Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Εντυπωσιακές δημιουργίες από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων

Μικρά έργα τέχνης από… θραύσματα πλακακιών δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων! Συνεχίζοντας την επιτυχημένη τους από προηγούμενα χρόνια ενασχόληση με την τέχνη του ψηφιδωτού, στα πλαίσια του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» του NOESIS, προχώρησαν και φέτος στη δημιουργία ενός νέου εντυπωσιακού έργου τέχνης.

Το ψηφιδωτό ολοκληρωμένο

Ειδικότερα στα πλαίσια του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του τμήματος Α3 της Α΄ τάξης και με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κ. Ελληνιτάκη Β. και Φατσέα Μ. οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού που απαιτεί επιμονή, υπομονή και συγκέντρωση. Όπως επισημαίνει η διεύθυνση του σχολείου: «Με την καθοδήγηση του κ. Μανούσου Αποστολάκη, κηδεμόνα μαθητή του σχολείου, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά την υποστήριξή του, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο από θραύσματα πλακακιών. Πρότειναν οι ίδιοι κάποια θέματα, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, συζήτησαν τις πιθανές δυσκολίες και στη συνέχεια κατέληξαν στην ομόφωνη απόφαση να αναπαραστήσουν το νησί της Κρήτης. Οι μαθητές γνώριζαν ήδη τα έργα που είχαν φιλοτεχνήσει μαθητές παλιότερων ετών και διακοσμούν χώρους του σχολείου. Ανυπομονούσαν, λοιπόν, να περάσουν γρήγορα από το θεωρητικό στο πρακτικό κομμάτι του προγράμματος, τη δημιουργία. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της δράσης υιοθετήθηκε ένας τρόπος εκπαίδευσης που εκτείνεται έξω και πέρα από τα θρανία, τα σχολικά εγχειρίδια, την απομνημόνευση της ύλης, τη μετωπική διδασκαλία.

Πήρε μια μορφή πιο ενεργητική που κινητοποιεί τους μαθητές και τους προτρέπει να ενεργοποιούν τη φαντασία τους. Τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θέτουν τους δικούς τους στόχους, απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους και εκφράζονται πάντα σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Η περίοδος της καραντίνας αποτέλεσε ένα σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στον ενθουσιασμό και στη γενικότερη διάθεση των μαθητών οι οποίοι εξέφραζαν την αγωνία τους κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως μαθημάτων για την εξέλιξη του προγράμματος, ενώ σχεδίαζαν και τις επόμενες κινήσεις τους για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο. Με την επάνοδο στο σχολείο εκπαιδευτικοί και μαθητές τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων αφοσιώθηκαν στην ολοκλήρωση του έργου που τώρα κοσμεί την είσοδο του σχολείου.»

Καταλήγοντας οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «η ολοκλήρωση του έργου αποδεικνύει τη θέληση και τον ζήλο των μαθητών αλλά και την εκπαιδευτική, παιδαγωγική και καλλιτεχνική αξία αυτής της δράσης που ελπίζουμε και τώρα πια ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε. Οι ίδιοι οι μαθητές μας δείχνουν τον δρόμο!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα