεύεται καλύτερα”, αναφέρει η μελέτη, μια προδημοσίευση της οποίας κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.

Στα μη εμβολιασμένα δείγματα, υπήρξε σχεδόν οκταπλάσια μείωση της παραγωγής αντισωμάτων όταν εκτέθηκαν στα BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με την αρχική σειρά BA.1 Omicron.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα