Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην παλιά πόλη των Χανίων

Οι μαζικές αγοραπωλησίες αλλάζουν και τον χαρακτήρα των παραδοσιακών γειτονιών

Στα ύψη οι τιμές για αγορά, στα ύψη και το ενδιαφέρον για ακίνητα μέσα στην παλιά πόλη των Χανίων αλλά και στις συνοικίες γύρω από αυτή. Παρά την οικονομική κρίση, την τελευταία διετία οι κρούσεις για αγορές παλαιών σπιτιών ή ανακατασκευασμένων έχει πολλαπλασιαστεί ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές που μέσα σε μια εξαετία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί!

Eπαγγελματίας που δραστηριοποιείται στις αγορές παλαιών σπιτιών στην παλιά πόλη και την ανακατασκευή τους με στόχο την πώλησή τους, εξηγεί στα “Χ.ν.” πως αυτή τη στιγμή «ένα σπίτι σε κακή κατάσταση, που απαιτεί ανακατασκευή πουλιέται στην τιμή των 2.000 ευρώ το τ.μ. Μετά την ανακατασκευή του η τιμή του κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ το τ.μ. Αυτό έχει να κάνει με την αξία της περιοχής (γενικά η παλιά πόλη έχει μεγάλη ζήτηση, όπως και σπίτια εκτός Χανίων σε Κίσσαμο και Αποκόρωνα) και το τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Επίσης την τιμή την επηρεάζει φυσικά η μεγάλη αύξηση εδώ και ενάμιση χρόνο στην τιμή των οικοδομικών υλικών. Και βέβαια δεν είναι φαινόμενο μόνο των Χανίων αυτό».
Ένα ποσοστό 70% των αγοραστών είναι ξένοι και ένα 30% για Έλληνες, που δείχνουν κυρίως προτίμηση σε σπίτια έτοιμα αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αγοράσουν το σπίτι για κατοικία, πολλοί όμως διαμένουν για κάποιο διάστημα και το υπόλοιπο χρόνο το ενοικιάζουν με τα χρήματα να φεύγουν στο εξωτερικό» τονίζει ο επαγγελματίας.
Ξεχωριστό και επίσης μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από εταιρείες που ανακατασκευάζουν παλιά κτήρια για να τα διαθέσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση (booking, arbnb κα.)
Η κα Λουκία Καλλιγιάννη από το Σύλλογο Μεσιτών Χανίων επισημαίνει πως «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές στην παλιά πόλη. Αλλά οι τιμές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Γενικά είναι πολύ υψηλές και ξεκινούν από 2.000 ευρώ το τ.μ.».

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης. Ο κ. Βασίλης Γιατρουδάκης αντιπρόεδρος του “Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης”, μας αναφέρει πως «ως Σύλλογος δεν έχουμε πάρει θέση για το θέμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο καθένας κοιτάει να αξιοποιήσει την περιουσία του κατά τον καλύτερο τρόπο. Από την άλλη μεριά βέβαια η παλιά πόλη χάνοντας τους κατοίκους της χάνει τη φυσιογνωμία της. Κάθε μέρα μας βρίσκει με λιγότερους κατοίκους που είναι αναγκαίο κομμάτι του ιστού της παλιάς πόλης και αυτό δεν είναι καλό! Μας προβληματίζει ότι λιγοστεύουν οι γείτονες μας».
Ο κ. Γιατρουδάκης επισημαίνει πως με το ενδιαφέρον για τουριστική κατοικία «γλιτώνουν κάποια σπίτια που ήταν σε κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους ανακουφίζονται οικονομικά αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα προκύψει γιατί μια παλιά πόλη χωρίς τους κατοίκους της δεν έχει αξία!».

2014-2017

•Σπίτι σε κακή κατάσταση 800-1200 ευρώ το τ.μ.
•Σπίτι μετά την ανακατασκευή 2.000-2.200 ευρώ το τ.μ.

2022- 2023

•Σπίτι σε κακή κατάσταση 2.000 ευρώ το τ.μ.
•Σπίτι μετά την ανακατασκευή 3.000-4.000 ευρώ το τ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα